Duminica 22 Decembrie

Ce păţesc românii care nu participă la recensământul de anul acesta, sau furnizează informații eronate


Participarea la recensământul din acest an este obligatorie, iar cei care refuzăparticiparea, sau chiar furnizarea informațiilor  în mod greșit sunt pasibili de amenzi costisitoare. Constatarea neregulilor și aplicarea contravențiilor se realizează, după caz, de către persoanele imputernicite de prefectul sau primarul fiecărei localități.

Cei care nu participă la recensământ, cei care nu vor să primească recenzorul acasă sau îngrădesc accesul recenzorului într-o anumită locaţie sau furnizează informaţii eronate intenţionat riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 3.000 de lei. În acelaşi timp, reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică spuneau că acum se confruntă cu o altă problemă şi anume, fake news-urile care circulă pe diferite reţele de socializare. Aceste fake news-uri fac referire la pericolul ascuns în spatele acestui recensământ sau pericolul ascuns în spatele furnizării datelor personale. Dar aceștia asigură populația de faptul că recensământul are rol pur statistic. 

Cea de-a doua etapă a recensământului, autorecenzarea, a început deja încă de pe 14 martie, iar acum au fost completate aproximativ 670.000 de formulare online, cele mai multe în Bucureşti, Cluj sau Braşov. Există peste tot în ţară recenzori care asistă pe cei care vor să se autorecenzeze. În Galaţi, spre exemplu, sunt acum aproximativ 150 si numarul lor va creste odată cu demararea următoarei etape, adică interviurile faţă în faţă atunci când recenzorii vor ieşi pe teren şi vor merge din casă în casă.

Participarea la recensământul din acest an este obligatorie, iar cei care refuză să facă acest lucru sau furnizează informații eronate sunt pasibili de amenzi.

Potrivit legislației în vigoare, se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 3.000 lei. Se sancționează cu amendă de la 1.500 lei la 5.000 lei nerespectarea de către personalul de recensământ a dispozițiilor legale și a instrucțiunilor, împiedicarea accesului în interiorul complexurilor rezidențiale aflate în proprietate privată, precum și în cele aparținând cultelor religioase a personalului de recensământ în vederea desfășurării tuturor activităților aferente recensământului și utilizarea de către personalul de recensământ a datelor obținute în alte scopuri decât cele statistice. Și persoanele juridice riscă amenzi cuprinse între 15.000 lei la 50.000 lei, potrivit Observator.ro.

Comentarii Facebook