Miercuri 25 Decembrie

Care e calitatea aerului pe care îl respirăm la Cluj-Napoca? Vezi perioadele și zonele în care poluarea este cea mai mare în oraș

Un studiu privind nivelul de poluare arată câte zile de aer bun s-au înregistrat la Cluj-Napoca anul trecut, care sunt zonele și perioadele cu cea mai mare poluare.

Analiza a fost realizată de StropdeAer.ro, un proiect cu implicare civică, care  folosește tehnologia pentru a monitoriza calitatea aerului. Datele culese de către senzori arată schimbările climatice sau efectele devastatoare pe care le au factorii antropologici precum industria grea, expansiunea mega orașelor sau supra aglomerarea cu automobile ce au ardere incompletă. De asemenea si incendierea deșeurilor necontrolată, are efecte negative pentru păduri și pentru mediu.

In urma unei analize pe baza datelor culese de la 15 senzori, a rezultat o usoara îmbunătățire a calității aerului in 2023 față de 2022. Mai exact, cantitatea de particule poluante PM 2.5 si PM 10 s-a redus usor.


Indicator20232022
Concentrația de PM 2.510.4710.94
Concentrația de PM 1017.7820.05

Termenul “PM” se referă la particulate matter sau materie particulată, iar cifrele 2.5 și 10 indică diametrul particulelor în micrometri. Particulele PM2.5, cunoscute și ca particule fine, au un diametru de 2.5 micrometri sau mai puțin, în timp ce particulele PM10, sau particulele grosiere, au un diametru de până la 10 micrometri. Datorită dimensiunii lor reduse, aceste particule pot fi inhalate ușor, ajungând în plămâni și chiar în fluxul sanguin.

Cei care au realizat studiul atrag atenția că valorile monitorizate 365 zile pe an din 2 in 2 minute, pot insa fi influentate de conditiile meteorologice (care sa favorizeze sau nu pulberea in suspensie) sau pot fi rezultatul unor actiuni locale sau zonale (terminarea unor santiere, reparatii drumuri sau schimbarea flotei cu autobuze electrice).

In anul 2023 in Cluj-Napoca , de-a lungul anului, au fost 150 zile cu calitatea aerului BUN, 159 zile cu calitatea aerului ACCEPTABIL, 19 zile cu calitatea aerului MODERAT, 34 de zile cu calitatea aerului RAU si 3 zile cu calitatea aerului FOARTE RAU 

Iată și cum variază nivelul de poluare pe cele 12 luni ale anului. Se remarcă poluarea mai mare din lunile de iarnă, ceea ce este considerat oarecum normal din cauza unui fenomen numit inversiune termică, care reduce circulația aerului și deci posibilitatea de dispersare a particulelor poluante.


lunar.png

Conform StropdeAer.ro, zonele cele mai poluate din Cluj-Napoca (dintre cele 15 măsurate cu senzori) in 2023 au fost două locații care prezintă trafic masiv (Bdul Muncii și Bdul 21 Decembrie 1989), o locație care a avut un șantier în vecintate (activ pe toată durata anului 2023) și o locație care are ateliere auto în vecintate (cu acțiuni de autoincendiere a deșeurilor și maselor plastice constant).

ocuri pm10.png

Mult mai multe detalii despre metodologia de calcul, precum și date comparative din București și Iași pot fi consultate pe StropdeAer.ro


Comentarii Facebook