Câți spărgători au fost identificați la Cluj, în 2015
240 de persoane, bănuite de comiterea unor furturi din locuinţe, au fost identificate şi depistate de către poliţiştii care acţionează pe raza municipiului Cluj-Napoca şi a comunelor arondate.
În perioada sărbătorilor, poliţiştii recomandă cetăţenilor să îşi ia toate măsurile de precauţie pentru a descuraja comiterea furturilor din locuinţe.
În perioada sărbătorilor de iarnă, locuinţele nesupravegheate devin ţinte ale infractorilor. Astfel, persoanele predispuse la comiterea de infracţiuni profită de neluarea măsurilor de siguranţă de către proprietari, fiind înregistrate furturi din locuinţe.
Poliţiştii au organizat şi desfăşurat în cursul acestui an 288 de acţiuni pentru prevenirea şi combaterea furturilor din locuinţe, iar cu această ocazie au fost identificate 240 de persoane bănuite de comiterea acestui gen de fapte pe raza municipiului Cluj-Napoca şi a comunelor arondate. Dintre acestea, 36 au fost depistate în flagrant delict, în unele cazuri chiar cu sprijinul vecinilor sau a altor persoane prezente în zonă, care au dat dovadă de prezenţă de spirit şi spirit civic.
Ca măsură preventivă, pentru 67 de persoane dintre cele identificate şi cercetate pentru furturi din locuinţe a fost dispusă reţinerea pentru 24 de ore, măsură care, conform prevederilor legale, poate fi dispusă şi de către poliţiştii care au calitatea de organe judiciare.
EXEMPLE:
În cursul lunii martie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei 2 Poliţie au recuperat un prejudiciu de circa 25.000 de euro, în urma identificării unei femei de 27 de ani, din Cluj-Napoca, care ar fi sustras bijuterii dintr-o locuinţă din municipiu.
-----
Poliţiştii din cadrul Secţiei 3 Poliţie au depistat şi cercetat două persoane pentru comiterea a 18 furturi din locuinţe, reuşind, totodată, recuperarea unui prejudiciu de circa 80.000 de lei.
-----
Poliţiştii din cadrul Secţiei 1 Poliţie au recuperat un prejudiciu de circa 10.000 de lei, în urma identificării unor tineri de 23 şi 25 de ani, din Cluj şi Arad. Aceştia ar fi pătruns într-o locuinţă de pe strada Maramureşului de unde ar fi sustras bunuri. Cei identificaţi au fost reţinuţi, iar ulterior arestaţi preventiv.
-----
Poliţişti din cadrul Secţiei 6 Poliţie Rurală Floreşti au identificat şi cercetat 5 persoane care ar fi sustras, dintr-o locuinţă din Floreşti, bani şi bijuterii, faptă prin care ar fi produs un prejudiciu de circa 250.000 de lei. În cauză au fost recuperate o parte din bunurile sustrase, fiind aplicat sechestru pe un autoturism şi părţile sociale ale unei societăţi în vederea recuperării integrale a prejudiciului.
-----
Poliţiştii din cadrul Secţiei 6 Poliţie Rurală Floreşti au depistat, în flagrant delict, şi au reţinut pentru 24 de ore un bărbat de 36 de ani, din Luna de Sus, care ar fi sustras unelte electrice, în valoare de circa 12.000 de lei, din două locuinţe de pe raza comunei Floreşti.
-----
Poliţiştii din cadrul Secţiei 5 Poliţie au recuperat 7 tablouri şi mai multe obiecte din argint, sustrase dintr-o locuinţă de pe strada Eremia Grigorescu, în urma identificării celor bănuiţi de comiterea faptei. Prejudiciul a fost estimat la circa 2500 de lei.
FURTURILE DIN LOCUINŢE –MĂSURI DE PREVENIRE
Un rol foarte important în prevenirea acestui gen de fapte îl au şi proprietarii sau locatarii care, cu un efort minim, pot să diminueze posibilităţile de acţiune ale infractorilor.
Poliţiştii recomandă:
- montaţi un interfon la intrarea în scară şi utilizaţi-l în mod corect pentru controlul accesului persoanelor în imobil;
- asiguraţi dotarea cu încuietori corespunzătoare a uşilor de la subsol, terase sau intrările suplimentare;
- asiguraţi-vă că dispozitivul de amortizare montat pe uşa de intrare asigură o închidere completă a acesteia;
- la intrările în holurile blocului şi pe paliere este nevoie de o bună iluminare;
- instalaţi un sistem de iluminare automat cu detecţia mişcării şi un sistem de supraveghere video;
- montaţi un sistem de alarmă în locuinţa dumneavoastră;
- dacă locuiţi la parter sau la etajul 1, grilajele de la fereastră ţin hoţii la distanţă.
Încuietoarea trebuie montată corect, în aşa fel încât să fie imposibil accesul din exterior la şuruburile de prindere, iar cilindrul sa fie complet introdus în corpul broaştei, pentru a evita ruperea lui.
- interzicerea accesului în locuinţă şi refuzul de a da informaţii despre dvs., bunurile pe care le deţineţi ori despre vecini, persoanelor străine ce pretind că reprezintă diverse instituţii, dar care nu se pot legitima;
- apelarea la o persoană de încredere care să vă ridice eventualele facturi sau înştiinţări lăsate în uşă ori în cutia poştală, pe perioada cât lipsiţi de la domiciliu;
- montaţi la vedere plăcuţe de atenţionare cu privire la existenţa unui sistem de securitate; o sirena de exterior descurajeaza extrem de eficient;
- achiziţionaţi întrerupătoare care, la diverse intervale de timp, aprind şi sting automat lumina;
- nu vă transformaţi conturile de pe reţelele de socializare în surse de informaţii pentru infractori;
- atunci când plecaţi pentru o perioadă mai lungă de acasă, nu faceţi acest lucru public pe internet;
1 Comentariu
7 exemple in care au reusit e fain.
Pot sa va dau 10 in care au dat din umeri.
Ar fi interesant este procentul de spargeri de locuinte cu autor neidentificat.