Casa Verde Fotovoltaice, buget record de 2 miliarde de lei. Specialist: ,,Cine vrea să fie sigur că prinde, să depună documentele în mai puțin de 1 minut”
Un buget de 2 miliarde de lei, a fost alocat de Ministerul Mediului, pentru acest an. Suma maximă pe care fiecare proiect aprobat o poate primi a fost majorată la suma de 30.000 de lei. Această măsură are ca scop stimularea utilizării energiei regenerabile și reducerea emisiilor de carbon.
„Am finalizat pregătirile pentru noua sesiune a programului „Casa Verde Fotovoltaice”. În acest an, alocăm o sumă record de două miliarde de lei și majorăm finanțarea de la 20.000 lei la 30.000 lei pentru fiecare proiect aprobat”, a scris Mircea Fechet pe Facebook.
Începând cu data de 27 septembrie 2024, românii se pot înscrie la programul Casa Verde Fotovoltaice pentru a beneficia de finanțare pentru instalare de panouri solare, potrivit anunțului din 20 septembrie 2024 a Ministrului Mediului, Mircea Fechet.
Sfatul specialiștilor în soluții fotovoltaice, Alt.Real și JTS au transmis, printr-un comunicat de presă că: ,,Cine vrea să fie sigur că prinde finanțarea trebuie să își depună documentele online în mai puțin de 1 minut”.
Ce aduce nou programul Casa Verde 2024
Primul element de noutate este bugetul record de 2 miliarde de lei pe care AFM l-a pus la dispoziție, buget care ar putea ajunge pentru aproximativ 67.000 de beneficiari.
Finanțarea nerambursabilă per beneficiar este de 30.000 de lei și acoperă până la 90% din costul sistemului fotovoltaic.
O premieră a programului de anul acesta este faptul că se finanțează și sistemele de stocare, adică bateriile și nu doar sistemul fotovoltaic. Acest lucru permite ca beneficiarul să obțină independență energetică, sistemul fiind capabil să furnizeze energie și când este noapte sau atunci când există întreruperi de curent
Avantajul obținerii finanțării prin programul Casa Verde este faptul că majoritatea beneficiarilor își recuperează investiția proprie, adică de 3.000 de lei, în 6 luni de la montarea sistemelor, versus 3-5 ani perioada de recuperare a investiției în cazul finanțării din surse proprii.
După montare, sistemele fotovoltaice au o perioadă de viață de 25 de ani, timp în care vor produce energie gratuită pentru prosumatori, se mai arată în comunicatul menționat anterior.
Calendarul înscrierilor pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024
- 27 septembrie: Regiunea Nord-Vest;
- 30 septembrie: Regiunea Centru;
- 1 octombrie: Regiunea Nord-Est;
- 2 octombrie: Regiunea Sud-Est;
- 3 octombrie: Regiunea Sud;
- 4 octombrie: Regiunea București-Ilfov;
- 7 octombrie: Regiunea Sud-Vest Oltenia;
- 8 octombrie: Regiunea Vest;
- 9 octombrie: Unități de cult.
- Actele necesare pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024
Pentru persoanele fizice, actele necesare pentru depunerea dosarului sunt:
- Actul de identitate al solicitantului, valabil la data înscrierii în aplicaţie;
- Certificatul de atestare fiscală privind obligaţiile de plată către -bugetul de stat, emis pe numele solicitantului de către organul teritorial de specialitate al Ministerului Finanţelor, în termen de valabilitate la data înscrierii în aplicaţie;
- Certificatul de atestare fiscală privind obligaţiile de plata catre bugetul de stat, emis pe numele solicitantului, de catre organul teritorial de specialitate al Ministerului Finanţelor Publice.
- Certificatul de atestare fiscala privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului, de catre autoritatea publica locala in a carei raza teritoriala işi are domiciliul.
2 Comentarii
ma pis pe el program, auzi la ei, concurs de depunere, intr-un minut sa depui hartiile.....vai de ***** voastra, dar prosti si saraci ati ajuns, mai rau ca oile ....
Chiriasii care nu-si permit sa cumpere o garsoniera platesc impozit inzecit pe locuinta, sa fie bani de subventii pentru bogatii care au casa.