Ce cuvânt le-a dat bătăi de cap astazi elevilor la Evaluarea Națională, la proba de Limba română. Mulți scriu greșit pluralul cuvântului


Astăzi, peste 160.000 de elevi din clasa a VIII-a au susținut prima probă scrisă la Limba română în cadrul Evaluării Naționale 2024, încercând să navigheze printre subiecte care le-au provocat o gamă largă de reacții. În timp ce unii au fost încântați de posibilitatea de a analiza personajul Tic din romanul "Cireșarii" și de a argumenta despre petrecerea vacanțelor alături de prieteni, alții s-au lovit de dificultăți majore la exercițiul referitor la pluralul cuvântului "complex". Elevii au avut de ales între varianta „termeni complexi” sau „termeni complecși” (cea corectă). Se pare că foarte mulți au greșit la acest subiect. 


Subiectul pluralului a stârnit dezbateri și confuzii considerabile în rândul elevilor, testându-le cunoștințele în domeniul gramaticii și lexicului. În paralel, examenul a fost marcat și de incidente regretabile, inclusiv cazul din Maramureș unde s-a deschis un dosar penal în urma distribuirii neautorizate a subiectelor.


Cu toate acestea, atât profesorii cât și elevii au remarcat că subiectele în ansamblu au fost percepute ca fiind mai accesibile în comparație cu simulările și examenele anterioare. Evaluarea Națională continuă să fie un moment crucial și tensionat în parcursul educațional al absolvenților de clasa a VIII-a, marcând trecerea lor către următoarea etapă a vieții academice.

Comentarii Facebook