Chiria lunară a unui chioșc de presă din centrul Clujului, cât a unui apartament cu trei camere


Primăria Cluj-Napoca scoate la licitație închirierea a trei chioșcuri de presă de pe Bulevardul Eroilor, în zona Teatrului Național, după ce acestea au fost închise mult timp. Conform caietului de sarcini, prețul de la care va porni licitația pentru închirierea chioșcurilor este de 1.783 de lei pe lună, informează ziarulfaclia.ro

Totodată, primăria a mai demarat procedurile de atribuire prin licitație publică și pentru un chioșc din piața Unirii. În acest caz, valoare minimă ce poate fi ofertată este de 2.559 lei pe lună.

Una dintre condițiile închirierii este că ofertantul va trebui să dovedească că va avea acces la venituri, resurse reale negrevate de datorii sau linii de credit pentru 4 luni de derulare a contractului în valoare egală cu cuantumul a 4 chirii raportate.

Presa scrisă întâmpină probleme din cauza lipsei de chioșcuri

La Cluj-Napoca, presa scrisă se confruntă cu probleme extrem de grave din cauza lipsei punctelor de difuzare. Distribuitorii de ziare și reviste susțin că există șanse ca în câteva luni, în Cluj-Napoca, să nu mai funcționeze nici un chioșc de ziare pe domeniul public. Acest lucru se datorează prețurilor de închiriere, care sunt total inaccesibile.

Când Emil Boc a obținut primul mandat de primar, în anul 2004, în Cluj-Napoca funcționau aproximativ 200 de chioșcuri de ziare, iar în prezent, în tot orașul mai funcționează 22 de chioșcuri, care nu reușesc să acopere solicitările clujenilor.

Difuzorii de presă susțin că recent au fost notificați de municipalitatea clujeană ca în 120 de zile să-și desființeze toate chioșcurile de pe domeniul public.

Mai mult decât atât, reprezentanții firmelor care administrează chioșcurile de presă spun că au fost acționați în judecată pentru a plăti sume exorbitante cu titlul de chirie, deși municipalitatea a refuzat de aproape 10 ani să încheie noi contracte pentru spațiul de pe domeniul public pe care-l ocupă punctele de difuzare a presei. Totodată, oamenii se mai plâng de faptul că periodic sunt amendați de poliția locală pentru nu au autorizație pentru chioșcuri, mai relatează ziarulfaclia.ro

Boc: „Vedem cum putem să vă ajutăm”

Primarul Emil Boc a asigurat recent oamenii că va încerca să găsească o soluție pentru ca punctele de difuzare a presei de pe domeniul public să poată funcționa în continuare, astfel încât consumatorii de presă tipărită să aibă acces la informație:

Vom studia problema cu domnul Tarcea și vedem cum putem să vă ajutăm. Veniți și voi cu proiecte moderne. Am discutat acest subiect demult cu domnul viceprimar, suntem deschiși să găsim un cadru urbanistic legal să susținem acest demers. Noi nu avem nimic împotrivă, doar să fie de calitate, asta e singura noastră rugăminte.

Nici vouă nu vă place cum arată unele chioșcuri de ziare, nu arată la nivelul ținutei Clujului, dar noi suntem deschiși ca în cadrul urbanistic legal să găsim soluții. Îi rugăm pe cei care sunt proprietari sau au concesionat să vină la discuții cu primăria, pentru că nu vor găsi ăn noi un adversar, doar un partener.

Vom participa și la o dezbatere publică pe această temă, eu sau colegii mei. Distribuitorii să se uite în planul urbanistic al Clujului și să vadă ce se poate construi, iar eu pun la dispoziție infrastructura primăriei. Nu am nici un fel de reținere. Nu avem nimic împotrivă, doar ne trebuie calitate, nimic altceva”, a declarat atunci Boc.

Anul trecut, în timpul stării de urgență, au fost ridicate chioșcuri de ziare din zona Mărăști. Aceste lucru a determinat reprezentanții publicațiilor tipărite să ceară Primăriei să stopeze înlăturarea chioșcurilor de presă de pe raza municipiului și, împreună cu difuzorii de presă, să găsească soluții pentru ca, în continuare, acest tip de activitate să poată fi desfășurată în condiții optime.

Înțelegem eforturile pe care le depuneți în vederea modernizării orașului, însă considerăm că, odată cu aceste demersuri, chioșcurile de presă nu trebuie desființate, ci găsite soluții pentru a fi reamplasate astfel încât activitatea să poată fi continuată.

Ținem să arătăm că, în contextul crizei sanitare din România și a măsurilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus, rețeaua de chioșcuri stradale de presă a rămas singurul mijloc de difuzare a ziarelor și revistelor, după ce punctele specializate din mall-uri și alte spații comerciale și-au încetat activitatea.

Vă aducem în atenție faptul că cele  25 de puncte de vânzare a publicațiilor din municipiul Cluj-Napoca susțin un domeniu în care își desfășoară activitatea sute de oameni (jurnaliști din presă scrisă, angajați ai tipografiilor, tehnoredactori, vânzătorii de la punctele de difuzare a presei, distribuitori de consumabile). Sunt persoane care au familii, muncesc cu pasiune, plătesc taxe, consumă, și care, în prezent, în Cluj-Napoca, își văd amenințate locurile de muncă, urmând a îngroșa rândurile celor peste un milion de șomeri înregistrați după declanșarea stării de urgență.

Ținând cont de aceste aspecte, vă solicităm să face demersuri astfel încât miile de consumatori de presă scrisă din municipiul Cluj-Napoca să-și poată cumpăra în continuare ziare și reviste de la punctele stradale de difuzare a presei”, se preciza într-o scrisoare adresată primarului Emil Boc.


Comentarii Facebook