Cât de scump e traiul în Cluj-Napoca pentru un student în 2023? Ce răspunsuri au dat cei care studiază deja la universitățile clujene


Viața de student în Cluj-Napoca este în continuă schimbare, dar un lucru rămâne la fel: studenția se trăiește tot cu burta goală.

Sunt elev în clasa a 12-a si in toamna am sa mă mut în Cluj ca student. Nu dispun de o situatie prea buna financiara, de aceea am sa stau la cămin, pe loc de buget (sper). Sunt curios ce suma mi-ar fi de ajuns pentru o luna... (Știu, fiecare persoana are un mod de viata diferit, de unde rezulta si un decalaj intre sume), nu sunt adeptul iesitului in club, mersului la terasa in mod constant sau o persoana care se îmbracă doar de firmă. În general mananc chestii normale, nu am pretentii la nu știu ce bunataturi, familia îmi va trimite de mancare si ceva bănuți destul de des. Cât de scump e traiul în Cluj-Napoca pentru un student?”, a fost întrebarea unui viitor student la Cluj.

”Veteranii”, cei care au gustat deja din savoarea Clujului i-au dat sfaturi pertinente, pe o rețea de socializare. 

”Salut! Momentan sunt în anul 3 la buget, și stau la cămin, în cadrul Universității Tehnice. Depinde acum și de universitate, am prieteni la UMF care dau la bani pe materiale cerute la facultate la greu..

Mă descurc binișor cu o sumă de vreo 1100 de lei pe lună, plus bursa (700).

Prima sumă se duce strict pe mâncarea pe o lună plus prețul căminului (220). Bursa îmi permite să-mi mai iau câte ceva care nu e strict esențial - haine de brand, ieșiri în oraș etc.

Încerc totuși să economisesc cât pot, și știu că aș putea cheltui și mai puțin dacă m-aș forța. Reușesc să salvez mulți bani având abonament de bus gratuit, plus câteodată mâncând la cantină. Menționez și că nu fumez și nu beau alcool.

Îți urez succes în continuare!”.

”Mai ales dacă stai la cămin 1000-1200 de lei e de ajuns. Ca și mâncare sa te uiți în Lidl după chestii la reducere ( eu și acum asta fac chiar dacă am un salariu foarte bun)”.

”Pentru mancare, recomand Memo 10, cantina Primăriei, sau dacă ești la UMF, cantina UMF. E mâncare gătită buna la pret decent”.

”Salut, anul 3 la buget, caminele de la Poli. Nu iau bursa, dar lucrez part time si remote si ma descurc bine.

220 de lei dau pe cămin, care depind foarte mult de colegi și de căminul in care ajungi, transportul gratuit (cu busu), și mancarea de la cantina cat de cat ieftină, dar a căzut calitatea grav (cel puțin pe muncii)

Îți recomand foarte mult sa găsești ceva job remote si part time într-un call center, sau dacă ai cunostiinte entry level pe programare, cu bonurile de masa poți trai o una din mancarea luată de pe Tazz”.

”În Observator îți spun sincer sunt mai ok. Nu știu dacă e placebo sau ceva, dar par si mai mari camerele, poți merge pe jos lejer pana in centru, dacă pleci rupt in gura seara din Tevi spre exemplu nu mai dai 30 de lei pe bolt. Ai facultatea langa tine, care nu e langa tine ai autobuz pana pe Barițiu sau pe muncii”. 

”1200-1500 lei dacă stai la cămin. Îți iei un part time de 4 ore pe zi sau sâmbătă și duminică muncă și în rest liber. Varianta 2 e mai optimă că oricum n-ai ce face în weekend că toți din cămin pleacă. Atât că nu mai treci pe acasă dar oricum ai stat atâția ani acasă... Mai schimbi și tu”.

”Eu sunt corporatist, stau în chirie, dar pe mâncare dau în jur de 5-600 de lei pe lună. Utilitățile ce mă mai usucă de bani (900 de lei ultimele 3 facturi de gaz), dar cum stai la cămin n-ai grija lor. Transportul e gratuit, deci cred că 1000 și un pic de lei pe lună îți ajung”.

”Dacă nu pui la calcul plata căminului, 1000 de lei ar trebui să îți ajungă… Orientează-te după oferte la Kaufland sau Lidl ( sau Supeco) și încearcă să gătești, economisești foarte mult.”

”După plata căminului, 1000 de lei e suficient. Dacă vrei sa ai un trai mai mult decât modest cam trebuie 1500”.

Comentarii Facebook