Duminica 24 Noiembrie

Cel mai performant oraș din România este Cluj-Napoca. Vezi pe ce criterii a fost realizat noul studiu


Institutul pentru Orașe Vizionare prezintă CITY INDEX 2024, un nou barometru care analizează performanța urbană a celor 41 de municipii reședință de județ din România. Acest indice evaluează evoluția urbană sub trei aspecte principale: calitatea locului, prosperitate și vibrație, utilizând un set de 51 de indicatori specializați. CITY INDEX este destinat să fie un instrument de lucru esențial pentru administrațiile publice și sectorul privat, oferind rapoarte detaliate care sprijină luarea deciziilor informate și strategice în planificarea urbană.

Conform CITY INDEX, Cluj-Napoca, București și Sibiu conduc topul performanței urbane în România. Primele cinci locuri sunt completate de Brașov și Timișoara, urmate de Iași, Oradea, Târgu Mureș, Alba Iulia și Constanța. Infograficul anexat prezintă datele pentru toate cele 41 de municipii reședință de județ.

Analiza CITY INDEX evidențiază o concentrare semnificativă a orașelor performante în arcul carpatic. Din primele zece orașe, șapte sunt situate în această regiune geografică, în timp ce orașele mai puțin performante sunt exclusiv în afara arcului carpatic. Singurul oraș din Moldova care figurează în top 10 este Iași, evidențiind variațiile regionale semnificative în ceea ce privește performanța urbană.

CITY INDEX consolidează și analizează date din perioada 2022-2023 pentru cele 41 de municipii reședință de județ. Pentru a asigura o comparație echitabilă între orașe de dimensiuni diferite, scorurile fiecărui indicator au fost standardizate în funcție de mărimea orașului și a populației, conform Recensământului Populației și Locuințelor 2021. Metodologia combină date statistice oficiale din surse precum Institutul Național de Statistică și diverse ministere, cu evaluări calitative ale rezidenților și turiștilor de pe platforme precum TripAdvisor și Google Places.

„Împreună cu experți din diverse domenii conexe dezvoltării urbane, am realizat acest Index al orașelor, oferind o radiografie a realității prezente a fiecărui oraș și un instrument de lucru pentru administrațiile publice și sectorul privat. Scopul nostru este să ajutăm la luarea unor decizii strategice bazate pe date obiective. În zona de business se spune adesea că poți îmbunătăți doar ceea ce măsori. La IOV, credem că și în administrația publică este vitală utilizarea datelor pentru a crește orașele eficient și în concordanță cu nevoile locuitorilor. Inevitabil, realizăm și clasamente, dar dorim ca acestea să stimuleze și să ajute orașele să devină mai bune, oferindu-le repere și informații valoroase,” a declarat Felix Tătaru, Președintele Institutului pentru Orașe Vizionare.

Granularitatea CITY INDEX permite o radiografie complexă a realității prezente a fiecărui oraș, evidențiind punctele forte și slabe, și facilitând comparațiile între orașe pe multiple dimensiuni și indicatori. Cei 51 de indicatori analizați pentru fiecare oraș oferă tot atâtea perspective pentru analiza și planificarea urbană.

CALITATEA LOCULUI 

Calitatea Locului este una dintre cele trei componente majore ale CITY INDEX și reflectă atractivitatea orașului, modul în care infrastructura, atracțiile, mediul natural și serviciile esențiale (sănătate, învățământ) contribuie la un standard de viață ridicat. În raport cu această componentă, topul performerilor se păstrează, municipiul Cluj-Napoca ocupând locul 1, urmat de București, Sibiu, Brașov și Iași. Surprize apar în Top 10 orașe cu cea mai bună calitate a locului, cu Târgu-Jiu pe locul 7, Râmnicu Vâlcea pe locul 8, Alba-Iulia pe locul 9 și Reșița pe locul 10.

Pe această componentă unde este lider, punctele forte ale orașului Cluj-Napoca sunt domeniile Educație și Conectivitate aeriană. Bucureștiul ocupă locul 1 în domeniile Parcuri și Conectivitate. Sibiul se situează pe primul loc la categoria Locuri emblematice (Sights & Landmarks) și pe locul 2 la Monumente istorice. Târgu-Jiu beneficiază de proximitatea față de numeroase parcuri naturale și naționale, oferind oportunități recreaționale semnificative pentru locuitori și turiști. Râmnicu Vâlcea are cea mai mare speranță de viață, iar Alba-Iulia se află pe primul loc în ceea ce privește calitatea învățământului gimnazial și liceal.

De asemenea, Târgu Mureș se situează pe primul loc la domeniul Spitale & Medici, între toate cele 41 de municipii analizate.

Aflat pe locul 10 în Topul orașelor cu cea mai bună Calitate a locului, Municipiul Reșița, cu o populație puțin peste 58,000 de locuitori, este, conform CITY INDEX, orașul cu cea mai bună Calitate a aerului și cea mai mare Amprentă Verde[1], ocupând locul 1 la ambii indicatori.

PROSPERITATE 

Componenta „Prosperitate” indică puterea economică a orașului și interacțiunea acesteia cu dinamica socială. Acoperă performanța afacerilor, inovația, finanțele publice și efectele economiei asupra structurii demografice și oportunităților individuale, analizând atât indicatori economici cât și sociali.

În această componentă, Bucureștiul se situează pe primul loc, urmat de Cluj-Napoca, Timișoara, Sibiu, Oradea, Slatina, Alba Iulia, Iași, Brașov și Arad, care completează primele zece poziții. Bucureștiul excelează la indicatorii de Competitivitate urbană și Nivelul salariilor, dar se află pe ultimul loc la infracționalitate și pe o poziție modestă în ceea ce privește atragerea fondurilor europene, raportat la populație. Cluj-Napoca ocupă locul 1 în Densitatea Antreprenorială și are cea mai mica rată a Șomajului, dar înregistrează cea mai scăzută Accesibilitate a locuințelor, raportată la salarii și prețurile locuințelor.

VIBRAȚIE 

Vibrația ilustrează dinamismul cultural, social și demografic al orașului, evidențiind capacitatea acestuia de a crea o atmosferă atractivă și plină de energie. Aceasta componentă include diversitatea culturală și sportivă, opțiunile variate de divertisment și interacțiunile sociale, care, împreună, contribuie la o experiență urbană unică.

Topul orașelor pe componenta Vibrație este condus de Sibiu, urmat de Cluj-Napoca, iar București ocupă abia locul al treilea. Constanța și Brașov completează Top 5. Sibiul este un adevarat performer pe această componentă, ocupând locul 1 la Oportunități de cazare, Muzee și instituții de artă și multi alți indicatori.

De altfel, pe componenta Vibrație, peisajul municipiilor care excelează la diverși indicatori este mult mai variat, incluzând pe primele locuri chiar și municipii mai mici. Conform datelor analizate, Brașovul ocupă locul 1 în materie de experiențe culinare și recreaționale, dar Miercurea-Ciuc este pe primul loc în domeniul Implicării civice, Târgu Mureș se situează pe primul loc la Diversitatea populației și pe locul 2 la Reputația cluburilor sportive locale. Iașiul are cel mai mare grad de ocupare turistică dintre toate municipiile reședință de județ.

FONDURI UE ATRASE ÎN ULTIMII CINCI ANI

Un exemplu de raport specific care poate fi generat din CITY INDEX este analiza fondurilor europene atrase de municipii în perioada 2019 – 2023, bazată pe date furnizate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Conform acestei analize, municipiul Reșița este lider în ceea ce privește valoarea plăților pe proiecte publice cu fonduri europene, în perioada 2019-2023, raportat la dimensiunea populației, urmat de Satu Mare, Craiova, Târgoviște și Galați. Deși Bucureștiul conduce ca număr de proiecte, cu un total de 209, performanța sa pe acest indicator, raportată la dimensiunea populației, este mai scăzută decât cea a unor orașe mai mici.

index-city.jpg


Comentarii Facebook