Vineri 22 Noiembrie

Citește povestea emoționantă a celui mai în vârstă mire din Cluj. S-a căsătorit la 85 de ani pentru că încă mai crede în iubire și în căsnicie


O mare iubire poate transcende spațiul și timpul, chiar dacă timpul lasă niște riduri fragile pe chipul oamenilor, acesta nu are putere și asupra sufletului lor. Acest lucru este bine știut de cuplul Geambașu. Domnul Ștefan Geambașu are 85 de ani. În urmă cu doi ani și-a  pierdut soția din cauza COVID, însă nenorocirile destinului nu l-au convins să renunțe la tot ce are mai bun: speranța într-un viitor senin și în puterea iubirii.

Un an mai târziu, după pierderea soției, Ștefan Geambașu a făcut un pas important către propria fericire: a decis să o ia de soție pe femeia pe care o cunoaște încă din secolul trecut.

Frumoasa decizie de a se căsători la 84 de ani, i-a adus lui Ștefan Geambașu titlul de „Cel mai în vârstă mire al anului 2021” din Cluj. Diploma i-a fost înmânată astăzi, 10 februarie, în Sala de Sticlă a Primăriei Cluj-Napoca. Evenimentul a fost organizat de Marriage Week România. Scopul ONG-ului este să reamintească unei națiuni, pe parcursul săptămânii 7-14 februarie, cât de important este să îți pui partenerul pe primul loc.

„Împrejurarea nu este importantă, mult mai important este că ne-am întâlnit”

Curiozitatea ne-a făcut să-l întrebăm cum au ajuns împreună cei doi îndrăgostiți, însă domnul Ștefan zâmbește timid și abia apoi ne răspunde.

Împrejurarea nu este importantă. Mult mai important este faptul că ne-am întâlnit. Ne cunoaștem din secolul trecut, de peste 40 de ani, dar împreună suntem din luna decembrie a anului 2020. Câteva luni mai târziu, în iulie, ne-am căsătorit. Eram în același cerc de prieteni”, ne spune Ștefan Geambașu, cel mai în vârstă mire a anului 2021 de la Cluj.

Lângă el, ascultă cu mare atenție conversația noastră, doamna Gyongyi Geambașu, în vârstă de 69 de ani. Nici ea nu este la prima căsnicie, însă, spre deosebire de soțul său, prima căsnicie a doamnei Gyongyi a durat mult mai puțin timp.

Am mai fost căsătoriți și eu și el, eu am fost divorțată de mai mulți ani, de vreo 40 de ani. Soția lui Ștefan a decedat de COVID acum doi ani, în luna noiembrie”, ne explică doamna Gyongyi, privind cu un strop de tristețe către soțul său.

De peste 50 de ani am fost căsătorit cu fosta soție, mai am o diplomă de căsătorie, am primit și un premiu în bani de la primărie pentru nunta de aur. Am avut o fiică, dar a decedat și ea acum 5 ani, deci am rămas singur cuc, de aia am avut nevoie de o consoartă”, ne relatează domnul Ștefan.

Nu toți oamenii sunt capabili să se bucure de fericirea aproapelui

Soții Geambașu ne-au spus că nu toată lumea a reacționat bine la decizia lor de a se căsători, însă acest lucru nu i-a indispus prea mult. Nu toți sunt capabili să se bucure de fericirea aproapelui, iar decizia lor este peste tot ce vorbește lumea.

Eu am două fete căsătorite, fiecare deja cu familiile lor. Fetele mele au reacționat extraordinar de bine la decizia de a ne căsători, pentru că ne cunoșteau, știau de relația noastră, de cum ne completăm, în rest, nu mă interesează. De fapt, pe noi ne-a interesat doar ceea ce eu și el am decis. Atât”, precizează doamna Gyongyi.

Există persoane care au comentat, rude nu am, dar prietenii în „ghilimele” mi-au zis că puteam să mai aștept câțiva ani până să mă căsătoresc”, menționează domnul Ștefan.

Nu-i ușor la 84 de ani să stai singur și nici eu nu sunt tânără, că am azi mâine 70 de ani. Dacă eram amândoi singuri de ce să nu ne unim singurătățile completându-ne, ajutându-ne reciproc și desigur respectându-ne în primul rând?”, a mai adăugat doamna Gyongyi. 

„Instituția căsătoriei trebuie să rămână sacră, indiferent de vârsta la care se produce”

Dragostea nu are vârstă, însă societatea mai suferă de iluzia tinereții veșnice. Văzând cuplurile în vârstă care decid să se căsătorească, mulți nu înțeleg care este scopul acestui pas. Nu am vrut să ghicim valoarea căsniciei la o vârstă mai înaintată, așa că l-am întrebat chiar pe cel mai în vârstă mire din Cluj, de ce a decis să oficializeze relația cu femeia pe care o iubește, la 84 de ani. 

Instituția căsătoriei trebuie să rămână sacră, indiferent de vârsta la care se produce. Noi suntem mai conservatori, suntem cu valori, iar valoarea familiei este căsnicia. Noi facem parte dintr-o generație mai veche, în care instituția căsătoriei era sacră și inviolabilă. Acum se pare că nu prea mai este atât de importantă instituția căsătoriei. Întâi se cunosc, al doilea pas fac copii, al treilea pas își desăvârșesc activitățile profesionale și de abia după aia, poate că înainte de moarte cu două săptămâni poate că se căsătoresc”, precizează ironic domnul Ștefan.

„Respectul este cheia succesului pentru o căsnicie durabilă”

Soții Geambașu ne-au atenționat de la bun început că nu știu ingredientele secrete pentru un cuplu absolut fericit, însă respectul este cheia succesului și a durabilității. Tinerii de azi fug de responsabilități, ei însă rămân împreună chiar dacă au și „momente de bulversare”.

Modernismul este rău înțeles, am luat tot ce e rău din alte părți și văd că de adoptat le adoptăm într-o veselie. Mai ales din Occident, noi nu am avut cultura libertății, acum ne-am încadrat și noi și probabil că li-i mai comod tinerilor de azi, fug de responsabilitate. Dacă ești căsătorit totuși ești responsabil de actul tău și dacă nu ești, atunci totul este mult mai simplu”, a încheiat discuția doamna Gyongyi.