Căminele UBB Cluj din Hașdeu vor fi dotate cu panouri fotovoltaice. Investiție de peste 6,5 milioane de lei
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a demarat proiectul „CREȘTEREA EFICIENȚEI ENERGETICE PRIN REALIZAREA DE CAPACITĂȚI DE PRODUCERE ENERGIE REGENERABILĂ PENTRU AUTOCONSUM LA CĂMINELE UNIVERSITĂȚII BABEȘ-BOLYAI DIN CAMPUSUL UNIVERSITAR HAȘDEU ȘI CANTINA, MUNICIPIUL CLUJ-NAPOCA, JUDEȚUL CLUJ”.
Acest proiect ambițios urmărește creșterea producției de energie electrică din surse regenerabile și reducerea emisiilor de carbon generate de sectorul energetic, consolidând angajamentul UBB față de sustenabilitate și protecția mediului.
Detalii despre proiect:
- Valoarea totală a proiectului: 6.521.366,57 RON
- Valoarea total eligibilă: 6.462.159,31 RON
- Valoarea total nerambursabilă: 6.462.159,31 RON
- Durata implementării: 22 de luni
Obiectivele proiectului:
- Realizarea unui parc fotovoltaic nou de producere a energiei electrice din surse solare cu capacitate de 1.02245 MW și un factor de capacitate de 13.02%, pe clădirile UBB cu o suprafață totală de 1.2593 mp, pentru care se solicită finanțare nerambursabilă în valoare de 1.100.000 euro/Mw fără TVA, cu realizarea investiției până la data de 31.12.2026.
- Generarea de beneficii de mediu prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, în medie pe durata de viață a investiției (20 de ani) cu 713,7814 tone CO2 anual și promovarea resurselor regenerabile.
- Obținerea unei producții totale de energie electrică din surse solare de 23,330.00 MWh în medie pe durata de viață a investiției (20 de ani) și o producție medie de energie electrică din surse solare de 1,166.50 MwH/an.
Prin această inițiativă, Universitatea Babeș-Bolyai reafirmă angajamentul său față de sustenabilitate, inovare și utilizarea resurselor regenerabile, consolidând astfel poziția sa ca lider în promovarea energiei verzi în învățământul superior din România.
„Universitatea Babeș-Bolyai își consolidează rolul de instituție de învățământ superior care promovează inovația și responsabilitatea față de mediu. Implementarea energiei regenerabile nu doar că aduce beneficii economice pe termen lung, dar și creează un model educațional și inspirațional pentru generațiile viitoare de studenți și cercetători. Acest demers se aliniază perfect strategiei noastre de dezvoltare sustenabilă și contribuie activ la protejarea resurselor naturale, amintind totodată că UBB este prima universitate din țară care a angajat un program oficial și formal UBB Goes Green, acesta fiind asumat ca direcție strategică a Universității noastre”, a declarat Rectorul Universității Babeș-Bolyai, prof. univ. dr. Adrian Olimpiu Petrusel.
0 Comentarii