Cluj: O judecătoare de la Tribunal a intrat pe roșu și a făcut accident. A primit un avertisment și a vrut să SCAPE
O judecătoare din Cluj a făcut un accident de circulație, după ce a intrat pe roșu la semafor, conform poliției, dar a primit numai un avertisment.
Judecătoarea Anca Groza (foto), de la Tribunalul Cluj, Secția de Contencios Administrativ și Fiscal a primit doar un amărât de avertisment de la polițiști și i s-a reținut permisul de conducere pentru 60 de zile pentru accidentul comis. Nemulțumită de avertismentul primit, magistratul a depus contestație la Judecătoria Cluj Napoca, unde un alt judecător i-a arătat că există și magistrați care pot fi cu capul pe umeri, arată Clujust.ro.
Când comiți o astfel de faptă, polițiștii, de regulă aplică sancțiuni grele, care pot ajunge și la câteva mii de lei. În cazul judecătoare Anca Groza, sancțiunea primită a fost un ”Ana Vasile”, limbaj folosit de polițiști atunci când se aplică un avertisment.
Starea de faptă reținută în procesul verbal de contravenție a fost contestată de judecătoarea Groza, deși la fața locului a acceptat să semneze procesul verbal de contravenție. ”În data de 09.10.2015, ora 23:58 a condus autoturismul marca ”Mazda”, ... prin Piața Ștefan cel Mare, din Cluj-Napoca spre Calea Turzii, iar la intersecția cu strada Avram Iancu nu a respectat semnificația culorii roșu a semaforului electric, continuându-și deplasarea și intrând în coliziune cu autoturismul marca ”Dacia”, se arată în procesul verbal.
Ulterior, la procesul care s-a desfăşurat la Judecătoria Cluj-Napoca, unde magistratul a contestat avertismentul primit, acesta a susţinut că semafoarele nu funcţionau la momentul producerii accidentului, acestea fiind puse pe culoarea galbenă intermitentă.
Judecătorul a cerut la Serviciul de Semafoare din cadrul Primăriei Cluj-Napoca să comunice dacă acestea funcţionau sau nu la momentul producerii accidentului. Răspunsul primit arată că, în zona respectivă semafoarele funcţionează normal şi în timpul nopţii.
Judecătoarea subiectivă, susține colega ei
În sentința Judecătoriei Cluj-Napoca se arată că judecătoarea Anca Groza a semnat procesul verbal de contravenţie, motivând faptul că nu şi-ar fi dat prea bine seama ce face din cauza emoţiei suferite. ”Deși a semnat procesul verbal fără obiecțiuni, fiind de acord cu despăgubirea, aceasta a contestat totuși procesul verbal de contravenție, invocând că din cauza stării de șoc a acceptat culpa sa în producerea accidentului, ceea ce, însă, apare lipsit de credibilitate și nu constituie vreun caz de înlăturare a răspunderii contravenționale, cât timp, semnarea declarației date în fața agentului constatator, precum și a procesului verbal de contravenție s-a realizat abia în data de 12.09.2015, la mai bine de o zi după producerea evenimentului, când orice șoc suferit în data de 09.10.2015, ora 23:58 putea în mod obișnuit să fie depășit, petenta fiind în acest mod liberă să declare cele întâmplate, fără nicio constrângere”, se arată în sentinţă.
”Instanța observă că și cele invocate de petentă în sensul că, semafoarele din zonă ar fi funcționat pe culoarea galben intermitent sunt înlăturate prin adresa întocmită de Municipiul Cluj-Napoca– Direcția Tehnică nr. …./446/15.02.2016, din care reiese că, în zona producerii accidentului, semafoarele funcționează în regim normal, chiar și pe timpul nopții.
Instanța consideră că, în speță, cea care a dat dovadă de subiectivitate este tocmai petenta, care deși a semnat procesul verbal fără obiecțiuni, fiind de acord cu despăgubirea, aceasta a contestat totuși procesul verbal de contravenție, invocând că din cauza stării de șoc a acceptat culpa sa în producerea accidentului, ceea ce, însă, apare lipsit de credibilitate și nu constituie vreun caz de înlăturare a răspunderii contravenționale, cât timp, semnarea declarației date în fața agentului constatator, precum și a procesului verbal de contravenție s-a realizat abia în data de 12.09.2015, la mai bine de o zi după producerea evenimentului, când orice șoc suferit în data de 09.10.2015, ora 23:58 putea în mod obișnuit să fie depășit, petenta fiind în acest mod liberă să declare cele întâmplate, fără nicio constrângere.
Mai trebuie arătat faptul că, nici aplicarea sancțiunii avertismentului nu atrage vreun dubiu asupra stării de fapt, în condițiile în care, așa cum a arătat petenta, aceasta se află la prima abatere, respectiv și-a recunoscut fapta în fața agentului constatator, ceea ce, în mod obiectiv, după cum a procedat și agentul constatator, văzând și urmările și implicațiile minore ale accidentului a considerat în mod corect aplicarea sancțiunii cea mai ușoare, cea a avertismentului”, se mai arată în sentință.
În consecință, instanța i-a respins plângerea judecătoarei Anca Groza, care voia să scape după accident fără permisul suspendat și cu obrazul curat.
11 Comentarii
Pozitie inalta in societate, caracter zero.
i s-a dat doar avertisment pentru ca s-a dus probabil la Politie si a recunoscut greseala
ce a facut ea dupa, e cu totul altceva, ca s-a apucat sa conteste procesul ca a invatat-o unul si altul, sau cumva sa puna presiune pe celalalt conducator, acesta stiind ca e judecatoare... bravo celui care i s-a lovit masina ca nu s-a lasat! majoritatea… Citeste mai departe
incredibil ce ca.canari sunt avocatii si judecatorii... deci tanti a scapat basma curata, fara amenda sau permis suspendat, si tot ea face gura ca sa isi repare masina pe gratis.
tanti judecatoare esti penibila draga! toti va dati smecheri, aveti fite si bani, dar cand e de platit ceva, incercati sa fentati, aveti impresia ca nu raspundeti in… Citeste mai departe
bunaaaaaaaa tinerica soferita!
ce bine s-a infipt gagica!..........nu conteaza ca-i pe rosu!
daca a trecut pe galben intermitent insemana ca cel lovit, Dacia, trebuia sa-i dea prioritate deoarece circula , Mazda, pe drum proiritar. Cum s-a rezolvat aici, cum a platit RCA, Casco eventual? Ce s-a ales de cel cu Dacia, nevinovat dealtfel, nu m-ar mira sa-i fi fost suspendat si lui carnetul si sa-si faca masina pe banii lui daca nu avea Casco?… Citeste mai departe
Mai tineti minte cazul cu judecatoarea prinsa bauta la volan si filmata, care de abia se tinea pe picioare? A fost scapata basma curata de colegii ei.
Acum vedem acest caz in care judecatorii ar fi trebuit sa-i transforme avertismentul in amenda pt. ce a facut, dar nu au facut-o.
Altfel spus in justitie o mana o spala pe alta iar legea e pt.… Citeste mai departe
pai da *****ii de avocati si judecatori sunt iertati de parca legea nu e pentru toata lumea.... spaga cat e spaga?
La cum dau sentinte cu suspendare interlopilor si ani de puscarie gainarilor era de asteptat asa ceva din partea unui judecator.
Astia au spaga si coruptia in sange. Sunt infectati.
Măăăăăi judecătoareo de Şpriţiu Haret care eşti dă-ţi ochelarii ăia jos de pe botic, că nimeni nu-i mai presus de lege!
Ne miră faptul că ştirile de Cluj au scăpat momentul şi s-au trezit dupa 2 ani!
Clujul.....un oraş super-mafiot!
Auzind ce spune instanta ar trebui sa fim bucurosi ca daca pentru un accident pe rosu se da avertisment atunci pentru restul abaterilor n-ar trebui sa mai primim nimic...Sau in cazul nostru se aplica legea si amenzile corespunzatoare?
Cum a retinut instanta faptul ca sanctiunea avertismentului este cea corecta pt. d-na colega judecatoare, motivand ca aceasta si-a recunoscut fapta, respectiv ca a trecut pe rosu, in conditiile in care a invocat chiar in fata aceleasi instante ca semafoarele nu functionau si nu avea cum sa treaca pe rosu?
Asadar, conform instantei, sa intelegem ca… Citeste mai departe