Duminica 22 Decembrie

Campanie de integrare a tinerilor și copiilor cu deficiențe de vedere, la Cluj. Vezi despre ce este vorba



Campania ”Pașaport de succes pentur copii și tineri cu deficient de vedere”, dezvoltată de asociatia Pontes, in parteneriat cu ASOCR, filiala Cluj, si DASM Cluj, isi propune sa raspunda unor intrebari, dar si sa ajute nevazatorii in relatia lor directa cu autoritatile publice; (primarie, etc, prin Campania, “asculta orasul nevazut”).

Scopul acestui proiect este diminuarea barierelor de comunicare dintre văzători şi nevăzători în spaţiul public şi diminuarea discriminării în relaţiile nevăzătorilor cu instituţii publice şi firmele private din judeţul Cluj.

Astfel, în luna martie au avut loc deja o serie de evenimente de vizibilitate sociala, primul seminar pe tema incluziuni sociale a persoanelor cu dizabilitati, cu predilectie a celor de vedere, la care au fost invitati experti straini.

Expertii din Belgia, au prezentat situatia la nivel de tara, precum si a occidentului, sugerind modalitati de implementare a solutiilor, si la nivel de Cluj, sau Tara. Este extrem de importanta crearea unui grup de lucru la nivel de primarie, impreuna cu ong-urile implicate, partile punindu-se de accord, asupra posibilitatilor si modalitatii de operare cu ele.

In cadrul campaniei a fost realizata si o sesiune de sensibilizare in Parcul Central, unde unui numar de studenti, li s-a cerut sa accepte provocarea conditiei de nevazator, orientindu-se cu ajutorul bastonului alb.

Cina pe intuneric, v-ati pus vreodata problema cum e sa mancati fara sa vedeti ce?

Campania “asculta orasul nevazut”, a raspuns si intrebarii acesteia, cel putin pentru un numar de 60 de persoane.

Si nu e numai atat, daca pentru vazatori experrienta este oricum inedita, atunci trebuie mentionat faptul ca, ospatarii sunt orbi, si reusesc sa acopere bine servirea mesei. La finalul actiunii, reactia este unanima, mai vrem!

Proiectul “pasaport de succes, pentru copii si tineri cu deficient de vedere”, transmite un mesaj si angajatorilor, in diferitele acttiuni de sensibilizare, au fost prezentate tehnologiile asisitive necesare orbilor, fiind discutate evident, competentele lor; ne-am deprins sa ii stim, fie masori, fie profesori in scolile de specialitate, sau, pana in anii 90, angajati ai atelierelor de cartonaje”, transmit transmit organizatorii proiectului.

Desi timid, aria profesionala evolueaza, astfel incat nevazatorii pot ajunge să lucreze ca și programatori, dj de radio sau operatori call center.

Prin acest proiect, raspundem si intrebarilor firesti de relationare, oferind asa nimiti “itemi de relationare”, cum sa te comporti cu nevazatorul in: statia de autobus, in gara, in magazin, sau alte sittuatii cotidiene, unde este nevoei de suport”, mai spun organizatorii.

Pasaport de succes pentru copii si tineri cu deficiente de vedere,Proiect finanţat cu sprijinul financiar al Programului RO10 - CORAI, program finanţat de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.

Comentarii Facebook