Duminica 22 Decembrie

Cercetătorii UBB Cluj: Pandemia îi transformă pe tineri în Socialigatori Digitali? - Studiu


Doi cercetători de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor împreună cu un grup de cercetători din Munchen au publicat recent un studiu despre impactul pandemiei asupra tinerilor din punct de vedere social. 

Studiul numit ”Socialigatori Digitali? Sprijinul resimțit – indus de către rețelele de socializare – pe timpul tranziției către carantinarea totală datorată COVID-19” a fost publicat recent  în revista Social Science Computer Rewiew

Termenul de Socialigatori digitali este definit în articol drept fenomenul în care tinerii devin „devoratori” ai rețelelor de socializare îndepărtând astfel formele de socializare tradiționale.

Articolul își propune să arate că utilizarea rețelelor sociale are un impact asupra capitalului social (dorința de integrare/felul în care se integrează indivizii în anumite categorii și grupuri), dar și că abuzul acestor rețele crește simțul psihologic al comunității. 

Intrarea în pandemie a avut un impact major asupra tuturor, mai ales asupra tinerilor, carantinarea masivă implementând astfel o izolare socială greu de manevrat. Una dintre metodele prin care izolarea a fost domolită a fost prin refugierea în rețelele de socializare, mai spun cercetătorii în studiul lor. 

Rețelele de socializare joacă un rol deosebit de important în timpul carantinării (...) Rețelele sociale sunt considerate pe scară largă cheia pentru menținerea legăturilor sociale (...) Totuși, utilizarea rețelelor sociale ar putea transforma tinerii în  – consumatori verace de rețele sociale care înlocuiesc treptat majoritatea formelor de socializare tradiționale”, susțin cercetătorii de la UBB Cluj.

Obiectivele acestui studiu au fost de a investiga modul în care diferite aspecte sociale, cum ar fi simțul comunității, diferitele tipuri de capital social – de conectare, coeziune, şi rezistenţă – și nu în ultimul rând, utilizarea rețelelor sociale, au facilitat sprijinul social perceput în timpul tranziției către carantinarea națională”, au mai spus aceștia.

Rezultatele obținute arată că în medie majoritatea tinerilor au devenit mult mai distanți din punct de vedere fizic față de cei apropiați, axându-se în schimb pe crearea de legături prin intermediul rețelelor de socializare. 

Autorii recomandă ca „universităţile să lucreze la consolidarea simţului psihologic al comunităţii în rândul studenţilor(...) ca să substituie pierderea interacţiunii fizice din campusurile universitare”, încheie cercetătorii de la UBB Cluj.

Comentarii Facebook