Cât de ,,smart” e, de fapt, Clujul în trafic? În ce categorie se clasează orașul atunci când vine vorba de mobilitatea urbană inteligentă


Deși din exterior Clujul poate părea ca un oraș destul de dezvoltat atunci când vine vorba de mobilitatea urbană inteligentă, studiile nu spun același lucru.

Cluj-Napoca s-a clasat în ultima categorie a indexului ,,Smart Cities Mobility” realizat de PwC Europa Centrală și Est (PwC ECE). 

Acest index are 4 categorii ,,stadiu incipient”, ,,unele progrese”, ,,progrese notabile”, ,,progrese mari” și ”practică excelentă”, încadrarea orașelor în acestea făcându-se pe baza unor date  colectate pentru categoriile: gestionarea traficului, sustenabilitatea mediului, transportul public și mobilitatea activă.

În index apar 25 de orașe din Polonia, Cehia, Bulgaria, România, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Croația, Ucraina, Lituania, Letonia, Estonia, Serbia, Kazahstan și Azerbaijan. 

Potrivit indexului, Cluj Napoca a făcut progrese mari la managementul traficului, progrese notabile la sustenabilitatea mediului și transport public și unele progrese la mobilitatea activă și inițiative de mobilitate inteligentă, potrivit economedia.ro.

În ce categorii au fost incluse orașele din România?

Alături de București, Clujul a fost inclus în categoria ,,la început de drum către mobilitatea inteligentă”, cu orașe precum Almaty (Kazakhstan), Baku (Azerbaijan), Belgrad (Serbia), Kiev (Ucraina) și Sofia (Bulgaria).

În a doua categorie, ,,progrese pozitive”, se află orașe precum Budapesta, Katowice, Ljubljana, Lodz, Lviv, Riga, Rzeszow, Vilnius, Wroclaw și Zagreb.

La vârful clasamentului, categoria ,,lideri în mobilitate urbană” cuprinde orașe precum Bratislava, Brno, Gdansk, Košice, Ostrava, Praga, Tallinn și Varşovia.

Calitate proastă a aerului 

De menționat este faptul că municipiul Cluj-Napoca apare printre orașele de ,,așa nu” la categoria sustenabilitatea mediului.

Orașele cu cea mai proastă calitate a aerului sunt, în ordine: Almaty, Belgrade, Baku, Cluj Napoca, Katowice, Rzeszow, Ostrava, Kosice, Ljubljana, Lodz, București și Tbilisi.


Comentarii Facebook