Ceasul de pe Hala din Piata Mihai Viteazu, incremenit de 22 de ani, de la fuga lui Ceausescu! Povestea incredibila a celui care a oprit timpul


Manosele ceasului de pe hala din Piata Mihai Viteazu spun o poveste incredibila, pe care numai o mana de oameni o cunoaste. Orologiul indica ora 12.07, adica momentul in care Nicolae Ceausescu a fugit din Bucuresti, in urma cu 22 de ani.

Palko Mate Jozsef lucra in decembrie 1989 ca electrician la Hala Agroalimentara din Piata Mihai Viteazu si raspundea de buna functionare a orologiului. "Era un ceas construit de Institutul Politehnic. Orologiul a fost montat pe cladire in 1985, cand s-au terminat lucrarile, dar era in permanenta in intarziere, asa ca eu aveam la mine cheia cu care sa il fixez. In 22 decembrie, aveam cheia la mine asa ca am marcat momentul fugii dictatorului si am oprit timpul in loc", a povestit Palko Mate Jozsef pentru Stiri de Cluj.

In 21 decembrie, clujeanul a iesit pe strada Horea si a dus un ranit la policilinica cu plata. "La revolutie am participat in mod simplu. Am vazut la televizor ce se intampla si am inceput participarea efectiva la revolutie. La protestul de pe strada Horea, la Maloasa unde s-a tras in oameni. Eu cu un prieten l-am dus pe unul care a fost impuscat in cap, chiar la policlinica cu plata. Au venit cei care aveau cagule si i-au luat actele de identitate, iar pe noi ne-au amenintat cu armele in prima zi. A doua zi am venit la serviciu si am oprit ceasul", isi aduce aminte barbatul.

In 22 decembrie s-a dus la locul de munca, la Hala Agroalimentara. "Cand a fugit Ceausescu am zis ca trebuie arborat drapelul, trebuie strigat libertate si trebuie oprit un ceas care sa ramana ca si o amintire. Am venit, fiind la hala electrician de intretinere, reglam ceasul care nu mergea intotdeauna chiar bine, am urcat sus si am oprit ceasul si din acea zi sta de 22 de ani. Ceasul nu mai este acolo, cheia ceasului este aici si ceasul sta. Am urcat pe hala cativa nebuni, pentru ca nebuni eram deoarece a doua zi puteau sa ne omoare. Cred ca in 22 de ani l-au vazut milioane de clujeni, se mira ca e 12.07, dar nimeni nu stie ce reprezinta. Se uita si zic cine n-a reglat ceasul. Eu zic ca ar trebui sa ramana un simbol al revolutiei, care pana acum nu a fost observat. Eu m-am mai uitat la el, dar mi-as dori sa ramana un simbol", a mai spus Palko Mate Jozsef.

Clujeanul sustine ca, desi in 1989 a oprit timpul in loc, lucrurile au evoluat si Clujul s-a schimbat. "Lucrurile au mers inainte cu sperante. S-au schimbat multe si in bine si in rau, dar lucrurile bune nu se spun, se spun numai cele rele. Trebuie spus ca nivelul de trai a scazut de patru ori din decembrie 1989 si pana acum, cand am salariul de patru ori mai mic. Nu regret nimic. Acum nu mai sunt impuscaturi. Acum se proteste lumea pe fata. Acum armele sunt mai sofisticate. Atunci te urmareau doi si acum te urmaresc sute", a mai spus Palko Mate Jozsef.

 

Barbatul lucreaza acum la o institutie de stat si castiga pe luna 700 de lei, fata de circa 3.000 de lei in 1989. Acesta ar fi singurul regret fata de acele vremuri.

 

Cheia ceasului de pe Hala vrea sa o pastreze si sa o doneze unui viitor muzeu al Revolutiei din 1989.

Comentarii Facebook