Sambata 2 Noiembrie

Chirurgii de la Spitalul Județean Cluj fac grevă și refuză gărzile, din cauza unei măsuri abuzive


Chirurgul Lucian Fodor, de la Spitalul Clinic Județean Cluj, refuză gărzile în semn de protest, după ce noua conducere a Spitalului Clinic Județean Cluj nu mai permite din 1 martie 2021 accesul în sălile de operație a personalului medical care nu are contract cu spitalul.

Medicul chirurg Lucian Fodor, șeful Compartimentului de Chirurgie Plastică și Reconstructivă, spune că medicii nu mai fac gărzi, în semn de protest. Până acum în sălile de operație aveau acces și medicii rezidenți, care dădeau o mână de ajutor. 

Dificultatea cazurilor este mare și rezidenții vin să învețe pentru că au ce să învețe de la noi. Secția de Chirurgie Plastică de la SCJU Cluj nu este inclusă pe lista spitalelor pentru pregătire în rezidențiat. În mod paradoxal, Spitalul din Satu Mare și cel din Baia Mare au acest drept. În contextul pandemiei Covid19, de un an de zile, în Cluj Napoca, noi asigurăm gărzile pe Chirurgie Plastică”, a mai spus Fodor, citat de Evz.ro.

În data de 18 februarie 2021, noul manager ne-a comunicat o adresă prin care a interzis accesul pe Secție al medicilor rezidenți care participau benevol. Pe cale de consecință, pe data de 23 februarie, managerul Claudia Gherman ne-a comunicat că în blocul operator mai poate intra decât personalul care are contract cu Spitalul Județean. Adică eu și un alți cinci colegi medici”, mai spune medicul Fodor.

Acesta a spus că din 1 martie operațiile vor fi făcute numai de un singur medic, fără ”mâna a doua”. 

Operațiile de reconstrucție și tot ce facem noi, sunt foarte grele. Frecvent intrăm doi medici pentru că nu permitem să greșim. În condițiile date de doamna manager va intra în operație un medic, fără ajutor. Nu pot să greșesc. Medicii rezidenți care ne asistau și ne ajutau veneau din dorința de a învăța și ajuta și nu pentru că ar fi făcut parte din programul de rezidențiat. Bugetul Spitalului nu era afectat”, mai spune Fodor.

La Compartimentul de Chirurgie Plastică și Reconstructivă sunt aduse cazuri grave din toată Transilvania, oameni cu arsuri, care au suferit accidente de circulație și au nevoie de intervenții reparatorii. ”De la 1 martie 2021, după orele 14, cazurile vor fi trimise la Brașov sau Baia Mare, sau altundeva, unde sunt centre de chirurgie reparatorie”, a mai spus chirurgul Lucian Fodor. 

Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, Claudia Gherman a declarat că trebuie legalizată activitatea.

Documentul cu numărul 736/2021 nu se referă la restricționarea activității medicale. Nu se referă la activitatea de acordare a serviciilor de sănătate pentru populație, ci se referă strict la activitatea de educație și formare. După cum scrie clar în document – studenți/rezidenți aflați în formare, invitați din țară și străinătate”, a precizat Claudia Gherman.

Lucian Fodor a anunțat numai telefonic ”în ziua de vineri, că nu va mai organiza activitatea de gărzi la domiciliu începând de luni. Acest tip de decizie unilaterală nu poate fi acceptată datorită următoarelor aspecte: nu există justificare medicală și nu a fost înștiințată conducerea a executivă a spitalului”, a mai spus Gherman.

Comentarii Facebook