Cine a luat decizia distrugerii soclului Grupului statuar ”Școala Ardeleană”? În proiect nu trebuia distrus
Arhitectul Macalik Arnold Ernő, cel care coordonează lucrările de ”betonare” a străzii Mihail Kogălniceanu, spune că în proiectul lui, dar și în celelalte care au participat la concursul de soluții, soclul Grupului statuar ”Școala Ardeleană” urma să fie păstrat neatins.
”Am participat aseară la dezbaterea societății civile despre soluția urbanistică privind ansamblul "Şcoala Ardeleană". La finalul dezbaterilor, care s-au încheiat relaxat, în curtea interioară a Casei Universitarilor i-am pus d-lui arhitect Macalik, responsabil de noua amenajare a Str. Kogălniceanu, o întrebare simplă: "Dacă între proiectele concurente la momentul concursului oficial din 2017 a existat şi o soluție care să includă platforma postament originală?"
Răspunsul simplu m-a lăsat perplexă: "Da, TOATE, INCLUSIV proiectul nostru câştigător!"
Intrigată, am căutat imaginile proiectelor de reamenajare, care au fost pe podiumul concursului. Le puteți vizualiza mai jos!
Deci toate soluțiile de amenajare propuse au păstrat soclul-postament original, aceasta imagine fiind ceea cunoscută de opinia publică, respectiv de decidenții locali!
Pe parcurs însă, postamentul s-a evaporat din proiectul de execuție, în urma unor decizii şi avizări în cerc restrâns de specialişti şi comisii "birocratice".
În final opinia publică, presa, politicul, societatea civilă şi academică - practic toți beneficiarii reali ai unei lucrări de reamenajare urbană - sunt puşi în fața unui fapt împlinit, parafat juridic, altul decât ceea ce s-a jurizat, votat şi afişat public.
Şi atunci mă întreb, când trebuia organizată o dezbatere publică largă, care să genereze o impresie dominantă a opiniei publice, capabilă sa canalizeze rezultatul unei intervenții majore în ambientul cetății?”, a relatat consilierul județean USR Cluj, Adela Dehenes.
Întrebarea pentru Emil Boc, care nu organizează din păcate conferințe de presă, ar fi ”Cine a dispus distrugerea soclului?”.
Ce spune Emil Boc despre mutilarea Grupului Statuar ”Școala Ardeleană” - FOTO
3 Comentarii
Un ungur pe nume Erno coordoneaza lucrarile, pai la ce va asteptati??? E clar ca doar o mizerie putea sa iasa! Nu lasati ungurii sa-si faca de cap prin oras!
@Kyro: baI handicapatule, ungurii au construit acest oras, pana in 1960 fiecare cladire palat din centru si primele cartiere, actual A. Muresan si Grigorescu a fost construita de arh. unguri. Voi nici de atunci nu ati reusit sa aduceti nimic in plus
cum cine? ala care a avut nevoie de piatra si fieru ala forjat din care era realizat gardu. Tot ala, caruia nu i-a ajung marmura, sfesnicele si restul decoratiuniilor de la teatru national.
Plus ca mai poate deconta inca 100mp de dale.
Penibil...absolut penibil.