Vineri 22 Noiembrie

Care ar fi cauzele accidentului care a dus la decesul parașutistului militar de la Baza Militară Câmpia Turzii


În cursul zilei de miercuri, 25 mai, în jurul orei 14:00, căpitanul Cosmin Constantin Scorțea, de la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii și-a pierdut viața în timpul unui exercițiu de parașutare la Aerodromul din Boboc.

Citește și: Un paraşutist de la Baza Câmpia Turzii a murit în timpul unui exercițiu militar. Nu se știe care a fost problema care i-a adus sfârșitul militarului

O anchetă a procurorilor militari este în plină desfășurare, pentru a stabili cauzele exacte ale decesului tânărului militar. Acesta a folosit două parașute românești: BG-7M (parașuta principală) și BG-3M (parașuta secundară).

Potrivit unui martor „ofițerul a efectuat saltul la liber, adică fără conectare la cablul dispus în interiorul aparatului de zbor, de la 3000 m altitudine. Acesta a căzut destul de mult în gol doar cu paraşuta extractoare, apoi i s-a deschis brusc paraşuta de siguranţă BG-3M, cea din faţă. Suspantele (firele care leagă voalura de hamul prins de corpul paraşutistului – n.r.) s-ar fi încurcat în paraşuta extractoare, apoi s-au înfăşurat în jurul militarului”.

În lipsa portanţei, căpitanul Scorţea a aterizat cu o viteză foarte mare, impactul cu solul provocându-i decesul. Echipajul medical care a supravegheat exerciţiul a intervenit repede, însă manevrele de resuscitare au fost inutile”, a mai explicat martorul la tragicul accident.

Cei care au ajuns în apropierea locului în care a aterizat militarul din Câmpia Turzii au constatat că paraşuta stabilizatoare, cea care reglează poziţia militarului în prima parte a căderii, şi voalura paraşutei principale, care încetineşte aterizarea, rămăseseră în rucsac”, a mai declarat martorul, conform turdanews.ro.

Anchetatorii trebuie să afle de ce nu s-a deschis paraşuta stabilizatoare, care ar fi trebuit să tragă după ea pânza paraşutei principale. Specialiştii cred că plierea defectuoasă a paraşutei, care se realizează de obicei chiar de cel desemnat să o folosească, ar fi una dintre cauzele evenimentului tragic.  

Anchetatorii vor mai căuta, de asemenea, indicii care-i vor ajuta să stabilească dacă parașuta de urgență a fost ancționată de militar, conștient că nu o poate deschide pe cea din spate, ori a fost declanșată automat de un dispozitiv barometric”, conform aceleiași surse. 


Comentarii Facebook