Vineri 22 Noiembrie

CLUJ - Cheile Turzii, luate cu asalt de turiști de 1 Mai


Rezervația naturală Cheile Turzii a fost plină de turiști de 1 Mai. Sute de persoane au ales să își petreacă acolo „Ziua Muncii” prin drumeții și picnicuri.

Cu această ocazie, a ieșit în evidență lipsa „acută” de locuri de parcare, iar unii turiști care nu au vrut să meargă pe jos printre stâncile impresionante, au urcat direct cu mașinile pe dealurile din Cheile Turzii, parcându-le apoi pe unde au apucat. 

Imaginile cu oamenii car eși-au înghesuit mașinile pe unde au putut au fost expuse de jurnalistul local Horia Hudrea, care a subliniat faptul că zona are nevoie de locuri de parcare pentru a nu se repeta astfel de scenarii în care oamenii „batjocoresc” natura, lăsând pe unde apucă mașinile, notează turdanews.net

Cheile Turzii, arie naturală protejată

Cheile Turzii alcătuiesc o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt), aflată în județul Cluj, la o distanță de 6 km vest de municipiul Turda, de-a lungul văii Hășdate. Administrativ Cheile Turzii aparțin de comuna Mihai Viteazu.

Cheile Turzii sunt datate de istorici încă din vremea dominaţiei romane, când în zonă exista o carieră de piatră care asigura necesarul oraşului Potaissa, azi Turda, dar şi al unităţilor militare romane care erau cantonate aici. Urmele exploatării romane au putut fi văzute până în secolul XlX.

Obiectivul oferă un peisaj carstic de o rară sălbăticie: stânci înalte și abrupte, creste ascuțite, turnuri de piatră, vâlcele pietroase, grohotișuri, arcade etc. Conține peste 1.000 de specii de plante, animale, fluturi unele reprezentând elemente rare ca usturoiul sălbatic, acvila de stâncă, șogârțul de baltă, tisa, scorușul, garofița albă, fluturașul de stâncă.


Comentarii Facebook