Duminica 17 Noiembrie

Cluj: Jocurile de noroc distrug familii. O soție cere ajutor și întreabă: Poate fi ”vindecat” un jucător?


O femeie din Cluj-Napoca cere ajutor pe un grup de Facebook, într-o problemă pe care o au foarte multe persoane și familii: jocurile de noroc. 

”Am aflat recent ca soțul meu este dependent de jocurile de noroc (aparent, este veche dependenta, dar nu am știut). Am aflat asta după ce a amanetat un laptop și telefonul, și a pierdut tot, inclusiv economiile. Sunt foarte dezamăgită. Acum el jura ca nu mai joacă, vrea sa caute ajutor, dar nu știu dacă pot sa mai am încredere in el. Ce parere aveti? Poate fi ”vindecat” un jucător? Sau mereu va trebui să trăiesc cu frica, ca va cădea din nou prada viciului? Mulțumesc de păreri”, a postat clujeanca, .

Replicile venite au fost de încurajare, dar unii au dat și exemple din viața personală:

Vă spun sincer am avut o relatie de 4 ani de zile. Nu stiam ca joaca la aparate. Pana nu mi-a bagat salariul la aparate mă mințea că a pierdut salariul lui. Eu l-am părăsit. Am avut planuri de măritat, dar am renunțat.

Și până în ziua de azi nu s-a ales nimic de el. Astfel de oameni nu se schimbî.

Pot să zic că a fost o experiență groaznică. Când îmi amintesc. Doamne ferește!”.

Soțul meu a făcut inclusiv și credit la banca pentru a juca (acum 8 ani înainte sa ne cunoaștem) de 7 ani suntem împreună, eu o singura data am fost la aparate cu el, chiar la începutul relației și am băgat toți banii pe care-i aveam (13 milioane)

De atunci i-am zis ca eu nu mai merg veci acolo și el dacă mai joacă noi nu o sa mai fim impreuna. A avut ambiție și nu a mai jucat. O data pe an sau chiar de 2 ori zice dacă îl las sa bage 50 lei maxim 100 de distracție și da îl las, atâta timp cât nouă nu ne lipsește nimic. Nici bani și nici lucruri, mai bine îmi zice de 2 ori pe an ca își dorește decât sa ma minta (strict părerea mea ) ...

Ne iubim avem o familie minunată. Totul este ok, din toate punctele de vedere, dar dacă aș afla că mă minte sau că amaneteaza, vinde lucruri personale pentru a juca, clar nu aș mai continua relația, doar din cauză ca tot timpul va ascunde . ...

PS: Doar dacă va vrea el să se lase, se va lăsa”.

Nu e scapare!”.

Se poate lasă si soțul meu a jucat la aparate de 7 ani nu mai joacă. Era înrăit, dar a avut ambiție si s-a lăsat”.

Eu joc online. Știu ca e dependență, dar o am de aprox 20 ani și nu am scăpat. O să vi se pară ciudat, dar soțul meu nu joacă, însă e fericit când câștig bani. Nu am băgat niciodată salariul sau economiile. Eu joc mai soft să zicem ( bingo, poker, casino), dar în trecut când eram în țară jucam la Loto Polonia, care nu era ok și am pierdut bani. Am fost atât de suparată că nu am mai intrat în nici o casa de pariuri. De tot nici eu nu cred că se poate opri, poate pentru o vreme. Personal nu m-aș lăsa niciodată, dar repet eu joc soft pe bani puțini și per total sunt în câștig. Am totul salvat pe site-urile unde joc și văd exact depunerile si extragerile”.

Simptomele dependenței de jocuri de noroc

Persoanele care suferă de această afecțiune încearcă să își ascundă starea, însă această dependență este greu de ascuns, având în vedere că necesită accesul la casele de pariuri și cazinouri. Se manifestă prin:

  • Obsesie față de orice tip de joc de noroc;
  • Apelarea la jocurile de noroc pentru a se simți mai bine, în general;
  • Incapacitatea de controlare a impulsurilor de a juca;
  • Evitarea muncii sau a altor angajamente în detrimentul jocurilor de noroc;
  • Neglijarea altor cheltuieli importante prin folosirea banilor pentru jocurile de noroc;
  • Vânzarea bunurilor din casă pentru a procura bani și acumularea datoriilor;
  • Furtul banilor de la alte persoane;
  • Minciuna cu privire la obiceiul de a juca;
  • Apariția sentimentului de vinovăție după o sesiune de jocuri;
  • Asumarea unor riscuri din ce în ce mai mari în timpul jocurilor de noroc.

Tratament - Cum scapi de dependența de jocuri de noroc

Primul pas pentru un tratament este recunoașterea problemei. Tratamentul poate consta în Psihoterapie, Terapia cognitiv-comportamentală: este una dintre cele mai utilizate forme de terapie, datorită rezultatelor pozitive avute în multe dintre cazuri – se concentrează pe identificarea convingerilor nesănătoase, iraționale și negative și înlocuirea lor cu cele sănătoase, pozitive; Terapie de familie.

Se poate opta și pentru medicație, antidepresivele și stabilizatorii de dispoziție pot ameliora problemele asociate cu dependența jocurilor de noroc, precum depresia, tulburarea obsesiv-compulsivă sau ADHD;

Medicamentele folosite în tratamentul abuzului de substanțe pot fi de folos și în acest caz.

Tratarea pentru tratarea dependenței de jocuri de noroc poate implica atât tratarea acasă sau prin intermediul unui program de internare, în funcție de situația fiecărei persoane. De asemenea, poate fi nevoie și de tratarea altor tulburări psihice, precum depresie, anxietate sau dependența de alcool.

Riscul recividei este mare, chiar dacă persoana respectivă se află sub tratament, mai ales dacă este înconjurată de alte persoane cu un comportament asemănător. Tocmai de aceea, sprijinul celor din jur este foarte important pentru vindecarea completă, sustenabilă.

Alte moduri de a trata dependența sunt gestionarea mai bine a sentimentelor neplăcute. 

În multe cazuri, atunci când o persoană este singură, când se plictisește, după o zi stresantă la locul de muncă sau după o ceartă cu partenerul de viață poate apela la jocurile de noroc pentru a se calma sau a se relaxa.

Pentru tratarea acestei dependențe, persoana în cauză va avea nevoie de sprijinul necondiționat al celorlalți, fie că vorbim despre membrii familiei sau prieteni. Dacă relațiile cu aceștia s-au degradat din cauza dependenței, acum este momentul pentru a recupera și pentru a petrece cât mai mult timp împreună, făcând diferite activități care să înlocuiască nevoia de a juca. De asemenea, este recomandată și cunoașterea persoanelor noi.

Vă poate ajuta să vă înscrieți în grupuri care suferă de aceleași probleme și să evitați influențele negative care pot veni din exterior. 

Anturajul este grupul de prieteni care influențează activitățile zilnice, deciziile și comportamentul, tocmai de aceea, este important ca acesta să fie alcătuit din oameni cu comportament pozitiv, care să aibă activități constructive. De asemenea, evitați locurile și situațiile care ar putea declanșa dorința de a juca.

Sportul, de asemenea, ajută pentru că așa veți compensa impulsul unui comportament negativ cu unul pozitiv. Orice activitate poate fi utilă în astfel de situații, conform psihoterapeutului Oana Nicolau.

Comentarii Facebook