Duminica 22 Decembrie

Chat GPT va lăsa it-iștii șomeri? Experiența unui informatician din Cluj cu inteligența artificială


Un informatician clujean a relatat recept experiența avută cu modestul deocamdată Chat GPT, chatbot- ul lansat de OpenAI în noiembrie 2022.

Acesta a fost lansat ca prototip la 30 noiembrie 2022 și a atras rapid atenția pentru răspunsurile sale detaliate și răspunsurile articulate în multe domenii de cunoaștere. Acuratețea sa faptică neuniformă a fost identificată ca un dezavantaj semnificativ. 

Ei bine deja a început să fie folosit activ la programare și va lăsa fără ”pâine” armate întregi de informaticieni. 

”E incredibil de tare. Mi-am pierdut side project -ul, după ce mi s-au suprascris fișierele.

Cu chat gpt am refacut 3 luni de muncă în 8 ore și am mai adăugat și ceva nou”, a relatat It-stul, sub protecția anonimatului.

ChatGPT, azi programator, mâine șomer?

Informaticienii de pe Reddit au pornit o vie dezbatere pe această temă. ”Doar pe mine ma sperie foarte tare ChatGPT pentru viitorul nostru ca programatori ? Ce parere aveti?”, a întrebat un utilizator.

Ce replici a primit:

L-am rugat sa îmi scrie o implementare de comparare lexicografică a doua string-uri in C, eficient. A scris o chestie funcțională, dar ineficientă. L-am mai rugat o data, a scris ceva mai bine, dar care crapă la string-uri nule. A mers din a treia. In rest, ce i-am cerut să facă a făcut din prima.

Faza tristă e că îți arunca un cod care merge, dar nu e de cea mai bună calitate. Basically, a furat răspunsurile de pe stackoverflow. Inca nu înțelege ce își răspunde, e un search avansat”.

Absolut deloc. ChatGPT poate fi folosit eficient pentru a scrie cod doar de programatori, pentru ca "ajustările" astea mici care sunt necesare codului scris de GPT necesita de fapt un programator cu experiență. Deci cine castiga? Programatorul”.

ChatGPT nu te poate lasa șomer așa ușor. E nevoie de un programator sa pună întrebarea cum trebuie, sa ajusteze răspunsul, sa testeze, etc.

Nu tot ceea ce ChatGPT răspunde merge din prima și e nevoie de diferite restricții în programare pe care trebuie sa i le specifici.

Exemplu: Aveam nevoie de o stocata in SQL Server cu locks pentru rulare concurenta, dar ChatGPT nu a tratat exception handling (try catch cu tranzactie cu commit/rollback), apoi nu adaugase suficiente detalii in catch pentru a putea înțelege ce a crapat, unde a crapat, cu ce user (era doar mesajul) ) si tot așa.

Exemplu 2: I-am cerut sa rezolve ceva si reușește, dar un programator poate vrea sa faca și teste automate (smoke, stress, soak, load, spike tests).

Exemplu 3: Ai deja un sistem și trebuie sa ii explici tehnic toate componentele, restricțiile, arhitectura, etc etc. Nu iti poate rezolva și sa pui direct soluția in ceva existent ca sa rezolve simplu, frumos, fără cod extra ca nuca-n perete.

Exemplu 4: Mi-a dat o rezolvare foarte convingătoare, dar nu functiona cum trebuie (o alertă pentru Prometheus), nu tot ce zice e adevărat, oricat de frumos ar explica de parcă ar avea dreptate.

Exemplu 5: Am văzut cateva videoclipuri cu si despre ChatGPT și deși usureaza munca scrie si cod inutil uneori (dacă a invatat pe baza unui cod greșit, dă răspunsuri greșite). Nu te poți baza pe el sa scrie de la zero și să meargă cap-coada fără cod extra și fără asistență din partea unuia care poate fixa și singur diferite probleme apărute în programare”.


Comentarii Facebook