Ce informații va conține CIP-ul noilor Cărți de Identitate și în ce condiții devin obligatorii


Pentru 8,5 milioane de români vor fi emise cărțile de identitate electronice până la finalul acestui an. Noile documente vin la pachet cu o mulțime de noutăți și modificări.

Cărțile de identitate vor fi gratuite, costul eliberării unei cărți de identitate noi, de 67 de lei, fiind achitat de către stat. Începând cu anul 2030, oricine va dori să iasă din țară va fi nevoit să aibă un astfel de document sau pașaport. Proiectul a fost scos în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne și urmează să fie aprobat de Guvern. Guvernul dorește să atingă numărul de 8.500.000 de cetățeni pentru care se eliberează cartea de identitate, scrie Antena 3 CNN.

Ce va conține CIP-ul

În ceea ce privește informațiile care vor apărea pe noile cărți de identitate, trebuie să știți că locul nașterii va fi doar în format electronic, stocat pe cipul cărții electronice de identitate, fără a mai fi prezent nici pe noile cărți de identitate simple. Asta deoarece din luna septembrie 2023 ar trebui să funcționeze, potrivit MAI, un nou sistem informatic – Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC). În acest sistem IT va fi stocat și generat locul nașterii. 

Pe de altă parte, adresa de domiciliu va rămâne inscripționată pe cărțile de identitate simple, dar nu va mai fi inscripționată și pe verso-ul cărții electronice de identitate, ca în prezent. 

Adresa de domiciliu și respectiv de reședință vor fi de asemenea stocate pe cip-ul cărții electronice de identitate. Înscrierea adresei de domiciliu doar în suportul electronic al cărții electronice de identitate (CEI) se va face pentru a se elimina obligația preschimbării CEI atunci când vrei să îți schimbi domiciliul, se arată în nota de fundamentare, potrivit știripesurse.ro.

Procedura preschimbării domiciliului va fi furnizată exclusiv în mediul digital, fără prezentare la ghișeu. Mai mult decât atât, cetățenii nu vor mai fi nevoiți să prezinte certificatele de stare civilă la depunerea cererii pentru eliberarea CEI. Cărțile electronice de identitate vor fi eliberate opțional și pentru minorii de până în 14 ani, la solicitarea ambilor părinți, se mai arată în proiect. 

Este important de știut că cei care nu doresc să aibă un buletin cu cip, pot opta pentru o carte de identitate simplă. 

Comentarii Facebook