Duminica 22 Decembrie

Cîmpeanu și Iohannis au închis școlile, după ce în ultima săptămână în Cluj s-au înregistrat, în plus, 6 elevi infectați în tot județul


Școlile au fost închise pentru două săptămâni, la doar 5 săptămâni de la începutul anului școlar, deoarece autoritățile iau măsuri pentru a reduce numărul de cazuri de COVID și consideră că școlile sunt printre principalele surse de infectare.

Știri de Cluj a făcut o analiză comparativă a numărului de cazuri de COVID din școli, raportate săptămânal de Inspectoratul Școlar Cluj. Astfel, în primele 5 săptămâni de școală, peste 500 de elevi au fost infectați cu COVID-19. Cu toate acestea, de-a lungul celor 5 săptămâni, ritmul de creștere a numărului de cazuri active a scăzut, în ultimele săptămâni, anterioare acestei vacanțe impuse. Evolutia cazurilor raportate saptamanal de ISJ Cluj arata ca cei mai multi elevi si profesori s-au infectat in scolile din Cluj in primele doua saptamani de scoala (unii au intrat on-line deja din primele zile de scoala).

In cea de-a treia saptamana, ritmul de crestere a incetinit, iar in a patra si a cincea a scazut foarte mult, astfel incat in a 5-a saptamana de scoala cresterea numarului de profesori infectati a fost cu "minus", adica mai multi s-au vindecat decat s-au infectat.

Evoluția numărului de cazuri de COVID în școlile din Cluj:

  • Săptămâna 13 - 22 septembrie: 202 elevi infectați și 37 de cadre didactice 
  • Săptămâna 22 - 29 septembrie : 438 elevi infectați și 116 cadre didactice ( a fost o crestere de 236)
  • Săptămâna 29 septembrie - 6 octombrie : 514 elevi infectați și 181 cadre didactice (
  • Săptămâna 6 - 13 octombrie : 554 elevi infectați și 207 cadre didactice 
  • Săptămâna 13 - 20 octombrie : 560 elevi infectați și 201 cadre didactice


Evolutia pe scurt a creșterii numărului de cazuri de covid 19 în școlile din Cluj

Saptamana 1 - s-au inregistrat 202 elevi infectati si 37 cadre didactice

Saptamana 2    +236 elevi, +79 profesori

Saptamana 3    +76 elevi, +65 profesori

Saptamana 4    +40 elevi, +26 profesori

Saptamana 5    +6 elevi, -6 profesori (au fost mai multi profesori vindecati decat infectati, de aceea este "minus")

Daca urmarim aceste raportari, constatam ca in scolile din Cluj au aparut cazuri de Covid inca din primele zile. Astfel, dupa ce scoala a inceput in 13 septembrie 2021, au fost clase care deja in 14 septembrie au avut caz de Covid. Prin urmare, dupa a doua sau a treia zi, deja unele clase au trebuit sa intre in on-line. Cu certitudine, acesti elevi confirmati cu Covid in primele doua- trei zile de scoala (mai ales ca in prima zi nici nu s-au tinut ore), nu au luat virusul din salile de clasa, ci l-au adus la scoala din vacanta.

Dupa doar o saptamana de scoala, la Cluj erau deja 202 elevi infectati cu Covid si 37 cadre didactice.

Dupa cea de-a doua saptamana de scoala, numărul de cazuri în rândul elevilor s-a dublat ( o crestere de 236 cazuri de elevi infectati), iar numărul de cazuri în rândul personalului  didactic chiar s-a triplat (o crestere de 79 de cazuri de profesori infectati).

Incepand cu saptamana a treia, insa, cresterea numarului de cazuri a incetinit si s-a inregistrat un plus de 76 de cazuri de elevi si 65 de profesori infectati

In saptamana a patra ritmul de crestere a numarului de cazuri scazut continuu. Astfel, s-a inregistrat o crestere de 40 de elevi infectati si 26 de cadre didactice. 

In saptamana a cincea cresterea a fost si mai mica, inregistrandu-se un plus de 6 elevi infectati si un minus de 6 cazuri de cadre didactice infectate (adica mai multi profesori s-au vindecat decat s-au infectat in acea săptămînă).

Numarul de cazuri prezentat de Inspectoratul Scolar Judetean Cluj este cel al cazurilor active din momentul raportarii.

Pentru a explica mai clar cum se face calculul, sa ne uităm la săptămânile 4 - 5: numărul de cazuri de infectare la elevi a crescut de la saptamana patru la săptămâna cinci cu 6 cazuri. Asta inseamna ca, daca, de exemplu,  în săptămâna 5 s-au vindecat 10 de copii, inseamna ca s-au infectat că 16, pentru a rezulta cei 6 elevi infectati in plus fata de saptamana numarul 4. 

Asta arata foarte clar ca inainte de inchiderea scolilor ritmul de creștere a infectarilor a fost mult mai lent decat in primele săptămâni de școală.

Așadar, elevii au fost trimiși în vacanță forțată, fiind obligați să recupereze aceste două săptămâni, desi ritmul de crestere a numarului de cazuri era deja mult incetinit. 

Comentarii Facebook