Căpușele sunt un pericol la Cluj! Un copil a fost găsit cu boala Lyme: Al meu avea 14 căpușe în piele
UPDATE
”CORAL IMPEX a efectuat un tratament de combatere a capuselor in parcul de pe strada Anina, nr. 4 inca din data de 13 iunie, la o zi de la data sesizarii la care face referire articolul dumneavoastra.
In ceea ce priveste tabelul cu situatia centralizata a cazurilor de muscatura de capuse prezentat in acelasi articol, dorim sa facem precizarea ca acesta PREZINTA SITUATIA CENTRALIZATA A MUSCATURILOR DIN TOT JUDETUL CLUJ. Din totalul cazurilor precizate in tabel, mai putin de 15% s-au inregistrat pe teritoriul municipiului Cluj Napoca, din care o si mai mica parte s-au inregistrat pe spatiile verzi apartinand domeniului public al municipiului, restul fiind inregistrate in gospodariile private.
Capusele se dezvolta indeosebi in zonele verzi din afara orasului, la marginea padurilor si in zonele semiumbrite, judetul Cluj avand numeroase astfel de zone favorabile dezvoltarii capuselor. Desi au o mobilitate redusa, capusele sunt introduse in oras mai ales prin intermediul animalelor de companie (caini, pisici s.a.), al animalelor domestice (bovine, ovine, cabaline), al celor salbatice (arici, dihori s.a.) si al pasarilor.
Pentru a preveni infestarea cu capuse in interiorul orasului, adresam locuitorilor muncipiului Cluj Napoca urmatoarele recomandari:
- Imediat dupa iesirile in zonele de recreere din afara orasului sa isi examineze cu atentie pielea si imbracamintea iar in cazul in care gasesc capuse sa se prezinte la o unitate spitaliceasca pentru extragerea acestora de pe piele;
- In mod periodic sa verifice blana animalelor de companie cu privire la prezenta capuselor (in preajma urechilor, la incheieturile picioarelor s.a.) si sa aplice tratamente de deparazitare externa, cu produse specifice;
- Sa efectueze in mod periodic (cel putin o data pe luna in perioada calda a anului) tratamente de dezinsectie impotriva capuselor pe terenurile si spatiile verzi pe care le detin in proprietate, cu o societate autorizata;
- sa informeze imediat ce observa situatii de infestare cu capuse pe spatiile apartinand domeniului public al municipiului Cluj Napoca, fie Primaria Cluj Napoca la numere de telefon puse la dispozitie pe site-ul institutiei, fie direct societatea noastra prin telefon, la numarul 0264595606 sau prin email, la coral_clujnapoca@coralimpex.ro”, precizează compania Coral.
--------------------
Căpușele au reușit să bage spaima în părinții clujeni, cazurile fiind mai numeroase ca anii trecuți.
În luna mai au fost 345 de cazuri, cu peste 100 mai multe față de 2014 și de câteva ori mai multe față de 2013. De asemenea, și în lune iunie sumt cazuri foarte multe. Până în 7 iunie fiind raportate 145 de persoane cu mușcături de căpușă. Grav este că în luna aprilie, un copil a fost diagnosicat cu boala Lyme.
Părinții sunt speriați și cer autorităților să ia măsuri, mai ales în zona parcurilor. O mămică a relatat că în parcul de pe strada Anina, din Mărăști, au fost mușcați 3 copii, unul având 14 căpușe.
”Sunt mămica disperată a unei fetiţe muşcate de o căpuşă. Până aici nimic ce v-ar putea privi, dar am descoperit în părculeţul pe care îl frecventăm încă 2 copii muşcaţi de căpuşă. Copiii nu au fost în alte locaţii şi singura sursă ar fi părculeţul. Pe unul dintre copii mămica a găsit 14 căpuse. Iar o bonă şi-a găsit după ureche o căpuşă. Aşadar, rugămintea noastră, a cel puţin 35-40 de mămici care îşi aduc copiii în părculeţul de lângă strada Anina, nr.4, este să trimiteţi o echipă care să deratizeze sau să stropească împotriva căpuşelor dată fiind isteria creată de boala Lyme şi tot ce implică ea”, a relatat femeia.
In urma sesizarii facute, firma Coral a efectuat imediat o dezinsecție în acel parc. Primăria Cluj-Napoca așteaptă și alte sesizări pentru a interveni, în afara planului de dezinsecție care se face periodic.
3 Comentarii
Căpușele sunt insecte, nu musca, înțeapă si împotriva lor nu e eficientă deratizarea. Eventual dezinsecția. Problema apare si in alte tari, mai civilizate, nu numai la noi. Aceasta e perioada. Ce-ar fi sa cerem dezinsecție peste tot, inclusiv in păduri si pe câmpuri? Exista o serie de repelente pe piața= substanțe care date pe piele îndepărtează căpușele… Citeste mai departe
Eu am fost muscat de capusa in 2 sau 3 mai in parcul detunata sau pe cetatuie si in 2012 in babes...In schimb zilele trecute am fost la tarnita pe coclauri timp de mai multe ore si nimeni din grup nu a avut nici o capusa... Am luat doxiciclina preventiv timp de trei saptamani si apoi mi-am facut analizele(la o luna de la muscatura) care au iesit bune.… Citeste mai departe
Si in hoia e plin de capuse. Din pacate nu se inregistreaza toate cazurile. Eu am fost cu capusa la infectioase si mi-au zis ca pot si eu sa il scot acasa nu e neaparat sa ma duc la ei..