Duminica 8 Septembrie

Cluj: Căprior blocat la parterul unui bloc din Florești, evacuat și eliberat în mediul său natural: „Norocul lui a fost că l-a observat un locatar”


Un căprior a rămas blocat într-o fosă situată la parterul unui bloc din comuna Florești. Animalul a fost salvat și eliberat în mediul său natural de Organizația pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului - OPMCB, în colaborare cu reprezentanții ISU Cluj și paznicul fondului cinegetic din Florești. 

Reprezentanții OPMCB au informat că micuțul căprior a fost evaluat și s-a constatat că avea o afecțiune care îi îngreuna vederea și prezenta o ușoară hemoragie survenită probabil în urma căzăturii în fosă, însă leziunile nu erau de natură a-i pune în pericol viața. 

Potrivit sursei citate, căpriorul a avut noroc că a fost observat de un locatar care a alertat imediat autoritățile. Din păcate, în cazuri similate animalele agonizează ascunse și rămân în chinuri până la ultima suflare.

452155558_498268889520679_4432013356319806276_n.jpg

CĂPRIOR EVACUAT DINTR-O “CAPCANĂ” URBANĂ - com. Florești, Valea Gârbăului 

La prima oră a dimineții am fost sunați de către ISU Cluj pentru a ne înștiința și consulta privitor la decizia de eliberare sau preluare a unui exemplar mascul din specia căprior, căzut într-un spațiu gol, de la parterul unui bloc. 

Împreună cu paznicul fondului cinegetic Florești, am colaborat cu echipajul de pompieri prezent la eveniment si am reușit să extragem în siguranță animalul din fosa în care căzuse, ulterior eliberându-l în zona sălbatică din vecinătate. 

De mare ajutor ne-au fost echipamentele aflate în dotarea proprie și a pompierilor, în lipsa cărora nu am fi reușit elevarea unui asemenea animal, fără a fi serios expuși riscului pentru salvatori, acesta devenind stresat și panicat. 

Pe acesta cale facem un apel la susținerea activității de salvare, prin Transylvania Wildlife Rescue! Vă mulțumim! 

Mulțumim echipajului de pompieri al det. Florești și dispeceratului ISU pentru decizia îndreptățită și înțeleaptă! Este necesară evaluarea măcar primară și obiectivă a animalului în asemenea situații. 

Din păcate căpriorul avea o afecțiune care îi îngreuna vederea și prezenta ușoară hemoragie survenită probabil în urma căzăturii, însă leziunile nu erau de natură a-i pune în pericol imediat viața. 

‼️ În urmă cu două luni am extras o vulpe tânără dintr-o gură de canalizare neacoperită de mulți ani și atrăgeam atenția că astfel de amenajări reprezintă capcane uneori mortale pentru oameni și pentru animale.  

Norocul animalului de azi a fost ca un locatar l-a observat, însă deseori aceste victime agonizează ascunse și rămân în chinuri până la ultima suflare.”, a transmis Organizația pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului - OPMCB. 

Comentarii Facebook