Duminica 22 Decembrie

Castelul Goga de la Ciucea a fost pierdut definitiv. Consiliul Județean Cluj a pierdut procesul

 

Înalta Curte de Casație şi Justiție a respins recursul Consiliului Judeţean Cluj privind retrocedarea castelului Goga de la Ciucea. 

 

Imobilul era revendicat de urmașii Veturiei Goga.

 

Respinge ca nefondate recursurile declarate de reclamanţii Mureşanu Florin Gheorghe, Mureşanu Eugenia şi Mureşanu Radu, Pompiliu Marius şi de pîrîţii Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice, reprezentat de D.G.R.F.P. Bucureşti şi Judeţul Cluj prin preşedintele Consiliului Judeţean Cluj împotriva deciziei civile nr. 570 A din 16 decembrie 2014, pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a III-a Civilă şi pentru Cauze cu Minori şi de Familie. Respinge cererea de intervenţie accesorie formulată de Despărţămîntul Asociaţiunii ASTRA prin preşedinte Popa Mircea. Irevocabilă”, scrie Ziarul Făclia.

Muzeul ”Octavian Goga” de la Ciucea a fost retrocedat urmaşilor Veturiei Goga.  Curtea de Apel Bucureşti a admis în decembrie 2014 cererea formulată de urmaşii Veturiei Goga și a constatat nulitatea absolută a donației făcute de soţia poetului Statului Român. În 2005, Florin-Gheorghe Mureșan, Radu Mureșanu, și Eugenia Mureșanu, care se pretind a fi urmași ai Veturiei Goga, au dat statul român în judecată și au cerut retrocedarea Muzeului ”Octavian Goga” din Ciucea. Ei solicitau constatarea nulității absolute a donației făcute de Veturia Goga Statului Român și repunerea în posesia. Domeniul de la Ciucea a fost cumpărat de Octavian Goga în 1920 de la Bontza Berta, văduva poetului maghiar Ady Endre. Valoarea tranzacției a fost de 280 mii de coroane, bani pe care Goga i-a împrumutat de la banca Agricolă.  Conform documentelor, întregul complex a fost donat de Veturia Goga, în anul 1966, statului român. Văduva a respectat dorința testamentară a poetului, care prevedea că după moartea sa și a soției sale ”toate bunurile deținute de ei să fie donate statului român iar la Ciucea să fie înființat un muzeu care să poarte numele poetului”.  Pe durata procesului, Consiliul Judeţean Cluj a fost adus numeroase probe pentru a arătat că actul de donaţie făcut de Veturia Goga a fost perfect legal şi făcut cu consimţământ total. Unul dintre martorii propuşi pentru a susţine acest lucru a fost Ioan Pop, fostul preşedinte al Tribunalului Cluj, care în 1960 era judecător la Hudin şi a fost martor al procedurilor de trecere a muzeului în proprietatea statului român. Pop a explicat ca Veturia Goga a decis să doneze statului român castelul de la Ciucea deoarece, pe de o parte, a dorit să respecte dorinţa poetului iar pe de altă parte, veniturile ei erau prea mici pentru a putea suporta cheltuielile de întreţinere a acestui obiectiv. Potrivit lui Pop, Veturia Goga a cerut ca, după transferul dreptului de proprietatea în favoarea statului român, să fie numită administrator al muzeului, tocmai pentru a-şi rotunji veniturile.

Comentarii Facebook