Vineri 22 Noiembrie

Chirurg clujean, cu 9.600 de euro salariu pe lună de la stat și privat. Profesorul Ștefan Florian reclama că tinerii nu au loc în sistem


Un chirurg clujean, prorector la UMF Cluj, are o leafă lunară cumulată din multiple activități pe care le are, de 9.600 de euro. El este pe locul patru în țară într-un top al celor mai bine plătiți ”rectori și decani din UMF-uri care sunt și medici polivalenți”.

George Călin Dindelegan este chirurg, profesor și prorector, iar venitul cumulat este de 9.600 de euro în fiecare lună.

Acesta este profesor și prorector pentru rezidențiat și cursuri postuniversitare la UMF ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. Pentru că este profesor trebuie să și lucreze la Spitalul Județean de Urgență din Cluj. După programul din timpul zilei operează la privat și mai încasează o dată și ceva față de salariile de la stat, conform libertatea.ro.

Conform declarației sale de avere pentru anul 2021, Dindelegan a încasat de la UMF Cluj: 155.902 lei; din postul de medic la Spitalul Județean de Urgență Cluj: 74.921 de lei; din activitate de chirurg la clinici private: 336.871 de lei.

Acesta este pe locul patru în țară, cu un venit de 47.000 de lei pe lună. ”Mă bucur că sunt pe locul 4, dar, pe de altă parte, s-ar putea să fie una dintre puținele declarații corecte. Toate veniturile mele le vedeți acolo”.

El lucrează dimineața la spitalul de stat și cu studenții, adică 7 ore, iar apoi este la clinicile private.

Și în țările occidentale, profesorii sunt și chirurgi. E mai greu să fii profesor de chirurgie fără să practici. Plec dimineața la 6 și mă întorc la 20, la 21. Nu sunt singurul. Și înainte de activitatea privată, lucram câte 12 ore la stat. Dar nu v-ați dori să fiți operată de un chirurg odihnit”, spune Dindelegan.

El nu crede că banii mulți pe care îi primește la privat îi afectează munca de la spitalul de stat. ”Haideți la Cluj și vorbiți cu pacienții mei. Întrebați-i dacă mă ocup de ei sau nu. Întrebați-i dacă vreunul vreodată mi-a dat cel mai mic lucru: un leu, o carte, o floare, vedeți că n-am primit niciodată nimic. Restul e timpul meu liber, pot să lucrez. Veniturile la privat sunt strict în funcție de cazuistica pe care o ai. Nu toți medicii câștigă la fel în privat. Eu mă ocup de anumite lucruri de care nu se ocupă nimeni”.

Profesorul Ștefan Florian, medic neurochirurg de talie mondială: Pregătim 35 de neurochirurgi și 30 pleacă din țară

Clujul pregătește anual 30-35 de neurochirurgi, dar aceștia nu au unde lucra pentru că nu sunt locuri. Migrația creierelor din medicină spre Occident este pandemică, iar sistemul sanitar românesc nu face nimic pentru a o opri.

Avem tineri, care s-au pregătit în afară și vor să vină în țară. Noi trebuie să le asigurăm condiții. Avem tineri pe care noi i-am format și care lucrează în afară și vor să se întoarcă acasă.

Noi pregătim numai în domeniul în care mă pricep eu, neurochirurgie, pregătim între 30 și 35 de specialiști, iar țara are nevoie în mod real de 5 - 7 specialiști pe an. Pleacă afară sau în domeniile private. 

Foarte mulți dintre foștii mei rezidenți au plecat în Marea Britanie, dar am și în Franța, Germania, dar în Marea Britanie erau cei mai mulți. Acolo, la un moment dat lucrau cinci specialiști în neurochirurgie, toți foști rezidenți de-ai mei”, a explicat, franc, neurochirurgul Ștefan Florian, recunoscut la nivel mondial, la deschiderea spitalului privat. 

Practic, medicii cu experiență iau locul tinerilor și în spitalele de stat și în cele private. 

Comentarii Facebook