Sambata 2 Noiembrie

Campania ”Nu arunca pâinea”, lansată la Cluj de către La Lorraine. Românii aruncă anual alimente care pot hrăni Clujul 20 de ani VIDEO



Fabrica de produse de panificație și patiserie La Lorraine, din Câmpia Turzii, a lansat, miercuri, o campanie pentru combaterea risipei alimentare, intitulată ”Nu arunca pâinea”, un proiect la care s-au alăturat deja câteva nume sonore din România, precum celebrul nutriționist Dr. Mihaela Bilic, chef Adrian Hădean și bloggerița Ioana Chicet-Macoveiciuc, cunoscută mai bine sub numele ”Prințesa Urbană”.

Cu ocazia lansării acestui proiect, a avut loc o dezbatere pe tema risipei alimentare, susținută în sediul companiei La Lorraine, din Câmpia Turzii, la care au participat Mihaela Bilic, medic specialist în boli de nutriție, Răzvan Boșomoiu, CEO La Lorraine România, directorul tehnic al fabricii, Dan Păucean și jurnalistul Ovidiu Blag.

Risipa alimentară este chiar unul dintre conceptele de bază ale funcționării companiei, datorită proceselor de congelare a produselor sale. Astfel, se pot produce cantități mult mai ușor de controlat, reducând în mod considerabil irosirea pâinii și a materiilor prime, cel puțin în procesul de producție.

Tema discuției de astăzi stă chiar la temelia afacerii noastre. De aici a pornit toată inovația cu pâinea precoaptă și congelată, pentru că noi ne apropiem cât se poate de mult de ideal, în sensul că putem produce exact cât se consumă. Putem să reducem pe cât posibil felul în care se irosește mâncarea. Pentru acest lucru îți trebuie, desigur, niște echipamente ultra moderne. La noi, procesul de congelare are loc imediat după ce pâinea se precoace (în proporție de 80%), în așa fel încțt se conservă toate calitățile nutritive”, a declarat Răzvan Boșomoiu, CEO al La Lorraine România.

Din punct de vedere statistic, România se clasează pe locul al nouălea în Europa, din punct de vedere al risipei alimentare. La nivel național, fiecare an se aruncă 2,55 milioane de tone de alimente, echivalentul a 127.500 de TIR-uri pline de alimente. Întreaga cantitate de alimente irosite în România în decursul unui an ar putea hrăni populația municipiului Cluj-Napoca timp de 20 de ani.

Procentual, 24% dintre alimentele risipite sunt reprezentate de mâncarea gătită, 22% fructe, 21% legume, iar pâinea reprezintă un procent de aproximativ 20% din totalul mâncării aruncate.

Pentru români, cât și pentru majoritatea europenilor, pâinea reprezintă unul dintre cele mai populare alimente de bază, motiv pentru care risipirea acesteia ar putea reprezenta o problemă majoră.

La capitolul alimente de bază, nu cred că există o țară în Europa care să nu pună pâinea pe primul loc. Alimentele de bază sunt acele alimente pe care trebuie să le mâncăm în fiecare zi și nu doar la o masă, ci la fiecare. Pâinea, de asemenea, ca români, este și un simbol. Când primești pe cineva, simbolul ospitalității este sare și pâine. În momentul în care vorbim despre această latură religioasă, să nu uităm că și cel mai dur post permite consumul de apă și pâine. La capitolul pâine, din perspectiva de nutriționist, mi se pare ca un fel de întărire a unei reguli că trebuie să mâncăm pâine. Pâinea este bună, pâinea este sănătoasă și trebuie să fie mâncată, pentru că reprezintă cea mai la îndemână formă de carbohidrați lenți, adică acei carbohidrați care ne asigură și ne eliberează în sânge acea glucoză, care este necesară pentru supraviețuirea noastră”, notează medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Compania La Lorraine, care este și inițiatorul acestui proiect, încearcă să reducă pe cât posibil pierderile de produse. Mai mult, din fabrică nimic nu se aruncă la gunoi, pierderile fiind reutilizate și trimise către crescătorii de porci.

În general, se pierde pâine în diferitele faze ale producției și ale consumului. Sigur, ca un proces industrial, există o pierdere naturală. Datorită nivelului tehnic la care am ajuns, nivelul de pierdere este foarte redus. O pierdere de 1,6% - 1,8% spune destul de mult despre cât pierdem noi aici, iar asta datorită utilajelor pe care le avem aici, dar și datorită comportamentului uman. Angajații sunt educați să se uite la cât se aruncă, la cât se risipește. De asemenea, am găsit și o metodă de a valorifica pierderile. Practic, noi nu aruncăm nimic la gunoi. Tot ce se pierde, fie că este vorba de aluat, fie că este vorba de produs finit, merge la crescătoriile de porci.”, a declarat Dan Păucean, directorul tehnic al fabricii.

Risipa alimentară trebuie combătută și la nivel de consumator, iar cumpărătorii trebuie să ia în calcul modul în care își gestionează cumpărăturile, iar medicul Mihaela Bilic are câteva soluții pentru această problemă.

Când mergem într-un magazin și simțim mirosul îmbietor de pâine caldă, chiar dacă ai senzație de foame zero, este imposibil să rămâi impasibil. În acest context, cu siguranță, ești tentat săp cumperi mai multă. Însă, frigul poate să păstreze prospețimea. Asta înseamnă că după ce ai mâncat în prima zi din ea, apoi o bagi în congelator, iar în momentul în care vrei să o refolosești, găsești acolo, poate nu chiar l100% din prospețime, dar cel puțin 80% a rămas. A face anumite provizii ține de natura umană, dar cu puțină istețime, nu văd de ce pâinea ar trebui irosită, pentru că este un produs nobil”, susține nutriționistul.

De asemenea, Mihaela Bilic recomandă și reutilizarea pâinii care s-a învechit puțin, fie pentru anumite preparate, precum frigănelele, sau chiar uscată și folosită ca și crutoane sau pesmet.

Cel mai important este să nu ținem pâinea în pungi de plastic, pentru că atunci apare mucegaiul, deoarece aceasta are un procent foarte ridicat de apă în compoziție, de aproape 60%-70%. Atâta vreme cât o uscăm, pâinea poate fi consumată pentru o perioadă îndelungată de vreme, notează și Dan Păucean.

La Lorraine este o afacere mixtă româno-belgiană, iar activitatea fabricii a început în anul 2011, cu 36 de angajați. În prezent, La Lorraine este cea mai mare fabrică de pâine din țară pe unitate de producție, având un număr de aproximativ 200 de angajați.

Campania ”Nu arunca pâinea” urmează să fie dezvoltată în continuare, cei de la La Lorraine precizând că deja încearcă să coopteze în proiect ONG-uri specializate în risipa alimentară, parteneri din retail sau chiar alți producători din domeniul panificației. Totodată, în săptămânile urmează vor avea loc alte dezbateri, la care vor participa Adi Hădean și Prințesa Urbană.

Iată ce s-a discutat în cadrul primei dezbateri ”Nu arunca pâinea”:


Comentarii Facebook