Duminica 22 Decembrie

Cluj-Napoca: Prima Grădină Botanică a orașului, TĂIATĂ pentru a fi construit un hotel - FOTO

 

Update 

 

Prefectul Vuşcan a dispus verificări în regim de urgenţă a tăierilor de arbori din prima Grădină Botanică a Clujului. În urma memoriului locatarilor imobilului de pe str. M. Kogălniceanu, nr. 8, din municipiul Cluj-Napoca, înregistrat  la Instituţia Prefectului-Judeţul Cluj, care semnalează tăieri, considerate ilegale, de arbori seculari din prima Grădina Botanică a Clujului (str. Avram Iancu, nr. 23-25), în vederea construirii unui hotel, prefectul Gheorghe Ioan Vuşcan a dispus verificarea, în regim de urgenţă, a aspectelor sesizate de cetăţeni. Instituţiile vizate sunt Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului Cluj, Comisariatul Judeţean de Mediu Cluj, Garda Forestieră Cluj, Direcţia Judeţeană de Cultură Cluj şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Cluj. De asemenea, un punct de vedere a fost solicitat şi Primăriei municipiului Cluj-Napoca”, precizează reprezentanții Prefecturii Cluj.

 

----------------- 

Clujenii care locuiesc pe strada Avram Iancu se luptă cu Primăria Cluj-Napoca pentru a bloca lucrările de construire a unui hotel, pe amplasamentul primei Grădini Botanice a orașului. Lupta pare pierdută.

 

Există o AC nr. 1218 din 05.10.1015 emisă de Primăria Cluj pentru construire a unui hotel 2S-P-2E-2ER la acestă adresă, pentru care există o acţiune de anulare în instanţa la Tribunalul Cluj nr. 940/117/2017.

 

Ne-am informat în legătură cu avizele de tăiere de arbori consultând serviciul spaţii verzi al Primăriei Cluj-Napoca, dar acest serviciu ne-a confirmat faptul că ei nu au dat nici un aviz de tăiere la această adresă şi ne-au confirmat şi faptul că această grădina este un fel de monument natural al Clujului (neoficial) şi de asemenea ştiau de existenţa unui proiect al USAMV Cluj de transformare a grădinii într-o Grădina Botanică Publică. Se pare că la dosar există o expertiză pentru aceşti arbori din care ar reieşi că aceştia sunt bătrâni şi putrezi. A se vedea fotografiile care contrazic acest lucru.

 

Investigând avizele care au fost primite pentru această Autorizaţie de Construcţie emisă de Primăria Cluj cu ajutorul avocatului care ne reprezintă, am realizat că proprietarii imobilului de pe str. Avram Iancu 23-25 s-au prevalat de un aviz de mediu primit pentru imobilul de la nr. 25, după care au alipit terenurile de pe str. Avram Iancu 19-25, şi s-au folosit de acel aviz pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie emisă de primărie.

 

Suntem în situaţia disperată în care suntem nevoiţi să facem o plângere penală pentru aceste fapte la Parchetul Cluj şi să sesizăm Instituţiile Statului: Garda de Mediu, Agenţia de Mediu, Garda Forestieră, Primăria Cluj, Consiliul Judeţean Cluj, presă locală şi mai ales Prefectura Cluj, având în vedere că această grădina istorică a fost cândva "Grădina Prefecturii Cluj", iar la nr. 19 este "Casa Călăului", care a fost demolată fără nici un fel de autorizaţii în urmă unui incendiu”, precizează locatarii.

 

Între timp, cei care au obținut autorizația de construire au cam tăiat toți arborii seculari din curtea de pe strada Avram Iancu. 

 

Oamenii spun că locul este cu adevărat emblematic și putea fi retransformat într-o oază verde. Inițial, în curtea de pe str. Avram Iancu nr. 23-25 ”a fost prima Grădină Botanică a Clujului, după care a fost Grădina Prefecturii”.

 

Acolo există cel mai bătrân salcâm japonez din Transilvania (150-200 ani, conform specialiştilor USAMV şi Facutăţii de Biologie a UBB), din care mai ”este acum un ciot de 2-3 metri. Această Grădină este lipită de imobilul nostru care este construit pe vechiul zid de apărare al cetăţii medievale a Clujului”, mai susțin locatarii nemulțumiți. 

 

Beneficiarul proiectului de construire a hotelului este Dumitru Rodean, socrul omului de afaceri din Sibiu, Dumitru Ghişe, care este patronul hotelului Golden Tulip Ana Dome din Cluj-Napoca.

 

Clujul are mari probleme cu spațiile verzi, motiv pentru care, în noul Plan Urbanistic General al municipiului, au fost incluse la spații verzi și unele terenuri particulare ale oamenilor, pe care nu se mai pot construi imobile de locuit. Un astfel de exemplu este cel al terenurilor din zona Selgros, unde proprietarii au fost anunțați că pot oricând să amenajeze un parc sau baze sportive, dar că nu vor primi autorizații de construire. Citiți AICI detalii.

 

Culmea, pentru terenul verde de pe strada Avram Iancu, în centrul orașului, autorizația a fost primită fără probleme.

Comentarii Facebook