Chirurg clujean condamnat pentru malpraxis și lipsă totală de empatie. A făcut-o nebună pe pacienta care acuza dureri
Valentin Aron Constantin Oprea, șeful secției de chirurgie de la Spitalul Militar din Cluj-Napoca, a fost condamnat, în prima instanță, într-un dosar de malpraxis. Acesta are de plătit 15.000 de euro, după ce a operat de două ori o femeie, punând un diagnostic greșit.
Valentin Oprea este acuzat și instanța a menționat acest lucru că a fi făcut-o pe femeie nebună, dovedind lipsă de empatie față de suferințele pacientei.
În 2010, Monica D. a fost operată de chirurgul Oprea, după ce i s-a pus diagnosticul de “megadolicocolon”. Operația nu a decurs bine, pentru că la câteva zile, mai prezis în 7 zile, femeia a acuzat dureri abdominale, dar medicul i-a prescris Nospa. Monica a ajuns din nou la spital, cu stări febrile și a fost operată din nou, de urgență, tot de chirurgul Oprea. Problemele au continuat, iar Monica a cerut externarea și s-a dus la Institutul Oncologic, unde s-a stabilit că plaga era infectată cu doi stafilococi. Ulterior, lucrurile au decurs normal, dar clujeanca a depus plângere la Colegiul Medicilor din Cluj și apoi la instanță.
În motivarea sentinței, judecătorul a considerat că ”în cazul pacientei reclamante s-a produs o eroare de diagnostic din partea dr. Oprea Valentin, în ceea ce priveşte tipul afecţiunii, respectiv tipul de megacolon identificat. (…). În cauză, pârâtul a recunoscut că în mod normal ar fi efectuat investigaţii suplimentare pentru stabilirea diagnosticului (prelevare de ţesut pentru biopsie), investigaţii care ar fi fost necesare şi prin prisma celor reţinute în cuprinsul ultimului raport de expertiză, referitoare la metodele de diagnosticare a afecţiunii de megacolon congenital. Referitor la tratamentul ales, nu s-a probat că ar fi fost luată în considerare şi informată reclamanta despre posibilitatea aplicării unui alt tratament, în afară de cel chirurgical, împrejurare ce decurge şi din stabilirea diagnosticului iniţial – megacolon congenital. (…) De asemenea, suplimentar faţă de cele reţinute anterior, instanţa reţine că, potrivit doctrinei în materia malpraxisului, una dintre obligaţiile medicului o constituie obligaţia de informare şi consiliere a pacientului, în sensul art. 649 din Legea nr. 95/2006. Aşa cum a rezultat din probele administrate, prin conduita sa, pârâtul Oprea Valentin a încălcat această obligaţie, neoferind pacientei reclamante informaţiile necesare şi adecvate şi manifestând chiar lipsă de răbdare, de empatie şi de consideraţie faţă de persoana reclamantei. (…) raportat la cauzele multiple şi complexe care au condus la agravarea stării de sănătate a reclamantei, la care pârâţii au avut o contribuţie limitată, ţinând cont însă de consecințele ulterioare grave, chiar infirmizante, cauzate reclamantei, instanţa apreciază că suma de 15.000 euro, care va fi achitată de pârâţi în solidar reclamantei, reprezintă o despăgubire echitabilă şi proporţională, care să compenseze parţial suferinţa acesteia”, se arată în motivarea instanței, conform Gazeta de Bistrita.
Culmea este că cei de la Colegiul Medicilor din Cluj au spus, în 2012 că medicul este nevinovat și că pacienta a fost victima unor complicații post-operatorii.
Chirurgul Valentin Oprea a mai fost acuzat de malpraxis, în 2012, când un pacient a murit.
1 Comentariu
Colegiul medicilor nu va spune niciodata ca unul de-al lor e vinovat. Vina va fi in alta parte tot timpul.