Duminica 22 Decembrie

Cel mai mare Pterosaur din lume, cu o anvergura a aripilor de 16 metri, a fost descoperit in Romania, de un cercetator clujean


Cel mai mare Pterosaur din lume, cu o anvergura a aripilor de 16 metri, a fost descoperit in Romania, de un paleontolog clujean. Matei Vermin sustine ca dinozaurul rivaliza la dimensiune cu un avion F 16 american.

"Daca va ganditi la o pasare cu aripi, dar una care ar avea anvergura aripilor de circa 16 metri, vulturul are 3 metri, condorul are 4 metri, atunci am putea spune ca era cat un avion de agrement, poate si mai mare. Cred ca nu am gresi daca am spune ca era cat un F 16 american", a declarat paleontologul Matei Vermin, de la Societatea Muzeului Ardelean Cluj-Napoca.

Specialistii au facut descoperirea in 2008 tot la Sebes, Alba, unde a fost gasit si Balaurul Bondoc. "Am gasit o vertebra cervicala, dar pana in 2009 nu am cercetat descoperirea si numai de circa un an ne ocupam sa realizam o lucrare care va fi publicata pe plan international si va insemna practic acceptarea acestei noi specii, sau omologarea ei", a mai spus Vermin.

Pterosaurul gasit la Sebes nu are inca un nume, dar tinand cont de dimensiunile sale ar urma sa primeasca tot un nume "nazdravan". 

"Era rapitor cu siguranta si acum trebuie sa vedem daca avea capacitatea sa zboare si daca avea motive sa zboare. Aici pe insula Transilvania era ca o girafa si culegea dinozauri, cum culege barza broastele. E posibil sa nu fi avut motive sa zboare, nu e clar si la asta lucram. Avem o vertebra cervicala, dar si un schelet partial al unei rude, care avea anvergura aripilor de 4 metri si facem comparatie", a mai spus Matei Vermin.

Specialistii sustin ca, din punct de vedere aerodinamic si hirdodiamic, pterosaurul descoperit avea greutati la decolare si aterizare, mai ales ca avea si circa 100 de kilograme.

 

Pterosaurul gasit la Sebes avea oase ca liliacul si aripa ii era acoperita cu o membrana subtire.

Comentarii Facebook