Vineri 22 Noiembrie

Cercetătorii clujeni de la USAMV au câștigat un proiect internațional de PRIMĂ MÂNĂ, dar România refuză finanțarea

 

Un proiect de cercetare privind studierea și crearea unor alimente necesare copiilor cu diabet sau alte suferințe va fi închis și finanțarea europeană respinsă pentru că România nu mai vrea să asigure partea de finanțare. 

 

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca a câştigat proiectul internaţional, dar România este singura ţară, dintr-un consorţiu de şase state, care nu oferă finanţare.

 

Prorectorul cu cercetarea al USAMV, Dan Vodnar, şeful echipei de cercetători, a povestit că, la un an după câștigarea proiectului România nu mai vrea să îl finanțeze.

 

Am câştigat un proiect internaţional pe care România refuză să-l finanţeze. Dintr-un consorţiu de 6 ţări, România este singura care nu oferă finanţare, în condiţiile în care referenţii internaţionali l-au acceptat ca proiect câştigător. Proiectul Longlife este unul de cercetare internaţional, câştigat în decembrie 2015 de USAMV în cadrul unei competiţii, parteneri fiind în acest consorţiu universităţi şi companii din Irlanda, Italia, Polonia, Noua Zeelandă. Proiectul trebuia să înceapă în martie 2015 şi urma să se deruleze până în 2019, dar noi am făcut doar documentarea ştiinţifică. Am cerut ANCSI să ne ofere finanţarea, care se ridică la 300.000 de euro, dat fiind faptul că în spatele proiectului cu un buget total de 1,9 milioane de euro a stat un acord între ţările implicate, iar România a aprobat depunerea de proiecte în acest domeniu. ANCSI ne-a tot amânat finanţarea, iar în 16 ianuarie 2017 am primit un răspuns halucinant, în care se arată că nu primim finanţarea deoarece în acord scrie că România poate finanţa astfel de proiecte, dar nu este obligată să o facă. Este absolut aberant, pentru că USAMV a intrat ca partener în proiect având acceptul ANCSI, iar acum ni se spune că nu sunt bani pentru finanţare”, a spus Vodnar.

 

Suntem puşi în faţa unei situaţii extrem de neplăcute în faţa partenerilor străini care nu înţeleg ce îi opreşte pe români să finanţaze un proiect de cercetare care a fost declarat şi acceptat de către ANCSI. În acest consorţiu format, nu este nimeni capabil să facă munca echipei de la USAMV, iar proiectul riscă fie oprit înainte de final pentru simplul fapt că României, că ANCSI nu îi pasă. Noi suntem lideri de pachet în proiect, ceea ce înseamnă că proiectul se finalizează cu studiile noastre. Pentru noi acest refuz de finanţare reprezintă o daună de imagine enorm de mare, iar oamenii din proiect nu vor mai colabora niciodată cu noi sau cu România pe astfel de proiecte. Este un semnal de neîncredere în ţară noastră. Cum să le explici străinilor că, după un an, România ne anunţă că noi nu primim finanţare, prin urmare nu putem să ne îndeplinim obiectivul în cadrul proiectului Longlife? Că scuipăm pe stradă, că aruncăm ambalaje pe jos, că purtăm lanţuri poleite cu aur peste un maiou mulat sau că trebuie să ieşim dintr-un consorţiu de cercetare, tot cu imaginea unei Românii alterate defilăm”, a mai spus Dan Vodnar, conform Mediafax.

 

Proiectul Longlife caută să producă o serie de alimente pentru persoane cu diabet. ”Erau alimente pentru copii cu diabet, pentru vârstnici cu diabet, în care se reduce cantitatea de zahăr, erau produse cu masticabilitate uşoară, foarte uşor digerabile, cum ar fi cele de panificaţie, lapte sau carne prefermentate, paste cu calorii reduse”, a mai afirmat Dan Vodnar.

 

Echipa de la USMAV ar fi urmat să cumpere un echipament performant, unic în România, care costă circa 200.000 de euro, un aparat digestiv artificial complet care să permită derularea testelor.

 

Deputatul Sorin Moldovan a trimis Ministrului Cercetării şi Inovării, Șerban-Constantin VALECA, o întrebare parlamentară referitoare la stadiul proiectului de cercetare privind studierea și crearea unor alimente necesare copiilor cu diabet sau alte suferințe de la Universitarea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Concret, o echipă de cercetători ai USAMV Cluj a câştigat în luna decembrie 2015 un proiect internaţional de cercetare privind studierea și crearea unor alimente necesare copiilor cu diabet sau alte suferințe pe axa JPI Food and Health, care ar fi scutit statul de cheltuirea unor sume imense pentru actul medical și ar fi crescut calitatea vieții pentru pacienți. Menționez că în cadrul consorțiului proiectului declarat câștigător, USAMV Cluj este partener.

 

”Din informațiile care mi-au fost aduse la cunoștință, din luna decembrie 2015 până în acest moment nu a fost începută procedura de contractare. Din discuțiile purtate trimestrial de responsabilii USAMV Cluj cu persoana de contact din România s-a tot amânat contractarea. Dintr-un consorţiu de şase ţări, România este singura ţară care nu oferă finanţare, în condiţiile în care referenţi internaţionali l-au acceptat ca proiect câştigător. ANCSI a amânat finanţarea, iar în 16 ianuarie 2017, conducerea Universităţii a primit un răspuns în care se arată că acest proiect nu va mai fi finanţat deoarece, în acord scrie că România poate finanţa astfel de proiecte, dar că nu este obligată să o facă. 

 

Nu doar USAMV Cluj, ci întreaga cercetare din România este pusă în acest moment în faţa unei situaţii inexplicabile față de partenerii străini care nu au cum să conceapă blocarea unui astfel de proiect o dată ce el a fost aprobat de către ANCSI.

 

În condițiile în care strategia României pentru cercetare este de a forma cât mai multe rețele europene, care ulterior să depună proiecte de cercetare pe axele Orizont 2020, ANCSI vine cu o decizie care contravine tocmai cu această strategie.

 

Întrebările la care trebuie să răspundă punctual domnul Ministru Valeca sunt: “Cum se poate ca România ( prin ANCSI ) să nu respecte un angajament deja semnat? Care este motivul real pentru care instituția pe care o reprezentați nu și-a respectat angajamentele? Cum stimulează ministerul pe care il conduceţi parteneriatele cu alte țări? Credeți că va mai accepta cineva pe viitor un parteneriat cu o instituție din România, indiferent că vorbim de fonduri europene sau altfel de fonduri, atât de necesare sectorului de cercetare dacă instituțiile publice nu iși respectă angajamentele internaționale?”, precizează deputatul Moldovan.

Comentarii Facebook