Duminica 22 Decembrie

Cinci tineri au lansat la Cluj-Napoca o cafenea unde clienții pot picta cești și farfurii

 

Cinci români reveniți acasă din Canada au deschis în centrul municipiului Cluj-Napoca o cafenea unde clienţii pot picta ceşcuţe, boluri sau farfurii.

 

Suntem cinci parteneri în această afacere care avem o istorie comună trăită la Montreal, în Canada, de unde ne-am întors în România, după o perioadă lungă de timp petrecută acolo, între 7 şi 10 ani. Venim din zona de creaţie, de artă, de management cultural. Din Canada am preluat ideea unui atelier de creaţie care se desfăşoară în zona centrală, cu afluenţă spre cafenele, cluburi, baruri. Am dorit un hub creativ în centrul Clujului pe care l-am realizat în urma unei investiţii de circa 30.000 de euro. Totul e hand-zone, în afară de scaunele din cafenea totul este făcut de noi şi de prieteni, mesele le-am inventat, este un concept industrial cu inflexiuni din tradiţional. Lemnul meselor provine de la acoperişul casei unui prieten din localitatea Gheorgheni, am recuperat lemnele şi le-am refolosit într-un cadru metalic, cu o răşină transparentă. Tot ce este aici e făcut de noi, aici”, a spus Adrian Tuşa.

 

Corina Ilea, un alt partener al proiectului, a spus că este un loc de creaţie, dar şi de design.

 

Avem ceramică în stadiu de biscuit, adică după o primă ardere a ceramicii, iar lucrurile evoluează în funcţie de fiecare. Vine cineva, îşi alege de pe raft un obiect – vază, farfurie, ceşcuţă, bol, ceainic, după care le poate picta. Le punem la dispoziţie culori speciale, glazurate, aduse din SUA. Nu sunt toxice, fără plumb, perfect sigure pentru mâncare. Avem circa 30 de nuanţe de culori, iar clienţii au pensule, accesorii care le permit să creeze. Zona în care se pot mişca este foarte largă, totul ţine de imaginaţie. După ce pictează, clientul ne lasă obiectul, noi mai facem o glazurare transparentă după care îl ardem în cuptor special la 1000 de grade, astfel încât devine la final un obiect de design personalizat pe care îl ia acasă sau îl poate dărui”, a subliniat Ilea, conform Mediafax.

 

Este ceva cu totul nou, este şi o alternativă la modul în care oamenii îşi petrec timpul. Noi venim pe nevoia acută a oamenilor de a-şi dezvolta creativitatea, de a veni în contact cu ceea ce în România se află pe un trend ascendent, şi anume piaţa de design local, de produs de design. Experienţa Canadei a ajutat la tot conceptul care este aici, şi Montrealul, care este un spaţiu multicultural, ne-a ajutat”, a mai spus Corina Ilea.

 

Clienţii sunt ghidaţi, le sunt arătate tehnici de pictură, li se explică procedee, iar în timp ce beau un ceai sau o cafea pot picta, unii petrecând în local între 2 şi 4 ore.

 

Preţurile obiectelor care pot fi pictate sunt cuprinse între 30 şi 150 de lei, în funcţie de complexitate, formă şi mărime.

Comentarii Facebook