Duminica 29 Decembrie

„Ce rost au investițiile de zeci de milioane de euro dacă râul e plin de gunoaie?!”. Clujenii cer curățenie pe Someș - Petiție S.O.S Cluj


Un grup de voluntari din Cluj îi încurajează pe clujeni să ceară autorităților curățenie de primăvară înainte de inaugurarea primului tronson la Someș, ca să vizităm un râu curat, nu plin de deșeuri. Investițiile pentru lucrările de reamenajare a malurilor Someșului ajung la zeci de mii de euro, ce rost au însă acestea „dacă râul e plin de gunoaie?”, transmit cei de la S.O.S Cluj.

De Ziua Internațională a Apei (22 Martie), cerem reinstalarea barajului plutitor în cartierul Grigorescu, dar și în alte locuri din amonte ori la afluenți pentru a contracara cantitatea de deșeuri ce ajunge în Cluj-Napoca și în aval de oraș.

Ce rost au investiții de zeci de milioane de euro dacă râul e plin de gunoaie?!

De aceea, solicităm o curățenie generală de primăvară la Someș și afluenții săi, înainte de inaugurarea primului tronson din proiectul de amenajare a Someșului.

Completează în mai puțin de 1 minut sesizarea personalizată din linkul de mai jos către autorități publice, eventual cu fotografii legate de o locație la Someș și afluenți pe care ai vizitat-o recent sau urmează să o vizitezi și unde ai văzut deșeuri aruncate ilegal. Pune sesizarea pe fb și trimite-o la prieteni ca să fim cât mai mulți: https://petitie.web.app/.../vrem-ape-curate-floresti...

Cine vrea să viziteze Someșul și să fotografieze deșeuri pentru sesizări, dar și să se relaxeze într-o tură biciclistă, o facem sâmbătă 25 martie. Detalii aici.

Verificăm în 22 Aprilie, de Ziua Pământului, dacă sesizările noastre au fost eficiente, la baraj, lac Florești, ora 12. O parte mergem cu caiace, altă parte cu bicicletele, altă parte pe jos. Cei care suntem cu caiace vom face un soi de „plogging”, o curățenie simbolică pe o parte din traseu, vă încurajăm și pe voi, dar conștientizând că actul e simbolic, problemele la Someș fiind sistemice. 

Discutăm de Ziua Pământului ce e de făcut pentru un Someș curat, dar și amenajat minim invaziv, pe zeci de km, cu respect pentru biodiversitate.”, anunță Societatea Organizată Sustenabil SOS Cluj.

Comentarii Facebook