Duminica 22 Decembrie

Centura de lut Valcele-Apahida o ia la vale! Imagini INCREDIBILE cu jaful din banii publici VIDEO si FOTO


Nici nu a fost bine inaugurata centura Valcele-Apahida, o investitie care a costat pana in prezent 110 de milioane de euro, ca parapetii de protectie impotriva alunecarilor de teren o iau la vale.

Centura Valcele-Apahida a fost inaugurata cu mare tam-tam in data de 21 octombrie 2011, chiar de catre premierul Emil Boc. Clujenii au numit-o centura de diamant, avand in vedere costul urias, peste 110 de milioane de euro, sau centura de lut, din cauza solului instabil pe care aceasta a fost construita.

In ultimele zile, zidul din fier beton, care are rolul de a opri terenul sa nu o ia la vale, construit pe o lungime de mai bine de doi kilometri, s-a rupt pur si simplu. Placile uriase de beton, care opresc sute de tone de pamant, au fost mutate ca niste piese pe tabla de remi. Incet, dar sigur, peretele din beton se prabuseste in fiecare zi.

La fata locului, peisajul pare sinistru. Peretele din beton armat, denumit de specialisti, cortina de minipiloti, s-a prabusit pe cateva zeci de metri. Intr-un loc, in zona sectorului doi, un perete a fost mutat aproape doi metri, iar pamantul a inceput sa o ia la vale, spre soseaua de centura. In alte zone, imbinarile dintre dintre marginile acestor pereti sunt afectate grav, betonul turnat fiind spalat de apele care se scurg in zona. Fundatiile acestui zid din beton, gros de un metru, sunt si ele grav afectate. Betonul care a fost turnat peste armaturile din fier s-a prabusit, fapt ce va face ca in viitorul foarte apropiat zidul de protectie sa fie culcat la pamant de sutele de tone de pamant, care asteapta sa o ia la vale.

O centura care a costat pana acum 110 milioane de euro

Centura Valcele Apahida are o lungime de 24 de kilometri. Inca de la inceput, lucrarile au fost impartite in trei sectoare, dintre care cele mai grele au fost sectoarele unu si doi. Aceste doua sectoare au dat mari batai de cap constructorilor din cauza terenului lutos care primavara se transforma in niste mlastini. Din aceasta cauza, in zona sectorului unu a existat in timpul constructiei o alunecare de teren care s-a intins pe mai bine de 1.2 kilometri. In zona sectorului doi, lucrurile au stat si mai rau. La un moment dat, in cursul anului 2009, in momentul in care soseaua era deja gata asfaltata si marcata a existat o scufundare a acesteia.

Dezastrul s-a intins pe 400 de metri, iar specialistii au dat vina pe o punga de noroi care s-a format sub fundatie. Aceste probleme tehnice au facut ca preturile de constructie sa ajunga in prezent la imensa suma de 488 de milioane de lei. Drumul de centura inca nu a fost finalizat deoarece mai exista inca aproape doi kilometri, din sectorul 1, unde au existat alunecari de teren, si care inca nu au fost dati in folosinta.

In 2009, Guvernul a emis o hotarare de guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului "Varianta de ocolire Cluj Est". Prin acest act normativ, costul de investitie a fost majorat la 658 de milioane de lei, adica aproape 150 de milioane de euro.

Specialistii cunosc problema

Desi nu vor sa se pronunte oficial, specialistii din cadrul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Cluj sustin ca problema este cunoscuta oficial si ca este treaba constructorilor. "Avem semnat un certificat de calitate prin care aceste firme spun ca au facut lucrari de calitate. Acum vedem ca nu e chiar asa si e treaba lor sa repare, pe banii lor sau pe cei ai asigurarilor. Pe noi nu ne intereseaza. Problemele sunt mari", spune un oficial de la DRDP Cluj.


Comentarii Facebook