Cluj - Fenomen meteo extrem de rar! Seamănă cu o tornadă, dar este cu totul altceva - FOTO
Un nor cu o formă specială a fost surprins în fotografii de clujeni vineri dimineața. Oamenii au crezut că inițial este vorba despre un incendiu, dar de fapt este vorba despre un nor nicovală și nu de o tornadă cum au crezut mulți.
Norul tip "nicovala" sau "palnie" se formeaza in urma actiunii curentilor de aer ascendenti foarte puternici.În același timp, norul nu se mișcă, indiferent cât de puternic ar fi vântul.
Norii cumulonimbus se dezvoltă din stadiul de nori cumulus congestus, în condiții atmosferice instabile în urma unor puternici curenți ascendenți. În norii cumulus congestus predomină curenți ascendenți bine dezvoltați (15–20 m/s). O dată cu aceștia apar și curenți descendenți, însă mai slabi, aceștia predominând mai ales în aerul liber de sub nori. Stratul de aer instabil putând ajunge până în troposferă. Trecerea de la norul cumulus la cumulonimbus, datorită curenților de aer ascendenți, care ajung la intensitate maximă, se face în două etape: în prima etapă, trecerea la stadiul de înghețare se observă prin structura mai puțin precisă a vârfului norului, care pare să fumege, devine cețos și se îmbracă cu un val ușor, mătăsos; este etapa de cumulonimbus calvus; în etapa următoare valul mătăsos se transformă într-o structură fibroasă care îmbracă cea mai mare parte a vârfului norului, vârf care se lățește și ia aspect de nicovală marcând trecerea în stadiul de dezvoltare maximă a norului: cumulonimbus capillatus incus. Lațirea norului se datorează unei inversiuni de temperatură la baza stratului superior stabil, în care norul nu mai poate pătrunde. Norul mișcându-se în direcția în care se întinde nicovală.
Procesul de transformare a norilor cumulus congestus în nori cumulonimbus este foarte rapid (30 - 60 minute), dar pentru formarea și dezvoltarea norilor cumulonimbus, indiferent de felul lor, este necesar un timp de 3 - 5 ore.
1 Comentariu
HAARP !!!