Chirurg clujean, cu 9.600 de euro salariu pe lună de la stat și privat. Profesorul Ștefan Florian reclama că tinerii nu au loc în sistem
Un chirurg clujean, prorector la UMF Cluj, are o leafă lunară cumulată din multiple activități pe care le are, de 9.600 de euro. El este pe locul patru în țară într-un top al celor mai bine plătiți ”rectori și decani din UMF-uri care sunt și medici polivalenți”.
George Călin Dindelegan este chirurg, profesor și prorector, iar venitul cumulat este de 9.600 de euro în fiecare lună.
Acesta este profesor și prorector pentru rezidențiat și cursuri postuniversitare la UMF ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. Pentru că este profesor trebuie să și lucreze la Spitalul Județean de Urgență din Cluj. După programul din timpul zilei operează la privat și mai încasează o dată și ceva față de salariile de la stat, conform libertatea.ro.
Conform declarației sale de avere pentru anul 2021, Dindelegan a încasat de la UMF Cluj: 155.902 lei; din postul de medic la Spitalul Județean de Urgență Cluj: 74.921 de lei; din activitate de chirurg la clinici private: 336.871 de lei.
Acesta este pe locul patru în țară, cu un venit de 47.000 de lei pe lună. ”Mă bucur că sunt pe locul 4, dar, pe de altă parte, s-ar putea să fie una dintre puținele declarații corecte. Toate veniturile mele le vedeți acolo”.
El lucrează dimineața la spitalul de stat și cu studenții, adică 7 ore, iar apoi este la clinicile private.
”Și în țările occidentale, profesorii sunt și chirurgi. E mai greu să fii profesor de chirurgie fără să practici. Plec dimineața la 6 și mă întorc la 20, la 21. Nu sunt singurul. Și înainte de activitatea privată, lucram câte 12 ore la stat. Dar nu v-ați dori să fiți operată de un chirurg odihnit”, spune Dindelegan.
El nu crede că banii mulți pe care îi primește la privat îi afectează munca de la spitalul de stat. ”Haideți la Cluj și vorbiți cu pacienții mei. Întrebați-i dacă mă ocup de ei sau nu. Întrebați-i dacă vreunul vreodată mi-a dat cel mai mic lucru: un leu, o carte, o floare, vedeți că n-am primit niciodată nimic. Restul e timpul meu liber, pot să lucrez. Veniturile la privat sunt strict în funcție de cazuistica pe care o ai. Nu toți medicii câștigă la fel în privat. Eu mă ocup de anumite lucruri de care nu se ocupă nimeni”.
Profesorul Ștefan Florian, medic neurochirurg de talie mondială: Pregătim 35 de neurochirurgi și 30 pleacă din țară
Clujul pregătește anual 30-35 de neurochirurgi, dar aceștia nu au unde lucra pentru că nu sunt locuri. Migrația creierelor din medicină spre Occident este pandemică, iar sistemul sanitar românesc nu face nimic pentru a o opri.
”Avem tineri, care s-au pregătit în afară și vor să vină în țară. Noi trebuie să le asigurăm condiții. Avem tineri pe care noi i-am format și care lucrează în afară și vor să se întoarcă acasă.
Noi pregătim numai în domeniul în care mă pricep eu, neurochirurgie, pregătim între 30 și 35 de specialiști, iar țara are nevoie în mod real de 5 - 7 specialiști pe an. Pleacă afară sau în domeniile private.
Foarte mulți dintre foștii mei rezidenți au plecat în Marea Britanie, dar am și în Franța, Germania, dar în Marea Britanie erau cei mai mulți. Acolo, la un moment dat lucrau cinci specialiști în neurochirurgie, toți foști rezidenți de-ai mei”, a explicat, franc, neurochirurgul Ștefan Florian, recunoscut la nivel mondial, la deschiderea spitalului privat.
Practic, medicii cu experiență iau locul tinerilor și în spitalele de stat și în cele private.
68 Comentarii
De ce nu scrieti cat castiga si politicienii? Doar in medici stiti sa aruncati cu porcarii. Dar alte categorii cat castiga??
Din pacate asta e cea mai mare problema a sistemului medical romanesc. La stat lucreaza foarte putin , part-time, desi in acte au norma intreaga, din cauza asta apar doua probleme foarte foarte grave, mult mai distrugatoare decat daca ai da o mica atentie la un chirurg dupa o operatie reusita. El sta la stat doar pentru as crea clientela pentru privat,… Citeste mai departe
@Terr: Sa deschida posturi pana scade timpul de asteptare la cat trebuie.
@Terr: programare după 6 luni la stat?
Dacă n-ai relații, nu vii de sus sau pe sus, cum vrei ?
Nu toți sunt ca ANGI care prin telefon anonim la secretara se programează și se si operează sâmbătă in 2 ore conform protocolului… care ori mănâncă rahat aici ori chiar toată viața a servit de norocoasa ce e.
@Ce vorbești ?: a sunat scurt și a fost primită ozompert
Buna seara! Am fost operata in octombrie anul acesta la Spitalul de Urgenta Cluj, de domnul profesor Dindelegan! Am un mare respect, atat pentru dansul cat si pentru echipa dansului! Ireprosabil! Si .....nu am ,,dat'' nimic!
Nu toți sunt șpăgari si așteaptă cadouri. Sunt medici cu suflet, la câte ii pasa de viata pacienților. Eu am întâlnit,mai mulți medici,le sunt recunoscătoare si le mulțumesc. Printre ei se numără si d na dr CRIȘAN DANA,SPITALUL municipal Clujana..un om deosebit,si de valoare
Nu-l cunosc pe chirurgul respectiv si nu ii stiu obiceiurile. Tare sper sa fie din generatia ‘noua’, care nu spaguieste. In acest caz, la ce cazuistica probabil rezolva, este platit mult prea putin. Un neurochirurg cu practica de stat + privata de 12 ore pe zi merita pe putin un €50.000 pe luna, pentru a se putea retrage la 55, cand il dor toate, de… Citeste mai departe
@Lucian: Ai fost corigent la matematica, este? De ce-ti trebuie 50000 euro pe luna sa te poti retrage la 55 de ani? Cu 50000 euro poti trai 2 ani. Lucrezi 3 ani, apoi poti sa somezi 72.
@Lucian: Sau esti medic spagar de cheltui 50000 euro pe luna?
Ce e cu articolul acesta?! Doriți să creați un conflict între doi doctori renumiți? Nu înțeleg scopul articolului - zâzania?
Medicii ar trebui sa semneze contract cu statul roman prin care sa se oblige ca vor profesa 10 ani in clinicile din Romania. Daca vom scolariza si ei vor pleca , normal, pe salarii mult mai mari in Vest, ne meritam soarta. Cei care nu vor contract, sa plateasca scolarizarea ca un cetatean strain care vine sa se scoleze la UMF
@Dora: asta ar trebui aplicata ptr toti absolventii de la buget, indiferent de facultate. Nu-i corect sa faca facultatea in Ro pe banii statului si imediat pleaca in afara , gata scolarizati sunt repede acceptati.
@d: Aplica, si o sa vezi ca pleaca toti fara facultate, sa fie soferi si constructori.
Asa ar fi normal, doar ca dupa terminarea studiilor nu se uita nimeni la ei, iau calea strainatatii, acolo sint tratati cum se cuvine si nu se mai intorc sau se intorc doar in vizita. La ora aceasta statul roman nu oferamai nimic oamenilor inteligenti. In ac. context este justificata decizia unora de a pleca.
Problema e alta. Nu ca omul nu merita 9000 de euro pe luna, poate merita 20000 (aviz celor care se fac soferi, taxi vs uber ca tot vad razboi pe aici, oricine poate conduce o masina idiferent ca e taxi, bolt sau uber). Renumeratia ar trebui sa fie proportionala cu responsabilitatea muncii, cu cat ai invatatat sa faci meseria respectiva si cu raportul… Citeste mai departe
@Nae:
@Nae: Sunt zile si zile, unele mai grele cand e nevoie sa stai la munca sa acoperi urgentele, altele mai usoare, cu vizite si verificarea medicatiei. In zilele usoare poti sa stai 2-3 ore la spitalul de stat si apoi sa mergi la facultate sau la o clinica privata. Ai un statut, il meriti si esti respectat ca profesor!
@Dora: Imi pare rau dar nu ai dreptate. La spitalul public ar trebui sa stea 8 ore ca nu e angajat la spital cu jumatate de norma. Nu ar trebui sa fie zile in care isi termina treaba mai repede si tusti la clinica privata. Aia consultati la clinica privata ar trebui consulati la spitalul public si docotrul sa aiba timpi de ei la pitalul public ca deaia… Citeste mai departe
Inca nu mi-am dat seama daca e un articol laudativ sau nu. Pentru cel ce munceste pentru banii lui, jos palaria! Dar, un parlamentar castiga de doua ori mai mult si nu face nimic pentru banii aceia! Locurile din parlment sunt castigate de niste ticalosi pentru castigul personal si atat. Politica a devenit o meserie a celor ticalosi! Ar terbui sa nu-i… Citeste mai departe
Din ceea ce ni se prezinta se pare ca sumele date sunt venitul brut. Daca tai darile mai raman vreo 5000 de euro/luna. Acestia NU sunt bani furati ! Sunt bani munciti ! si nu reprezinta o suma colosala pentru munca facuta. Cam atat ia si un IT-ist bunicel, care lucreaza dintr-o cafenea (cand vrea el) si nu plateste nici impozite.
@justice: cand vor crea un sistem ca in occident si se vor comporta civilizat si corect cu pacientii atunci primesc bani munciti. Pana ce nu refuza plicurile absolut fiecare doctor sunt doar niste infractori care se joaca cu vietile oamenilor. Daca un doctor cere bani pentru o operatie si are pretentii sa dai si la restul echipei TU cum l-ai numi pe… Citeste mai departe
@nu sunt bani munciti sunt furati: indispensabil
De ce pregatim 30 de specialisti cand avem nevoie de 7? De ce alocam fonduri sa scoatem medici pe banda rulanta, stiind ca majoritatea vor emigra?
@Laura: Stiu ca e off topic dar... De ce se fac blocuri intre blocuri cand ne sufocam in trafic, de ce? Numai interese, sa iasa banul, atat.
@Laura: daca s-ar pregati doar cat e nevoie(ex. 7 medici), si-ar pierde posturile profesorii de la facultate. Cel putin o parte dintre ei, fara numar de ore de curs.
Din pacate avem un sistem medical infect cu medici care stau 2-3 ore la locul de munca platit de stat in rest in clinicile private si cabinetele private. Mafia din sistem functioneaza multi medici rezidenti din spitale te indruma spre aceste cabinete private, de la portar pana la femeia de servici toti asteapta spaga sau banii de buzunar. Daca nu dai… Citeste mai departe
@un chirurg pleaca acasa si cu 1000-1500 euro / zi: Buna dimineata. Sa stii ca am fost operata anul trecut tocmai de domnul profesor. Dansul a fost in fiecare zi la vizite si inainte si dupa operatie, dimineata si dupa amiaza, inclusiv in weekend. A vorbit mereu deschis si a fost mereu un profesionist. Personal nu am platit absolut nimic. Am mers cu… Citeste mai departe
@Angi: întreb așa ca un fost pacient…
@Și ma rog frumoBs, cum ai ajuns la domn profesor?:
Tara de handicapati. Un doctor ar merita 15-20 k eur pe luna ba tampitilor la cat volum are de invatat .. sa nu mai vorbim de durata. (Facultate + rezi + alte specializari). Asta v-o spune un inginer. Opriti-va sa denigrati valorile ca voi nu ati fi in stare invatati sau sa va asumati 10 % din ce fac oamenii astia. Cinste voua doctorilor. Cinste studentilor… Citeste mai departe
@ssdfsdfs: slab enjener ești înseamnă că.
Nu știu la ce economie te raportezi cu meritatul, știu destui studenți la medicina, chiar si doctori.. care-s nu-și merita nici banii standard.
Iar ăștia cu lucrul la privat.. și la stat, merg doar la privat, in mare parte la stat apar doar pe pontaj, nu și fizic.
Plus ca majoritatea sunt șpăgari,… Citeste mai departe
@ssdfsdfs: Daca tot esti inginer imparte 20000 euro la salarul mediu de acum al unui doctor. Inmulteste rezultatul cu 10%. Iese sa zicem 40%. Adica fiecarui om sa-i confiste 40% x 40 de ani = 16 ahi din salar doctorii. Mai bine nu mergi la niciun doctor, si chiar daca mori cu 15 ani mai devreme esti mai castigat.
Venituri la Stat pot fi stopate cu program legal de 8 ore unde medici, juriști sau "alte categorii socio-profesionale" nu pot rezolva ecuații simple, iar așazisele inginerii nu produc embleme "made in Romania" pe mai nimic !?
Dar dacă ii vrei doar pt tine și șpăgile și gărzile tot tu le iei chiar dacă stai 1 ora pe zi in spital, de ce te miri ca pleacă tinerii?
Ziar de cluj ati uitat ceva sa precizati.... spaga care o ia cred ca e grasa bine.Fiecare medic ia spaga altfel nici nu vorbeste cu tine.....
@ion: Trebuia sa iti placa si tie cartea. Lasa-ne cu dumele astea muncitoresti din epoca de aur.
@Esti frustrat ca esti sofer si el medic?:
Banii nu sunt pe LUNA sunt pe zi , la ce minte Luminata Ii !!!
@Esti frustrat ca esti sofer si el medic?: din salariu ala de 9000 pe luna e cam greu sa iti iei S nou de 140.000. Adica lucreaza 1 an jumate pt o masina ? Marș Patrocle ...
Cate ore lucreaza pe zi? Va mirati ca uita bisturiul in pacient pe la sfarsitul proggramului?
Da în Rominica este nevoie doar de maneliști și interlopii de oameni deștepți nu avem bani și timp de medici de care avem nevoie nimănui nui pasa pot sa plece dar dacă pleacă un manelist e jale mare supărare
Daca nu e nevoie de specialisti la noi in tara, de ce trebuie sa astept 2-3 luni pt o programare la domn doctor Florian, chiar si la privat?
Pântru a descrie realitatea, oricine poate scrie "întâmplări dă pă secție" ?