Ceremonia spălării picioarelor refăcută la Catedrala ”Schimbarea la Faţă” din Cluj-Napoca
Episcopul de Cluj-Gherla, Preasfinţia Sa Florentin, a spălat picioarelor picioarele la 12 preoţi şi studenţi ai Seminarului Teologic eparhial, urmând modelul lui Iisus, din Joia Mare.
În Joia Mare - 13 aprilie 2017 -, la Catedrala ”Schimbarea la Faţă” din Cluj-Napoca, înainte de masă s-a celebrat Vecernia cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, în prezenţa Episcopului eparhial de Cluj-Gherla, PS Florentin, împreună cu mai mulţi preoţi între care pr. vicari, consilieri eparhiali, protopopi.
Sfânta şi Marea Joi este ziua dedicată, prin tradiţie, Euharistiei şi Preoţiei - instituite de Domnul nostru Isus Hristos la Cina cea de Taină şi, totodată, slujirii, după exemplul Mântuitorului care a spălat picioarele ucenicilor săi, spunându-le: ”Căci dacă Eu, Domnul şi Învăţătorul, v-am spălat vouă picioarele, şi voi sunteţi datori să ca să spălaţi picioarele unii altora.” (In 13, 14).
Pentru a urma modelul lui Isus, Episcopul de Cluj-Gherla a spălat şi în acest an picioarele la 12 preoţi şi studenţi ai Seminarului Teologic eparhial. De asemenea, în această zi, doi studenţi seminarişi au fost hirotesiţi lectori prin punerea mâinilor Preasfinţiei Sale Florentin. Cuvântul de învăţătură a fost susţinut de pr. Cristian Langa, profesor la Seminarul Teologic ”Sf. Ioan Evanghelistul”, care a prezentat o impresionantă imagine a Spălării picioarelor – a momentului în care Isus îi spală picioarele Apostolului Petru şi acesta, la început, se opune, pentru ca apoi să primească gestul şi lumina Iubirii dumnezeieşti care i se pleacă smerit la picioare, să-l servească, să-i cureţe murdăria şi praful.
La final, PS Florentin a mulţumit lui Dumnezeu pentru slujba liturgică din Joia cea Mare şi Sfântă, ”care ne ajută să retrăim, împreună cu celebranţii, cele patru momente amintite de pr. Cristian în cuvântul rostit, Cina cea de taină, întemeierea celor două sacramente, a Preoţiei şi a Euharistiei, apoi momentul rugăciunii din Grădina Ghetsimani și trădarea lui Iuda.
În fiecare din aceste momente ne regăsim de fapt fiecare dintre noi. De aceea, să-L rugăm pe Bunul Dumnezeu, comemorând aceste momente, să retrezim simțul păcatului din noi – este o mare problemă actuală, să ne conştientizăm păcatul. Pentru ca, oferindu-I Lui păcatele noastre, să regăsim acolo, în apa spălării picioarelor – cum spunea pr. Cristian, să regăsim Chipul Lui Isus. Pentru aceea a venit Mântuitorul în lume, pentru a lua asupra Sa păcatele noastre”.
Preasfinţia Sa a îndemnat să se rămână în continuare în rugăciune și reculegere, pentru ca, la 18:00, oficiul liturgic să continue cu cele 12 Evanghelii a Patimilor Domnului şi apoi, în zilele următoare, cu celelalte oficii menite să pregătească sufletele pentru ca Învierea Domnului să nu fie doar o ştire, sau o poveste frumoasă, ci o realitate pentru fiecare credincios, o întâlnire reală cu Izvorul Vieţii – Hristos Înviat.
0 Comentarii