Duminica 29 Septembrie

Ce spun tinerii despre locuitul în Cluj. Sunt deranjați nu doar de prețurile exagerate: „Singurul minus e că am vecini țărani”


Viața la bloc nu este deloc simplă și ușoară, mai ales într-un oraș intens populat ca Cluj-Napoca. Întrebați dacă merită să se mute cineva în Cluj după absolvirea facultății, tinerii au oferit răspunsuri diverse. Unele mai comune, altele mai puțin.

Deși puținele spații verzi și traiul scump sunt în fruntea listei de ce orașul nu mai e recomandat, unii spun că au probleme mai ales cu vecinii: „Se poate și mai bine dar se putea și mai rău. Îmi place că ai ce să faci și e diversitate. Singurul minus din viața mea este că am vecini țărani rău de tot și foarte gălăgioși, nu se respectă orele de liniște. Am locuit însă în mai multe locuri și doar aici e așa. Deci depinde de noroc, în cazul meu e nasol cu gălăgia vara”.

„Tocmai am absolvit facultatea de Biologie din Iași și mă gândesc serios să fac o schimbare în viața mea. Cum e să locuiești în Cluj?”, a întrebat un tânăr pe platforma reddit.com.

Întrebarea a stârnit discuții aprinse:

„Plusuri: salarii mari, oportunități multe, mulți tineri, suficiente evenimente, oraș îngrijit (străzi, clădiri, trotuare), transport în comun ok.

Minusuri: imobiliare scumpe, trafic, lipsă centură și infrastructură mare, urbanism prost, zona metropolitană prost amenajată, puține parcuri și spații verzi, centru vechi destul de meh, fără multe zone pietonale”;

„Mie îmi place, deși nu se compară cu București. Nu știu dacă o să simți o diferență dramatică față de Iași”;

„E foarte nașpa de când e supraaglomerat orașul. Nu vreau să fiu ăla care dă vina pe lumea care a migrat aici din România, dar adevărul e că era o plăcere să mă plimb în Cluj acum 15 ani… Acum orice ieșire pentru mine personal e frustrantă. Dacă ești tânăr și into parties, da probabil e mișto. Dar eu nu sunt nici nici, deci pentru mine tot ce e "mișto" în Cluj e doar inconvenient - prea multă gălăgie, lume, și aglomerație. Și pe lângă asta skyrocketing prices nu mă ajută cu nimic (argumentul că vai ce bine o duce economic Clujul acum, deci ar trebui sa fiu grateful e invalid - da, e bine economic, ceea ce înseamnă ca e tot mai elitist nivelul și tot mai puțină lume middle class își permite aici)”;

„Clujul poate să fie fain sau poate sa fie nașpa. Dacă ai crescut și ai trăit într-un oraș mic, atunci o să-ți fure ochii luminițele din centru și benzile de biciclete colorare. Dacă ai trăit în orașe mai dezvoltate de tipul Brașov, Timișoara, Sibiu, Iași etc, nu o sa ți se pară mare fas.

Și ca să răspund la întrebare, mie mi se pare un oraș destul de plictisitor și urât. Curat în centru, dar urât. Parcuri în adevăratul sens al cuvântului nu există, doar niște alei cu copaci.

Traficul e îngrozitor. Prețurile sunt foarte mari pentru ce se oferă. Calitatea locuințelor noi e de la groaznic în jos. În schimb, ai ceva mai multe oportunități decât în alte orașe, dar asta vine cu un cost mai mare al traiului. Ești poziționat mai la vest, deci poți ajunge mai repede în est. Ai universități bune pentru România. E un oraș destul de sigur. Per total, merită să vii aici dacă ai deja pe cineva, prieteni sau familie, dacă ai o oferta foarte banoasa sau dacă nu exista alte oferte în domeniul tău prin alte orașe. Altfel, aș vedea Timișoara / Oradea / Brașov / Sibiu/București peste Cluj, mai ales că proiectele mari nu se mișcă și perspective de creștere nu mai sunt”.

Comentarii Facebook