Cât de poluat e Clujul. Lunile cu cel mai poluat aer/S-a măsurat nivelul de PM2.5 și PM10 - poluanți extrem de periculoși pentru sănătate!
În ultimele decenii, problema poluării aerului a devenit tot mai presantă, iar printre cei mai periculoși poluanți atmosferici se numără particulele fine, cunoscute sub denumirile PM2.5 și PM10. Particulele ultrafine au efecte adverse asupra corpului uman indiferent dacă expunerea este pentru puțin timp sau pentru timp mai îndelungat. În pericol sunt mai ales locuitorii marilor orașe, o analiză recentă arată cât de poluat este de fapt orașul Cluj-Napoca.
„Pe plan local există cel puțin 4 rețele private (Strop de aer, Pulse.eco , Aerlive, Uradmonitor) care măsoară particulele in suspensie PM2.5 și PM10 pentru a compensa situația senzorilor din rețeaua națională (doar 4 amplasați din care 2 nu funcționează). Pentru studiul pentru acest oraș am folosit datele colectate pentru 2023 de la două rețele private (Strop de aer și Aerlive) pentru a înțelege și izola sursele de poluare corelate cu activitățile umane. Astfel am procesat peste 800.000 măsurători unice doar pe anul 2023, pentru 16 senzori amplasați pe toată zona metropolitană a orașului Cluj-Napoca, din rețeaua privată “Strop de aer”.
Comparând datele de pe cele 2 rețele private, putem observa o diferență dintre concentrația pulberilor PM2.5 și PM10, rezultat direct al tipurilor de senzori optici pe care îi utilizează (PMS5003 și SDS011).
Pe baza datelor am identificat pentru Cluj-Napoca mai multe zone în care poluarea aerului a fost peste media măsurătorilor realizate cu senzori mobili sau fixi. Astfel în urmă interpretării datelor, informațiilor și pozelor de la fața locului s-a ajuns la concluzia că din cele 4 locații identificate, 2 prezintă trafic masiv în zonă și 1 locație a avut un șantier în vecinătate (active pe toată durata anului 2023) și 1 locație are ateliere auto în vecinătate (cu acțiuni de autoincendiere a deșeurilor și maselor plastice constant). De asemenea lunile de iarnă Decembrie, Ianuarie, Februarie și Martie au avut cel mai poluat aer din timpul anului, condițiile meteo dar și evenimentele specifice sărbătorilor au dus la degradarea calității aerului (artificii) (PM2.5 – 14.5 (ug/m3) PM10 – 17.24 (ug/m3); sursa: Uradmonitor)”, potrivit studiului realizat de infoclima.ro.
Particulele PM2.5 și PM10 sunt extrem de periculoase pentru sistemul respirator. Datorită dimensiunilor lor reduse, acestea pot trece de barierele naturale ale organismului și se pot depune în plămâni, provocând inflamații, reducerea funcției pulmonare și exacerbarea condițiilor existente precum astmul și bronșita cronică. Expunerea la PM2.5 a fost asociată și cu un risc crescut de dezvoltare a cancerului pulmonar, ca urmare a conținutului lor de substanțe toxice și carcinogene, care, odată pătrunse în fluxul sanguin, pot afecta diverse organe, notează sursa citată.
București stă cel mai prost la capitolul poluare, urmat de Cluj-Napoca și Iași:
- Bucuresti : PM2.5 - 15.5 PM10 - 12.2 (Aerlive)
- Bucuresti : PM2.5 - 17.37 PM10 - 20.32 (Urad)
- Cluj-Napoca: PM2.5 - 12.35 PM10 - 11.55 (Aerlive)
- Cluj-Napoca: PM2.5 - 12.35 PM10 - 11.55 (Strop de aer)
- Iasi: PM2.5 - 12.35 PM10 - 11.55 (Strop de aer)
- Iasi: PM2.5 - 13.01 PM10 - 14.34 (Urad)
Măsuratorile au fost făcute în trafic, în gări și autogări, stații de autobus sau piețe publice. De departe, poluarea măsurată în Gara de Nord pe peron și de la metrou este cea mai mare și poate pune în pericol iminent cetățenii ce se expun pentru mult timp în zonele afectate, întrucât au existat depășiri de până la 17 ori pentru concentrația pulberilor in suspensie PM2.5, față de limita propusă de OMS.
1 Comentariu
.