Duminica 22 Decembrie

Cluj: În 2018, au avut loc 300 de accidente grave: 38 de morți și 300 de răniți


Miercuri, 18 septembrie 2018, se desfășoară, la nivel european, proiectul Edward. Acesta este un proiect care vizează siguranța rutieră, susținut de Comisia Europeană, în care este parte și Poliția Română.

Proiectul își propune ca ziua de 19 septembrie să devină Ziua Europeană Fără Persoane Decedate În Accidente Rutiere.

În ceea ce privește Clujul, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Cluj a prezentat o serie date privind accidentele petrecute în acest an la nivelul județului, în scopul de a conștientiza participanții la trafic privind pericolele la care se expun atunci când încalcă legile de circulație.

Eu rămân siderat sa văd multitudinea accidentelor rutiere și a oamenilor inconștienți care se urcă băuți la volan, care își pun viața în pericol, pun în pericol viața oamenilor care se urcă în mașină cu ei și pe a celor care îi întâlnesc pe drum”, a declarat șeful IPJ Cluj, Mircea Rus, în cadrul unei conferințe de presă.

Aproape 300 de accidente rutiere grave au avut loc în primele nouă luni are anului 2018 la intreg nivelul județului Cluj, accidente soldate cu moartea a 38 de persoane și rănirea gravă a aproape 300 de persoane.

La nivelul județului Cluj, în acest an, până la această dată (n. red. 19 septembrie) au avut loc 274 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 38 de persoane și cu rănirea gravă a 291 participanți la trafic”, a declarat șeful Serviciului Rutier din cadrul IPJ Cluj, Paul Gavriș.

Totuși, numărul accidentelor grave și al persoanelor rănite este ușor în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut, în schimb, numărul deceselor a rămas același.

Acest proiect are ca scop conștientizarea tuturor participanților la trafic, cu privire la pericolele la care se expun atunci când încalcă regulile de circulați eși totodată pentru a atrage atenția asupra comportamentului pe care aceștia îl au în trafic, care, din păcate, rămâne cel mai mare obstacol în îndeplinirea obiectivelor în domeniul siguranței rutiere. Majoritatea activităților și a acțiunilor pe care noi le derulăm nu sunt pentru a aplica tot mai multe sancțiuni, ci sunt pentru a combate accidentele rutiere. De aceea, majoritatea acțiunilor se desfășoară în zonele în care au avut loc accidentele grave și pentru combaterea principalelor cauze ale accidentelor”, a mai completat Gavriș.

Principalele cauze ale accidentelor survenite în județul Cluj, spun reprezentanții IPJ Cluj, sunt depășirea vitezelor regulamentare, condusul sub influența alcoolului și traversările neregulamentare (în special în municipiul Cluj-Napoca).

Spre deosebire de drumurile publice din județ, la nivelul municipiului Cluj-Napoca, cea mai vulnerabilă categorie de participanți la trafic o reprezintă pietonii.

Principala cauză a accidentelor rutiere de pe raza municipiului Cluj-Napoca o reprezintă traversările neregulamentare. Dintr-un total de 92 de accidente grave petrecute de la începutul acestui an, 25 dintre ele au fost cauzate de traversările neregulamentare, unde avem un plus de 9 accidente față de anul trecut. Dacă pe alte linii, cum ar fi neacordarea de prioritate a pietonilor, putem să luăm și alte măsuri din punct de vedere al sistematizării circulației (unde avem o reducere a accidentelor grave cu 8 față de anul trecut, numărul total fiind de 15 în 2018), pe linia traversărilor neregulamentare lucrurile sunt mai dificile, deoarece ține foarte mult de conștiința fiecărei persoane în parte”, a declarat comisarul Crișan Darius, șeful Biroul Rutier Cluj-Napoca.

De asemena, organizația polițiilor rutiere, TISPOL, din care face parte și IPJ Cluj, desfășoară în perioada 17 - 23 septembrie, o acțiune pentru combaterea principalelor activități care distrag atenția șoferului de la conducerea autoturismului.

La nivelul județului Cluj, în primele două zile ale acțiunii, oamenii legii au depistat 4 infractiuni, 335 de contravenții, au reținut 25 permise și au retras 10 certificate de înmatriculare.


Comentarii Facebook