Cinema Florin Piersic, locul 1 în țară între cinematografele publice. Boc: Vom moderniza Cinema Dacia
Cinematograful Florin Piersic din Cluj-Napoca a avut în 2013 cei mai mulți spectatori dintre cinematografele publice din România.
Directorul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), Tudor Giurgiu, a declarat la o dezbaterea ”Salvați Marele Ecran”, la care a participat și primarul Emil Boc, că Cinema Florin Piersic a atras, în 2013, peste 95.000 de spectatori. Locul al doilea a fost ocupat de Cinema Pro, din București.
Giurgiu a declarat că, acum 13 ani, când a pornit la drum cu Festivalul Internațional de Film Transilvania, a ales Clujul pentru că aici oamenii ”mănâncă film”. ”Am ales să fac TIFF - ul aici pentru că Clujul este orașul unde se văd două ori mai multe filme pe cap de locuitor decât în oricare alt oraș din România.
Prin acest proiect, lasat acum, dorim ca în următorii 7 ani să fie încă 10 săli publice active, pe lângă cele 25 de acum. În plus, în fiecare oraș cu peste 20.000 de locuitori am vrea să fie un cinematograf”, a declarat directorul TIFF.
În România, în prezent, statistica arată că sunt 0,89 ecrane la suta de mii de locuitori, în Bulgaria - 1,85, în Croația - 2,66, în Ungaria - 3,94, și în Slovacia 4,57 ecrane la suta de mii de locuitori.
Alte date statistice arată că numărul spectatorilor din sălile de cinema a scăzut, în ultimii 25 de ani, într-un ritm incredibil. În 1989, în România se vindeau 156 de milioane de bilete, în 2005 numai 2,8 milioane de bilete și, în 2013, numărul a crescut la 9 milioane de bilete vândute.
Primarul Emil Boc a dat ca exemplu modul în care Primăriile se pot implica în sprijiirea cinematografiei. ”Cinema Dacia, din Mănăștur, unul dintre cele mai bune din Cluj-Napoca în 1989 a ajuns o crâșmă și o sală de bingo, fiind distrus într-un incendiu. Acum, după dezbaterea privind bugetul participativ din Mănăștur, oamenii au spus că vor acolo cinematograf și vom avea o sală de cinema și o sală unde copiii vor putea face activități ca și la Palatul Copiilor.
Un alt exemplu pozitiv este Cinema Mărăști, unde am reușit să redăm acel spațiu cinematografiei. De asemenea, la Cinema Victoria am reușit să aducem un aparat digital pentru a moderniza cinematograful. Din punctul meu de vedere, Tudor Giurgiu ar trebui să fie multiplicat în fiecare oraș și să lucreze cu autoritățile locale pentru a-i convinge să investească în modernizarea sălilor de cinema”, a declarat Emil Boc.
Primarul Clujului a mai spus că a făcut demersuri pe lângă Guvern pentru a prelua Depozitul de Filme din Cluj-Napoca, unde municipalitatea să poată investi în realizarea unui muzeu al filmului.
TIFF 2014 a început cu un film de EXCEPȚIE, dar într-o sală sub standardul festivalului - FOTO
0 Comentarii