Castorii au reapărut pe râul Someș! Rețeaua pentru Natură Urbană: „Neoficial, câteva mii de exemplare trăiesc în râurile României”
Vânat pentru blană, carne și uleiuri și, implicit, dispărut din mai toată Europa în urmă cu două secole, castorul (Castor fiber) a revenit spectaculos în România, anunță Rețeaua pentru Natură Urbană.
Neoficial, câteva mii de exemplare trăiesc în râurile României și, tot mai frecvent, castorii pot fi întâlniți și în orașele traversate de cursuri de apă, inclusiv în Cluj-Napoca. Pe cursul Mureșului din Arad, cei de la Asociatia Excelsior Arad au estimat că trăiesc în jur de 100 de exemplare. Acest lucru s-a întâmplat mulțumită unor programe de reintroducere desfășurate în Ungaria și România, prin care castorii au fost eliberați pe Mureș (și nu numai), în amonte și în aval de Arad.
Animalele sunt „veritabili ingineri și peisagiști” care nu intră în conflict cu nimeni
Programele de acest fel nu sunt ieftine și nici simplu de pus în practică. Dar, spun biologii, a meritat. Motivul? Castorii sunt veritabili ingineri și peisagiști ai naturii și de barajele pe care le construiesc (și de micile lacuri de acumulare din spatele lor) beneficiază pești, amfibieni, insecte, țestoase sau păsări acvatice. În caz de furtuni sau ploi, barajele castorilor reduc riscul de inundații. În perioadele de secetă, apa acumulată se eliberează lent și asigură un flux constant.
Acest animal poate fi întâlnit în Cluj-Napoca, Bistrița sau Oradea, Arad și Satu Mare. Toate aceste orașe fac parte din Rețeaua pentru Natură Urbană. Amintim că anul trecut mai mulți castori și-au făcut apariția în unele regiuni ale Clujului. Un clujean a postat o fotografie cu un castor care înoată liniștit în bazinul microhidrocentralei din cartierul Grigorescu. De asemenea, un alt castor și-a făcut casă pe Canalul Morii, în Parcul Rozelor.
1 Comentariu
Cum adica, neoficial? Dar ce, le trebuie aprobare de la Primarii???