Vineri 22 Noiembrie

Cheile Ocolișelului o zonă din Cluj care se deschide iubitorilor de drumeții - FOTO

 

Un grup de voluntari a amenajat, sâmbătă, 10 mai, un traseu tematic în Cheile Ocolișelului. Au fost amenajate două popasuri în zona stâncii ”La Cetate”, din comuna Iara.

 

Proiectul a fost inițiat și coordonat de către Fundația World Vision și realizat în parteneriat cu un grup de angajați ai companiei HP. 

 

Frumusețea Cheilor Ocolișelului a fost pusă în valoare de către 12 tineri voluntari, angajați ai companiei HP, care au lucrat peste 10 ore în această sâmbătă la marcarea unui traseu și la construirea a două locuri de popas în zona stâncii numită „La Cetate” din comuna Iara. 

 

Acest proiect face parte din strategia  locală de dezvoltare ce vizează valorificarea potențialului agricol și turistic al comunității. Comuna Iara , fostă comunitate minieră, este în prezent una dintre zonele defavorizate ale județului Cluj, puternic afectată de lipsa resurselor economice.  Activitatea agricolă și valorificarea potențialului turistic sunt două dintre puținele oportunități de dezvoltare locală durabilă.

 

De acum încolo, iubitorii de plimbări și drumeții prin natură, își mai pot adauga pe listă și acest acest loc, atât de apreciat, dar prea puțin cunoscut de către publicul larg.

 

Mă bucur că am avut posibilitatea să mă implic într-un proiect care va permite valorificarea potențialului turistic al comunei Iara. Turiștii care vor merge în această zonă vor avea acum parte, pe lângă un peisaj deosebit, de un traseu marcat corespunzător și de două locuri de popas la care am muncit cu drag împreună cu colegii mei. Voluntariatul este despre oameni faini care fac lucruri faine”, a spsu Roxana, unul dintre voluntari.

 

Această acțiune înseamnă mai mult decât o simplă amenajare de a unui traseu turistic. Cu siguranță numărul turiștilor care vor vizita Cheile Ocolișelului va crește, iar acest fapt va contribui la dezvoltarea locală. Mai mult, ne bucură că de acum încolo vom putea organiza aici activități educaționale cu elevii și cu voluntarii din comună. Datorită acestei inițiative, copiii din Iara sunt mai aproape de frumusețile comunei lor; cred că acest aspect este esențial, chiar dacă nu e atât de vizibil. Voluntariatul angajaților HP este un exemplu, în special pentru copiii și tinerii din Iara, precum și un stimulent pentru creșterea responsabilității civice și a implicării membrilor comunității”, a adăugat și Ciprian Tehei - Specialist Relații Sociale - Sector Societate Civilă, World Vision Romania.

 

Cheile Ocolișelului sunt situate pe teritoriul comunei Iara, pe Valea Ocolișelului, între satele Iara și Valea Vadului. Cheile încântă prin sălbăticia văii și nu sunt străbătute de drumuri și poteci marcate. Vizitarea lor impune turiștilor să sară ”din piatră în piatră” pentru trecerea pârâului care le traversează. Versanții sunt în general împăduriți, cu grohotișuri de pietre și cîțiva pereți verticali. Cea mai impunatoare formațiune este ”Cetatea”, un pinten stâncos care se înalță semeț pe malul stâng al văii și care oferă o priveliște desprinsă parcă din poveste. 

 

Detalii despre traseu

 

Traseul este marcat cu bulină albastră, este circuit, are o lungime de aproximativ 1,5 km și o diferență de nivel de 150 de metri. Se poate parcurge într-o oră, dar străbate porțiuni abrupte și pante foarte înclinate. 

 

Acces

 

De la Cluj la Iara se ajunge pe DJ 107M (Florești – Săvădisla – Băișoara - Iara). Ajunși în sat, după aproximativ 700 de metri, virați dreapta, spre Mașca. Continuați 300 de metri până la răscrucea de lângă Biserica Ortodoxă. Urmați drumul care ocolește biserica prin dreapta, spre Cacova Ierii, aproximativ 7 km. La 1 kilometru după ce ieșiți din Cacova Ierii, înspre satul Valea Vadului, din drumul comunal se rupe înspre stânga un drum de pământ care duce foarte aproape de ”Cetate”.

Comentarii Facebook