Ce aer respiri la Cluj! Se adună bani pentru o rețea de monitorizare a aerului
Campania de strângere de fonduri pentru Aerlive Cluj, reţeaua cetăţenească de monitorizare a calităţii aerului, a fost lansată vineri, 2 octombrie.
”Cât de curat este aerul din jurul școlii copilului meu? Este sănătos să merg cu bicicleta pe stradă? Dar să alerg în parc?”, sunt întrebări la care clujenii vor găsi răspunsul cu ajutorul Aerlive Cluj.
Obiectivul campaniei este strângerea a 19.000 de euro pentru a instala 20 de senzori de monitorizare a calităţii aerului, acreditați la nivel național, amplasaţi în baza unei metodologii științifice pentru a avea o acoperire optimă a orașului. Senzorii vor monitoriza 11 parametri, inclusiv microparticulele PM2.5 și PM10 ce au efecte nocive majore asupra sănătății.
”Clujenii vor avea acces la o pagină prin care pot monitoriza în timp real calitatea aerului din apropierea lor, iar donatorii vor putea să aplice pentru adoptarea unui senzor și instalarea acestuia acasă sau la birou”, spune Camelia Gui, unul din coordonatorii proiectului.
”Problema e că nu știm ce respirăm. În 2014, un studiu susținea că în Cluj-Napoca se respiră cel mai curat aer din Europa. La sfârșitul lui 2019, New York Times afirma că aerul din Cluj-Napoca este cel mai poluat din România. În realitate, nu avem suficiente date pentru a trage o concluzie cu privire la aerul pe care îl respirăm”, arată Ștefan Voinea de la Observatorul Român de Sănătate.
Calitatea aerului din Cluj-Napoca este monitorizată azi de numai 4 stații oficiale, a căror amplasare este discutabilă. Mai mult, datele cu privire la poluarea aerului nu sunt accesibile în timp real pentru a le permite clujenilor să se protejeze de efectele ei nocive.
Campania de strângere de fonduri se derulează până la sfârșitul lunii octombrie 2020 și, dacă are succes, senzorii vor fi instalaţi în noiembrie 2020. Vor fi montaţi 20 de senzori uRADMonitor A3/Industrial (certificaţi de INCD-ECOIND la nivel naţional), în cele mai relevante zone din Cluj-Napoca. Jurnaliştii şi oricare alte persoane interesate vor avea acces deschis la datele istorice cu privire la calitatea aerului (în sistem open data).
Rețeaua Aerlive a fost lansată prima oară în 2019 la București și a primit premiul 1 la categoria protecția mediului la Gala Societății Civile 2020. Noile date oferite de senzori au arătat gravitatea poluării din capitală și au adus problema calității aerului în atenția locuitorilor și a presei.
Pagina CeAerRespir.ro poate fi accesată pentru donaţii şi informaţii despre campanie. Iniţiativa este lansată de Observatorul Român de Sănătate, Clujul Sustenabil, Romanian United Fund, Fundația Comunitară Cluj, Caravana cu Medici şi Declic, cu sprijinul Talo Media și Komiti. Platforma Aerlive.ro care va găzdui reţeaua de senzori este un proiect inițiat de Ecopolis și Fundația ETA2U.
15 Comentarii
ne doare la banana de poluarea vostra, avem masti
@bula: Nu mai sunt la moda mascutele. Acum se poarta glob transparent, ca in poza, pe cap. Protejeaza mult mai bine.
@Vasile: eu am barca, sa nu ma doboare valurile lui tataru
Pai nu facuse primaria lui Boc un test si a iesit ca avem cel mai curat aer din Europa? Testul ala cu statiile de masurare a poluarii defecte. Bineinteles votantii spalati pe creier au uitat deja.
@Numa' zic: Vezi cine a facut, cat a costat si apoi tragi concluzia ca a costat cateva sute de mii de euro, firma lui X care e ...si s-a incalzit cineva pe viata.
Ce fain, plarim taxe si impozite si de ... dati 2euro pentru sanatate, dati 2 euro pentru statii de monitorizare a aerului.
Cu banii din jdemiile de taxe si impozite ce faceri, limbricilor?
@ : borduri, maria ta!
@rozi: Pardon, bordurile sunt facute in PRC, spre bucuria importatorului, macar de erau facute la noi, cat despre importator....o fi avand ceva relatii la Primarie? Caq licitatii nu prea exista , nici despre borduri nici despre piscoturile dale. Iar cu monitorizarea areului, apei si fraierului vorba veche, apa/aerul si fraierul. O sa fie ca la marirea… Citeste mai departe
@ : cu bani din taxele alea se platesc salarii la cei din primarie (5000 brut pe luna are cel mai prapadit dintre angajati), se cumpara senzori de monitorizat parcarile si se cumpara semafoare si piedici de viteza.
Te miri ca se cer bani de la contribuabili pentru a testa calitatea aerului ? Pai in timpul starii de urgenta nu se cerea tot de la… Citeste mai departe
Interesanta poza. Pare ca are legatura mai degraba cu covidul, decat cu aerul.
Oricum, jegurile si scursurile hastagist ongist rezistente nu protesteaza pt faptul ca, in 30 ani de la revolutie, fara primari Psd in Cluj Napoca, nu s-a reusit sa se contruiasca o groapa de gunoi ecologica.
Nu au protestat niciodata pt ca, in zona de est a orasului,… Citeste mai departe
@Vasile: nu doar ca nu protesteaza, dar mai era putin si se aruncau in lacul de levigat ca sa ne demonstreze ca e bun de agrement. Astia sunt votantii de PDL din cluj, urmasii votantilor de funar. Toate-s vechi si noua toate, prostii au ramas, o parte s-au mutat in flocesti ca e mai ieftin metrul patrat dar au ramas plozii lor in oras
@carlos: Buna sinteză. Cuvinte putine, adevăruri multe.
va spun io e respirati, besini de la rachitele, covrig20 mai nou, fum si prostie la fiecare metru patrat....cum plm sa umblii cu o sfera in cap,...
@andi: ala o sa fie viitorul, ma mir ca nu au bagt astia obligatorii sferele alea, nu ar mai trebui distantare sociala, doar un furnal mai trebe la sfera si gata
@bula: Este o poza, cica facuta prin anii 60 cred, cu oameni inveliti peste tot cum e invelit capul aici. Era prezentata atunci ca viitorul.