Vineri 22 Noiembrie

Cel mai mare eveniment din România dedicat Zilei Mondiale a Sindromului Down, organizat la Cluj-Napoca



Data de 21 martie marchează Ziua Mondială a Sindromului Down, iar cel mai mare eveniment din România dedicat acestei sărbători va fi organizat la Cluj-Napoca.

Astfel, în perioada 20-22 martie, peste 300 de oameni cu Down, autism și tetrapareză, din toate colțurile țării, vin alături de părinți sau însoțitori la Cluj-Napoca, pentru a le arăta oamenilor de rând și autorităților că a avea o dizabilitate nu înseamnă o etichetă pusă pe frunte, priviri urâte și un „Doamne ferește“ rostit în gând, ci priviri înțelegătoare și sprijin. Pentru integrarea lor, așa cum se face în Vest, în state precum Germania și Anglia, e nevoie de multe și mai avem până să ajungem acolo.

Asociația AGA DOWN din Cluj a organizat mai multe activități timp de trei zile, inclusiv un marș pe străzile din centrul Clujului.

Conform organizatorilor evenimentului, pe 21 martie, de la ora 14.00, se va organiza un marș al copiilor cu Down pe Bulevardul Eroilor, se vor împărți flori și baloane inscripționate cu „21 martie Ziua Mondială a Sindromului Down“. În aceeași zi, dar de la ora 9.00, vă invităm la o conferință de presă în sala Gheorghe Dima din cadrul Parcului „Iuliu Hațieganu“ din Cluj. După conferința de presă vă invităm la competițiile sportive, începute la ora 9.00 și vor dura până la 13.00.

Președintele Asociației AGA Down Sindrom din Cluj, Antoaneta Vanea, spune că e nevoie de un spațiu unde copii să facă terapii și cel mai important, e nevoie de o lege care să stabilească explicit statutul acestora.

Mesajul evenimentului «Vocea mea, comunitatea mea» este de a-i face vizibili și auziți pe cei cu Down. Este prima manifestare ce aduce la Cluj-Napoca un număr atât de mare de persoane cu dizabilitati -150/170 – și nu numai cu sindromul Down. Vor veni și copii din asociații care au și alte dizabilități precum autism, tetrapareze. La evenimentul de la Cluj vor fi peste 100 de copii și adulți cu Down.

Noi, mamele, și familiile copiilor și adulților cu Down avem nevoie de căldură, înțelegere, integrare împreună cu copii și acceptare a copilului cu Down în comunitatea în care trăim. Priviri blânde de acceptare și încurajare ca să mergem înainte. Speranța noastră este într-o legislație care să permită o mai bună accesibilitate la servicii și la crearea de centre speciale pentru ei și o dezvoltare fizică și mentală mai bună“, a spus Antoanela Vanea.

Comentarii Facebook