Ce sunt curenții rip, un pericol pentru turiștii care merg la Marea Neagră. Pot trage o victimă spre larg, chiar și când apa este relativ mică


Curenții rip, ucigașii tăcuți din Marea Neagră care fac anual zeci de victime! Aceștia apar când sunt valuri și pot trage o victimă spre larg, chiar și când apa este relativ mică, până la brâu.

Curentul rip este un curent de suprafață, îngust, foarte puternic, care se formează chiar și când apa ajunge doar până la brâu. Apare în special când în mare sau în ocean sunt valuri, care se sparg la mal, apoi apa se retrage către larg printr-un canal.

Se formează perpendicular cu plaja și poate avea între 10 și 70 de metri lățime. Viteza medie a unui curent rip este de 0,5 metri pe secundă, dar viteza maximă poate ajunge și la trei metri pe secundă.

Spre comparație, un înotător obișnuit, dar antrenat, poate înota cu 0,8 metri pe secundă, un înotător olimpic – doi, trei metri pe secundă, iar viteza cu care curge apa unui râu de munte este de unu, doi metri pe secundă. Deci nu este o soluție să înoți împotriva unui curent rip. Dar există scăpare.

Puterea și viteza unui curent rip sunt cu atât mai mari, cu cât valurile sunt mai înalte și mai intense", a explicat pentru Libertatea Florin Tătui, cercetător conferențiar universitar doctor la Facultatea de Geografie a Universității din București, pentru libertatea.ro.

În fiecare an, mor în medie 30 de persoane pe litoralul românesc din cauza curenților rip, spune Tătui. Acesta a condus o echipă de cercetători (numită RORIP) în desfășurarea unui studiu privind curenții rip de pe litoralul românesc –  primul de acest tip din România și printre puținele din bazinul Mării Negre. Astfel, a arătat că, din cei 40,3 kilometri studiați, 74% sunt afectați de curenții rip, cu frecvență mai mică sau mai mare. 

Cum identifici curenții rip

Dacă sunt valuri pe mare, dar există o zonă îngustă, perpendiculară cu plaja, cu apă liniștită – dar tulbure sau închisă la culoare –, acesta este un curent rip. Pe acolo se întoarce către larg apa adusă la mal de valuri. S-ar putea să ducă cu ea și o linie de spumă, sedimente, alge sau alte materiale plutitoare, astfel încât curentul rip e mai ușor de urmărit.

Acesta poate să apară și când nu sunt valuri – atunci, apa este mai agitată în zona prin care se întoarce către larg.

În cazul în care steagul roșu este arborat și valurile sunt foarte mari, te pot lua din apa până la brâu", avertizează Tătui.

Comentarii Facebook