Vineri 11 Octombrie

Cluj : 8 ani de închisoare pentru un prădător care șantaja online minore. A abordat 125 de persoane. Calvarul unei fete de 14 ani a durat un an

Tânăra de 14 ani a căzut pradă agresorului după ce i-a trimis poze nud, crezând că se conversează cu un tânăr de 19 ani.

Curtea de apel Cluj a decis ieri, 9.10, în cazul unui prădător sexual foarte periculos. Acesta va efectua o pedeapsă cu închisoarea de 7 ani și 8 luni, și va plăti daune morale de 150.000 de lei pentru

  •  şantaj
  •  racolare a minorilor în scopuri sexuale

În cursul lunii decembrie 2022, tânăra, în vârstă de 14 ani la acel moment, a fost abordată de către bărbat prin intermediul aplicației Snapchat. Acesta nu și-a declinat identitatea reală și i-a spus că are 19 ani, iar în urma conversațiilor purtate a convins-o pe minoră să îi trimită fotografii nud.

Timp de aproximativ o lună cei doi s-au conversat, iar adolescenta i-a mai trimis fotografii în care apărea dezbrăcată, după care a început constrângerea:

Mai întâi individul a început să o amenințe că va posta în mediul online fotografiile deja obținute dacă minora se va opri din trimiterea unor astfel de materiale. Ca urmare, în perioada următoare, fata a continuat să fie constrânsă sub amenințarea publicării fotografiilor deja obținute de către inculpat, care i-a solicitat și înregistrări video.

Începând cu luna martie 2023, bărbatul a început să ceară diverse sume de bani, folosind presiuni psihice asupra acesteia prin amenințarea repetată cu publicarea materialelor compromițătoare. După de fata i-a dat sume care totalizau aproape 6000 de lei, bărbatul s-a deplasat la liceul fetei unde a mai primit încă 7000 de lei.

În paralel, adolescenta spune că i s-au cerut în mod repetat favoruri sexuale, pe care cu greu le-a putut evita, ținând cont de presiunea amenințărilor cu publicarea pozelor nud.

Individul fără scrupule a încercat să o domine total pe naiva fată. Procurorii constată în rechizitoriu existența unei relații de subordonare, din perspectiva bărbatului, care consideră că tânăra este la discreția sa. Acest lucru este evident din modul în care i se adresează: “Eu ți-am scris pe Whatsapp și m-ai blocat. Te vând și nu mă mai complic” i-a scris bărbatul la un moment dat.

Anchetatorii considerp că inculpatul prezintă un pericol social ridicat, fapt dovedit de modalitatea și împrejurările în care a comis infracțiunile - prin subversivitate, constrângere morală şi psihică. 

Deoarece mama fetei a constatat lipsa banilor și a aflat despre șantajul comis împotriva fiicei sale de către bărbat, a sesizat fapta organelor de urmărire penală, astfel încât plata unei noi sume de 3.000 de lei către șantajist s-a făcut cu știința acestora, după marcarea în prealabil a bancnotelor cu o substanță fluorescentă, cu textul “Șantaj”. Inculpatul a fost prins imediat după înmânarea lor.

Cu ocazia percheziției domiciliare au fost găsite și ridicate din locuința inculpatului numeroase sisteme informatice pe care au fost identificate şi alte fotografii în care apar diverse persoane de sex feminin a căror vârstă nu a putut fi stabilită, nude, cu organele genitale vizibile, unele fotografii fiind în mod evident capturi de ecran din aplicaţia SnapChat. Toate aceste fotografii fuseseră șterse de pe laptop, însă au fost recuperate cu ocazia percheziţiei informatice efectuate.

Au fost identificate 125 de conversaţii în care bărbatul aborda aceste persoane întrebându-le ce vârstă au, iar atunci când constata că era vorba despre niște minore continua discuţiile, cerându-le de cele mai multe ori fotografii cu caracter intim.

Este foarte importantă educarea minorilor să nu trimita niciodată imagini compromițătoare, nici măcar unor apropiați și să apeleze la părinți în cazul în care sunt abordați online sau chiar șantajați.

 




Comentarii Facebook