Duminica 22 Decembrie

Când vor putea construi revoluționarii pe terenurile din Lomb. Boc: „Este o problemă mare cu consolidarea terenului”


Revoluţionarii clujeni care au primit terenurile pentru casele din Dealul Lombului, nu vor putea construi prea curând pe acele parcele, spune primarul Clujului. De vină ar fi relieful Clujului, suprafața din zonă având riscul de a se prăbuși.

Amintim că, în iulie 2014, revoluţionarii clujeni au primit prin tragerea la sorţi organizată de Primărie terenurile pentru a-şi construi locuinţe în zona Dealul Lombului. Toţi cei care au primit teren prin această procedură au avut sentinţe judecătoreşti definitive prin care instanţa a obligat municipalitatea să le acorde teren în baza unor hotărâri de Consiliu Local care datează din 2000 şi din 2003. 

„Aici este o problemă mare cu consolidarea terenului, pentru că terenul ați văzut, când am făcut drumul acesta de patru benzi, a trebuit să punem un pilon la 16 metri adâncime să consolidăm terenul, să consolidăm acea suprafață pentru a nu se prăbuși. Tot Lombul, din nefericire este ca un nisip mișcător. Avem mari probleme cu stabilitatea terenului și nu mai după ce soluția tehnică va fi dată final și vom evalua costurile vom putea ști exact când vom putea pune la dispoziție. Amintiți-vă că în Borhanci este aceeași situație, nu am putut să mai facem cartier de locuințe acolo pentru că investiția se ridica la peste 100 de milioane de euro numai să consolidăm o parte din teren să putem să facem locuințe. Și atunci am decis să facem HUB educațional, școală, grădiniță și după aceea parc (...). Acesta este relieful”, a declarat Emil Boc la Napoca Live.

Legea care dă dreptul la 500 mp de teren intravilan revoluţionarilor

Potrivit prevederilor art.10 din Legea nr. 42/1990, „urmaşii eroilor – martiri ai revoluţiei, răniţi, precum şi pensionarii de invaliditate care şi-au pierdut total sau parţial capacitatea de muncă în lupta pentru victoria revoluţiei beneficiază şi de următoarele drepturi: acordarea unei suprafeţe de teren în condiţiile Legii fondului funciar nr.18/1991.  

Conform art.5, lit. g din Legea nr. 42/1990, eroii martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria revoluţiei Române din decembrie 1989 beneficiază de atribuirea în limita posibilităţilor, în proprietate şi cu clauze de neînstrăinare timp de 10 ani de la data dobândirii, a 10.000 mp. teren extravilan şi 500 mp. teren în intravilan – cu destinaţia de locuinţă dacă nu au avut sau nu au în proprietate un alt spaţiu locativ. Acest act normativ a fost abrogat cu caracter definitiv, o parte din dispoziţiile sale fiind preluate de noul act normativ, respectiv de Legea nr. 341/2004. Acest nou act normativ a impus reguli şi condiţii suplimentare.

Citește și: După 8 ani, Primăria Cluj-Napoca termină Drumul Lombului (1,6 km), dar vrea să facă metrou de 9 km în 4 ani - FOTO

Comentarii Facebook