Câte zile libere de la stat vor avea românii în lunile iulie și august 2021
Anul precedent a fost unul atipic, în care planurile multor români au fost date peste cap, iar din cauza restricțiilor, mulți angajați au rămas acasă în zilele libere. În 2021, salariații români au 15 zile libere legale, însă doar șapte dintre ele sunt în cursul săptămânii, iar celelalte opt în weekend-uri. Haideți să vedem ce zile libere de la stat vor avea angajații români în lunile iulie și august.
Câte zile libere de la stat vor avea românii în iulie și august 2021
După cum prevede Codul Muncii din România, până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucrătoare pentru care se acordă zile libere, zile care precedă și/sau care succedă zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează, precum și zilele în care se recuperează orele de muncă neefectuate.
Ei bine, în ceea ce privește liberele de la stat în aceste două luni de vară, vestea nu este chiar bună pentru salariații din România. Mai exact, în luna iulie a acestui an nu este nici o sărbătoare legală, așadar nu vor fi zile libere de la stat. Pe de altă parte, în luna august, pe data de 15, se sărbătorește „Adormirea Maicii Domnului” (zi liberă legală), însă chiar și această sărbătoare pică într-o duminică. Așadar, se pare că zile libere nu prea vom avea în luna iulie și august a acestui an.
Care sunt angajații ce beneficiază de zile libere legale plătite
Este important să menționăm faptul că, în funcție de domeniul de activitate, în anumite zile libere legale angajații sunt nevoiți să lucreze. Ei bine, potrivit Codului Muncii, aceștia trebuie să primească compensații în zile libere, acordate în următoarele 30 de zile sau vor primi în plus la salariu, adică ziua lucrată va fi plătită dublu.
Totodată, potrivit legislației în vigoare, angajatorii care nu respectă prevederile legii în acest sens riscă să fie sancționați cu amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.
Zile libere pentru situații speciale
De asemenea, trebuie să menționăm și faptul că, angajații au dreptul la zile libere plătite pentru diferite evenimente speciale în familie. Așadar, salariatul poate primi zile libere în următoarele situații:
- salariatul se căsătorește – 5 zile libere (cinci zile lucrătoare);
- nașterea unui copil – 5 zile libere (zile lucrătoare). La acestea se mai pot adăuga încă 10 zile libere (zile lucrătoare) dacă angajatul a urmat un curs de puericultură (concediu paternal);
- copilul angajatului se căsătorește – 3 zile libere;
- decesul soțului/soției, copilului, părinților, bunicilor, fraților salariatului, precum și a altor persoane aflate în întreținerea acestuia – 5 zile libere (de asemenea, zile lucrătoare);
- schimbarea locului de muncă cu schimbarea domiciliului/reședinței – 5 zile libere (zile lucrătoare);
- decesul socrilor angajatului – 5 zile libere (lucrătoare);
- schimbarea de domiciliu în aceeași localitate a angajatului – 3 zile lucrătoare;
- îngrijirea sănătății copilului – o zi liberă pentru familiile cu 1 sau 2 copii. Pentru familiile cu cel puțin 3 copii, angajatul va primi 2 zile libere (lucrătoare).
Ei bine, dacă evenimentele enumerate mai sus au loc în timpul concediului de odihnă acesta se suspendă și va continua după efectuarea zilelor libere plătite.
0 Comentarii