Cluj-Napoca depășește Capitala, în clasamentul global QS al celor mai bune orașe pentru studenți
Cluj-Napoca și Timișoara depășesc București în clasamentul global QS al celor mai bune orașe pentru studenți. Însă, absente din ranking în anii anteriori, orașele românești apar pe ultimele locuri în cea mai recentă ediție a QS Best Student Cities.
Cel mai bun scor îl are Clujul, urmat la mică distanță, cu scoruri aproape egale, de Timișoara și de Capitală. Ediția 2023 a clasamentului global, publicată vara aceasta, este condusă de Londra, Munchen și Seul, scrie Edupedu.
Ultima ediție a rankingului, realizat de compania QS, care realizează unul dintre cele mai cunoscute clasamente globale ale universităților, include 140 de localități din întreaga lume. Dintre cele patru centre românești, Clujul apare cel mai sus, pe poziția 122, următoarele trei apărând în grupa ultimelor 10 orașe luate în considerare pentru acest clasament, notează sursa citată.
Cele mai bune orașe românești pentru studenți – QS Best Student Cities 2023:
- Cluj Napoca – poziția 122 (scor 38)
- Timișoara – poziția 131 (scor 35,5)
- București – poziția 132 (scor 35,2)
- Iași – poziția 137 (scor 33)
Scorurile centrelor universitare românești se compară cu cele ale Rio de Janeiro (poziția 121), Jakarta (124), Baku (126), Quito (130), Taichung – Taiwan (133), Montevideo (135), Denver (136).
Din Europa Centrală și de Est, cel mai bine poziționat este Praga (poziția 39), urmat de Varșovia (poziția 58), Brno (62), Budapesta (66), Krakovia (91), Riga (108), Vilnius (109), Wroclaw (117). La nivel similar cu centrele românești sunt Kaunas (Lituania – poziția 128), Lodz (Polonia – poziția 140).
Clasamentul ia în calcul orașele cu o populație de peste 250.000 de locuitori, care găzduiesc cel puțin două universități care apar în cel mai recent clasament QS al universităților lumii.
Indicatorii folosiți includ: locul universităților locale în clasamentul QS, ponderea studenților în populația orașului și prezența studenților străini, criterii precum poluarea, siguranța, dorința studenților de a studia în acea localitate, rata de angajare a studenților, costurile asociate școlii, costul vieții, câți studenți rămân în oraș după finalizarea studiilor.
Cele mai bune orașe pentru studenți, la nivel global, sunt considerate în ediția din acest an:
- 1 – Londra
- 2 – Munchen
- 3 – Seul
- 4 – Zurich
- 5 – Melbourne
- 6 – Berlin
- 7 – Tokyo
- 8 – Paris
- 9 – Sydney
- 10 – Edinburgh
Așadar, niciun oraș american în top 10 – primul care apare este Boston, pe poziția 11, iar al doilea este New York, pe poziția 18.
7 Comentarii
Dacă aceste universități si-ar adapta oferta educațională la real life și ar propune niște specializări precum cea de livrator sau videochatista ar urca instant câteva zeci de poziții în top.
@HR adviser: Si presupun ca tu ai fi primul profesor universitar doctor docent, honoris causa in videochat ! Sau poate in meseria de livrator...
QS este un site care trimite invitatii primariilor sa se inscrie in clasament pentru 10-20 000euro. Pe urma publica niste poze si in baza voturilor face un clasament.
Faptul ca sunt pe nu stiu ce loc demonstreaza doar ca primaria a aruncat la gunoi niste bano publici.
@ : Asa sunt majoritatea premiilor pentru orase sau firme. Poti sa-ti cumperi premiul cu bani si votul celor din oras sau firma. Cu cat e mai mare orasul sau firma, cu atat ai mai multi votanti.
@ : Iar daca nu ai voturi destule, poti sa cumperi si alea. La fel cum a cumparat prim mimistrul Catu zeci de mii de likeuri vietnameze si ucrainiene pentru conferinta de presa in limba romana.
@ : corect!